7

М еморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас подписаха служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас.

Христов и президента Румен Радев са на официално посещение в Гърция.

Източник: БТА

Двамата министри подписаха и меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. 

Предвижда се създаването на работна група на високо равнище,

с участието на представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция и заинтересовани субекти от двете страни.

Източник: БТА

Тя ще извърши необходимите предварителни проучвания, да изследва възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис – Бургас, да анализира вариантите за неговото финансиране и да подготви план за действие за реализирането му, с цел въвеждане в експлоатация на тръбопровода до края на 2024 г., посочват от прессекретариата на държавния глава.

Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод

да осигурява, като минимум, пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Меморандумът за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки

и съхраняването на природен газ е в изпълнение на регламент на ЕП, приет миналата година. Според нето всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на нейна територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС.

Източник: БТА

На подписването присъстваха и служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, и кметът на Бургас Димитър Николов.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че

подписването на меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, е значимо политическо събитие, което надхвърля границите на България и Гърция.

"Това събитие идва в геополитическа ситуация, в която руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ, но продължава да създава икономически проблеми, като превръща енергията в инструмент за изнудване на държави", каза на брифинг в Атина Мицотакис.

По думите му единственият отговор е бързо да се откажем от руските енергийните източници и диверсифицираме енергийните маршрути.

"Войната на Русия срещу Украйна ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност",

каза от своя страна президентът Румен Радев след подписването на меморандума.

"Традиционното добро партньорство между България и Гърция придоби още по-интензивен характер с геополитическите сътресения и прекъсването на веригите на доставки в резултат на войната на Русия срещу Украйна", добави българският държавен глава.

"Днес сме свидетели на поредната важна стъпка в развитието на стратегическото партньорство между Гърция и България, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени ценности", заяви още Радев.

Хронология на събитията, свързани с проекта по изграждане на петролопровода:

На 16 септември 1994 г. в Москва, Русия, са подписани Протоколите за намеренията за изграждането на петролопровода, като България е включена в тристранно споразумение с Русия и Гърция - първа фаза от по-широк рамков договор за транзитен пренос на суров петрол от Новоросийск до Гърция.

На 1 ноември 2002 г. в Атина, Гърция, министър-председателите на България и Гърция Симеон Сакскобургготски и Костас Симитис постигат политическо решение  за равностойно участие на България, Гърция и Русия при изграждането на петролопровода.

На 27 май 2006 г. в София се провежда заседание на Тристранния работен комитет по проекта за изграждане на петролопровода. Това е първата официална среща на представителите на трите страни, след подписването на тристранния меморандум за сътрудничество между правителствата на  България, Гърция и Русия за изграждане на петролопровода на 12 април 2005 година. 

На 1 юни 2006 г. с Решение на Министерския съвет е прието, че "Проектна компания Нефтопровод Бургас - Александруполис-БГ" АД ще представлява България в Международната проектна компания, която ще бъде създадена за реализирането на петролопровода. Проектната компания е съвместно дружество на "Универсален терминал Бургас" АД, който има 75 процента от капитала, и "Булгаргаз" - 25 процента.  

На 7 февруари 2007 г. в Бургас е подписано тристранно Междудържавното споразумение от България, Русия и Гърция за сътрудничество за изграждане и експлоатация на петролопровода Бургас-Александруполис.  

На 15 март 2007 г. в Атина, Гърция, е подписано Споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис от министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко, министъра на развитието на Гърция Димитрис Сюфас и министъра на регионалното развитие на България Асен Гагаузов.     

На 15 май 2007 г. в Атина, Гърция, са положени основите на петролопровода Бургас-Александруполис, в присъствието на президентите на Русия и Гърция Владимир Путин и Каролос Папуляс, както и на министър-председателите на  Гърция и на България Константинос Караманлис и Сергей Станишев.  

На 23 май 2007 г. Държавната дума на Русия (долна камара на парламента) ратифицира Споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество при строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис. На 30 май 2007 г. Народното събрание на България ратифицира споразумението. 

На 11 януари 2008 г. в Атина, Гърция, е парафирано Тристранно споразумение за учредяване на Международна проектна компания за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис от представители на енергийни компании от трите страни. 

На 16 януари 2009 г. с решение 21 на Министерския съвет петролопроводът Бургас-Александруполис е определен за обект с национално значение. 

На 7 декември 2011 г. Министерският съвет приема решение за прекратяване на участието на България в тристранното споразумение между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас - Александруполис", сключено на 15 март 2007 година. България предлага тристранното междуправителствено споразумение за петролопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна ще се оттегли самостоятелно след изтичането на 12 месеца. Решението е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на Международната проектна компания - фазата на разработка на проекта. Съгласно анализите, петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение. 

На 12 март 2013 г. Народното събрание приема Закон за денонсиране на Споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис, ратифицирано със закон от Народното събрание на 30 май 2007 година.

На 2 август 2017 г. Министерският съвет приема решение, с което министърът на енергетиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД - София. (Информация на отдел "Справочна"/МГ).

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 9 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие