Още по темата

„Тук имаме отличен случай за корупция. И двете страни се обвиняват в нарушения”, заяви депутатът от БСП Александър Симов в дискусия за казуса "Боршош" и скандала с "Грипен"-ите с Тома Биков от ГЕРБ пред "Здравей, България" по NOVA

Лиляна Павлова обвинява Боршош в сериозно източване на НДК, той, докато бе уволнен, заяви, че отказва да подписва под натиск обществени поръчки, продължи Симов. В единия случай той е присвоил едни пари, в другия случай тя го е карала да подписва под натиск, смята той. 

Парламентът все пак създаде временна комисия, която трябва да установи как са разпределени средствата, предоставени на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, без нито един глас "против" или "въздържал се". Комисията се създава за срок от един месец. За неин председател беше избрана Диана Йорданова от ГЕРБ, а за зам.-председател - Снежана Дукова, също от ГЕРБ.

В понеделник, 26 юни, Лиляна Павлова уволни Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК. Мотивите бяха, че с действията си е застрашил изпълнението на дейностите, нужни за да стане сградата годна за председателството. Във вторник премиерът го върна на поста и премести НДК от министерството на Павлова в министерството на културата. В защита на уволнения директор се изказаха артисти и интелектуалци, които оценяват положително неговото управление на двореца.

По-късно стана ясно, че е в ход досъдебно производство за нелегитимни разходи в  НДК. Проверка на ДАНС по случая е започнала още в края на февруари.
Става въпрос за 17 милиона лева, отпуснати на двореца на културата през 2016 за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина. До решенията се стигна след среща във вторник между премиера Бойко Борисов, Боршош, Павлова и културния министър Боил Банов.

Интернет въстана, артистите искат Боршош обратно

Ще излезе ли златно председателството ни на ЕС

„Със сигурност има напрежение и около председателството на България в Съвета на ЕС.

Политическото ни решение е да подкрепим предложената от БСП анкетна комисия”, коментира Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

„Това, което е топ приоритет на държавата в следващата година, е европейското председателство. Ако от НДК са изчезнали толкова пари или стават такива неща, то за какво европредседателство говорим оттук нататък”, каза още депутатът Александър Симов.

А какъв бе коментарът им за скандала заради новите изтребители „Грипен”?

„Проблемът е, че три дни след изборите, служебното правителство взе решение за един конкурс, за една сделка, която струва 1,5 млрд лв. на българските граждани”, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Бойко Борисов: Военнопромишленият комплекс може да ме свали от власт

Борисов слуша Радев: Без нови изтребители в армията

Ето между какви изтребители ще избира българската армия

По думите му БСП им връща за тази анкетна комисия с искането за проверка на казуса около НДК.