0

Никола Хаджиславчев (1853-1927) е търговец, земеделец и предприемач от Велико Търново.

Учи в родния си град и в Роберт колеж в Цариград.

От 1872 г. служи в 58 Одески полк. След Освободителната война (1877-1878) завършва първия випуск на военното училище в София с чин поручик. Служи 3 години в Шуменския гарнизон, след това напуска армията и се заема с търговия.

През 1892 г. основава една от първите пивоварни фабрики в България. Участва в Сръбско-Българската война (1885) и в Балканските войни (1912-1913).

Умира в Търново.

Никола Хаджиславчев и съпругата му Кина са щедри дарители на каузи и организации, свързани с просвета и култура в Търново. Даряват 100 хил. лв. на Втора гимназия "Иларион Макариополски" за образуване на фонд, с чиито лихви да се подпомагат бедни ученици.

Хаджиславчев отпуска средства и на Туристическото дружество "Трапезица" и на читалище "Искра".

На 6 юни 1922 г. семейството дарява и 100 хил. лв. на Търновската мъжка гимназия "Св. Кирил" за образуване на фонд в памет на рано починалия им син Славчо Хаджиславчев - възпитаник на училището.

По волята на дарителите лихвите от този фонд трябва да послужат за стипендии за бедни младежи от града, които да учат средно образование в същата гимназия или да продължат висше образование.

Дейността на Никола Хаджиславчев е представена в енциклопедията на дарителството "Дарителските фондове и фондации в България 1878 - 1951 г."

Тази рубрика във Vesti.bg се осъществява по идея и със съдействието на Българския дарителски форум (БДФ), издател на енциклопедията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@