Кънев: Гласуваме не за интересите си, а за тези на българите
Радан Кънев в парламента   
Източник: БГНЕС
68

"През изминалите 10 дена, четиридесет и третият парламент на България изпълни една от важните си задачи – превърна се в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката. Днес пред нас е резултатът от свършената работа, а зад гърба ни – тежки компромиси",  каза от трибуната на Народното събрание съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Искам да благодаря на г-н Борисов за промяната в стила на поведението му. Аз ще гласувам за кабинета "Борисов 2".

По-късно ще поздравя този кабинет с една песен на Стинг",

каза Кънев в края на речта си. "За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честна политическо решение – когато

партиите губят, но гражданите печелят",

посочи той. "Ние от РБ направихме – както обещахме при откриването на настоящата сесия – всеки допустим компромис, за да се стигне до тук, дори прекрачихме предизборната си платформа. Аз лично след броени минути ще наруша предизборно обещание, което съм дал на избирателите си. Ние знаем, че този компромис ще ни струва скъпо – но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство", каза лидерът на ДСБ.

"Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическите си интереси, които с лекота биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани. И успешният вот на Народното събрание днес ще донесе реална полза, ще бъде победа за всеки, който вярва в разумната, постепенна политическа промяна", каза Кънев.

Според него този вот ще даде шанс за реформи във всички сфери, в които промяната беше спряна или забатачена за повече от десетилетие. Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера.

"Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените „ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна. Той ще даде начало на

най-важното – на реформата в съдебната система

и установяването на еднакви, честни правила за всички български граждани. Това беше компромисът, който казахме, че няма да направим, и не направихме. И в бъдеще няма да направим", посочи Кънев.

"Обещанието ни да извадим ДПС и БСП от изпълнителната власт и да осигурим на правителството стабилно мнозинство без бившите управляващи не е нито реваншизъм, нито е анти-политика. То е предпоставка за провеждане на реформи във важни сфери като правосъдието, сигурността и администрацията. Политика на противопоставяне ние няма да водим. Ще запазим духа на умереност и компромис, ще търсим максималното съгласие и максималното мнозинство зад всяко решение от управленската програма. Но няма да отстъпим от реформата в правосъдието и от прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където свършва върховенството на закона", каза Кънев.

"Държавата свършва там, където властта на институциите се измества от властта на мафията. Вчера дългогодишното бездействие на БНБ, ДАНС, НАП, КФН фалира четвъртата банка в страната и загроби спестяванията на хиляди и икономическата перспектива на десетки хиляди обикновени българи. Утре бездействието на същите нереформирани институции под партийно влияние може да завлече цялото общество", каза Кънев.

"Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии. Ще търсим консенсус, но около промени, а не около привилегии. Промени се правят в парламента. И ако се върна към началото на изказването си – днес повече от всякога, реалната власт е в парламента. Днес ние ще я дадем на втория кабинет „Борисов“, каза Кънев.

Никой министър не може да бъде съден, преди да започне да работи,

каза по-рано Кънев пред журналисти - на влизане в НС. „Важното е, че нашата програма в сферата на правосъдието е изцяло пренесена в програмата на правителството“, заяви той. Кънев коментира и назначението на Божидар Лукарски за министър на икономиката, като посочи, че работата на един министър се вижда, когато той седне в кабинета.

„Винаги срещу много министри е имало тежки възражения, когато са поемали кабинета, а впоследствие от тях сме били доволни, и обратното. РБ получава отговорността да се бори навсякъде, където имаше много сериозни заявки за реформи. Единственото изключение е администрацията, където мисля, че ние и нашите избиратели даваме много голямо доверие на Румяна Бъчварова. Смятам, че тя ще се справи с реформата в администрацията, която искаме“, обясни Кънев.

По думите му, Лукарски е предложение на СДС, като на преговорна среща между ГЕРБ и РБ е взето решение това да бъде номинацията за министър на икономиката.

„Юридическото образование не е пречка да си министър на икономиката. Работата на министъра в голяма степен е политическа“, каза Кънев.

В момента пред входа на Народното събрание протестират представители на ПП „Атака“. Те скандират „оставка“, носят знамена и плакати.

Коментари 68
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

68 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 10 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 19 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 35 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 37 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 48 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт