Още по темата

Българският аниматор Теодор Ушев стана гласуващ член на Американската академия за филмово изкуство и наука. Академията е организацията, която организира и определя носителите на годишните награди "Оскар".

Късометражният филм, нарисуван от Ушев, "Сляпата Вайша", тази година стигна до номинация за "Оскар" в категорията му. Успехът на анимацията, базирана на разказ на писателя Георги Господинов, е безпрецедентен за България.

Теодор Ушев иска уседналост за децата на политиците

Ушев за Оскарите: Вълнувам се, представям България

Сега Ушев става и член на Академията, както и един от хората, които всяка година определят носителите на "Оскар" в различните категории.

"Вече ще можете частично да ме обвините, ако любимият ви филм не спечели Оскар следващата година", написа във "Фейсбук" българският аниматор, който живее и работи предимно в Канада.

"Клас 2017" е най-многобройният в историята на Американската филмова академия.

Ушев влиза в нея заедно с още 773 души - представители на различни сфери на филмовия бизнес от 57 страни.

От Академията изтъкват, че 39% от новите попълнения са жени, а 30% не са бели. От 2015г. дамите сред членове те са се увеличили с 3%, а представителите на други раси с 5%.

Съсредоточаването върху разнообразието не е случайно, предвид скандала преди връчването на наградите през 2016 година. Тогава редица кинодейци, провокирани от цветнокожия режисьор Спайк Лий, определиха "Оскарите" като "бели" награди.

Сред аргументите на Лий и другите критици беше и факта, че членовете на Академията са предимно бели мъже над 60 годишна възраст.

В тазгодишния клас най-младият нов член е на 19, а най-възрастният на 95.

Част от новите попълнения са популярни актьори като Джон Чо, Тери Крюс, Ана Фарис, Дуейн Джонсън-Скалата и легендата на индийското кино Амитах Бахчан.

Сред режисьорите се открояват имената на Фатих Акин, Том Форд и носителят на тазогидшния "Оскар" в категорията - Бари Дженкинс.

Американската академия за филмово изкуство е основана преди точно 90 години, като през 1927 има само 300 члена. В момента част от нея са над 7000 души. 

Самият Теодор Ушев обяви и плановете си да влезе в игралното кино. 

Аниматорът ще е режисьор на пълнометражен филм по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Снимките трябва да започнат в България през есента на 2018 година. 

Филмът ще е копродукция с Румъния и Канада. Това е втори опит на Ушев в игралното кино след късометражния "Кристин, която маха от влака", който трябва да излезе до края на тази година.  

Научнофантастичната история на Тодоров разказва за безсмъртна нация, която иска да напусне Земята на борда на Пумпала - космически кораб, който всъщност представлява монумента на БКП на вр. Бузлдужка. Снимките за филма ще обхванат и други комунистически паметници в Македония, Румъния, Албания и Украйна. 

Романът "Пумпал" е на книжния пазар от май. Той ще е третата екранизирана книга на Владислав Тодорв след "Цветът на хамелеона" (името на книгата е "Цинкограф") на Емил Христов и "Дзифт" на Явор Гърдев. Христов ще бъде оператор в "Пумпал", като това беше и човекът зад обектива при заснемането на "Дзифт".