Още по темата

„Зададох и аз въпрос като вас, че това толкова дълго стоене на мястото, където бяха задържани, отговорът, който ми дадоха и аз го приемам е, че всяка една банкнота трябва да се опише по номер, да се провери от втори човек с всичките им буквички от двете страни и понеже са много банкноти, това изисква много време. Когато навремето преди няколко години имаше, да не казвам имена, беше оправдан човекът, защото пликът с пари не беше отворен да опишат, че са вътре, и това беше достатъчно основание и правилно в съда да падне обвинението“. 

Така премиерът Бойко Борисов коментира показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева миналия вторник в центъра на София. 

Вицепремиер за ареста на Иванчева: Малко се премина границата

Адвокат: Изключително е унизителен арестът

Той посочи, че затова сега са се били презастраховали в тази посока. „Понеже чух различни спекулации, мога да кажа, че преди 20-30 дни кметицата или кметът на „Младост“ беше при мен, пратих я при Фандъкова, говорихме за парка до църквата да помогнем финансово и да стане едно прекрасно място. През цялото време съм поддържал отлични отношение, както знаете с всички кметове, независимо дали са от ГЕРБ или която и да било друга партия", заяви Борисов на представяне на резултатите за борба с корупцията. 

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

"Не приемам абсолютно никаква спекулация на тази тема. Бих посъветвал колегите друг път да бъдат по-експедитивни, за да може да не се получава нещо, което всички искаме – борба с корупцията, а след това дни наред да се обясняваме защо и как е проведена самата операция. Така ми беше отговорено – преброяването на толкова много банкноти“, подчерта премиерът и добави, че една цифричка, ако се сбърка от тези, които ги описват, може да падне цялото дело след това. „Така ми обясниха. Неслучайно споменах, че в момент, в който е текло разследването, аз съм се срещал с кметицата да правим парка в „Младост“, който е до новата църква, която открихме. Не може никой да ме упрекне в каквото и да било“, каза още Бойко Борисов. 

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ИВАНЧЕВА В СЪДА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Миналата седмица Специализираният съд остави Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът по сделката Петко Дюлгеров в ареста. 

Кметицата на "Младост" остава в ареста

Прокурор Гешев: Иванчева искала 1,1 млн. евро, договорила е 500 000 евро

Иванчева в съда: Има заговор срещу мен

Иванчева: Не съм взимала пари

Доказателствата за Иванчева - "всичко, за което един прокурор може да мечтае"

Борисов коментира и искането на Валери Симеонов да отпадне забраната за пушене. 

"Кабинетът е твърдо против тютюнопушенето. Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите". 

"Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен. В сряда като се видим, трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Давам един месец срок, но да напишат какво е предизвикало това увеличение. 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се направи", каза премиерът. 

"Не може в Шумен контрабандата да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг", заяви още Борисов. 

"В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го повдигна като въпрос на Европейския съвет", каза Борисов. 

За инцидента, при който на мача ЦСКА-Левски бе ранена полицайка, Борисов заяви:

"Цялото общество трябва не само да ги подкрепя, а да негодува срещу подобни деяния. Достатъчно строги са в момента, за да се налага да ги надъхвам повече. Когато ги надъхаш повече полицаите и жандармерията, следващият път те ще вложат повече сила и ще имаме друга тема на разговор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram