0

"Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми", каза преди време Ахмед Доган. Тази истина важи в още по-голяма степен и за европейските фондове.

Тази седмица се разбра, че роднини и близки на депутати, министри и заместник-министри са сред получателите на пари по най-голямата предприсъединителна програма - САПАРД, за подпомагане на земеделските производители и развитие на селата.

Програмата се управлява от Държавен фонд "Земеделие", който е на подчинение на оглавяваното вече втори мандат от ДПС Министерство на земеделието и горите. Бюджетът на САПАРД към момента е около 1.3 млрд. лева.

Неудобната истина

Засега в публичния скандал с роднинските кръгове около САПАРД са замесени предимно имената на хора от НДСВ и ДПС. Не е тайна обаче, че с проекти по програмата са се уредили активисти от почти всички политически партии, а също така и бизнесмени, чиито фирми спонсорират партии във властта.

Скандалът гръмна, след като заместник-председателят на парламентарната група на ОДС Яне Янев цитира в ефира на bTV имената на народни представители, чиито близки са взели субсидии по европрограмата.

По думите на Янев "близо 40% от проектите по САПАРД са на едни и същи обвързани юридически и физически лица".

Казаното от Янев очевидно засегна мнозина в тройната коалиция и контраударът не закъсня. Самият той през седмицата също беше обвинен от Антон Кутев от БСП, че е лобирал за проекти на Димитър Манов - собственик на "Сибола 2000", една от големите консултантски фирми по САПАРД.

И двамата отрекоха това, а пред "Капитал" Манов каза: "Ще обявя награда от 10 хил. лева за всеки, който ме е видял с Яне Янев през последните 10 години. Ако ми трябваше подкрепа от политик, нямаше да е човек на опозицията.

"Сибола" е една от най-големите консултантски компании, работила е по общо 200 проекта по САПАРД, за които има публична информация и около които няма никакви нередности. "

Семеен бизнес

В списъка с роднински проекти по САПАРД е бившият заместник-министър на земеделието от НДСВ и настоящ депутат Бойко Боев. Две фирми, свързани с него, са получили субсидии по САПАРД. ЕТ "Нике МБН Магдален Боева" е получила 70 хил. лв. за нова земеделска техника.

Фирмата е била собственост на Боев, преди той да влезе в парламента, а след това е прехвърлена на съпругата му. Усвояването на парите е станало през 2004 г. - точно по времето, когато Боев е бил в ръководството на земеделското министерство.

Вторият проект е за покупка на система за капково напояване на 162 дка розови насаждения. Получател на субсидията е фирмата "Марица 2000" ООД, в която бившият зам.-министър е бил съдружник, преди да влезе в политиката.

Съпругата на депутата Пламен Моллов, който е председател на парламентарната група на НДСВ и член на земеделската комисия в парламента, е собственик на миноритарен дял във "Винзавод" АД - Асеновград, който е изцяло обновен с пари от САПАРД. Фирмата е изпълнила два проекта в периода 2001-2004 г.

Освен във винзавода Петя Моллова е съдружник и във "Вини-АС", която е мажоритарен собственик на асеновградския винпром. Самият Моллов, който отскоро оглавява и Националната лозаро-винарска камара, е декларирал тези нейни дялови участия в двете фирми в имотната си декларация за 2006 г.

Депутатът заяви, че е консултирал винзавода за проектите по САПАРД, както и стотици земеделски производители с успешни инвестиции, но го правел в качеството си на народен представител от Пловдивски избирателен район.

За да разсее съмненията около себе си в четвъртък Моллов обяви, че внася законопроект, с който ще поиска цялата информация по усвояването на средствата от европрограмата да стане публична.

Сегашният заместник-министър на земеделието от квотата на НДСВ Димитър Пейчев също призна, че фирма, управлявана от неговата съпруга, е била подизпълнител на проекти по САПАРД.

"Тракия РМ" с управител Халина Малецка-Пейчева е участвала в над 40% от проектите за селищна инфраструктура на общините по програмата", твърди Яне Янев. Според ДАКСИ фирмата е 100% собственост на "Колло" ООД, в която съдружници са Димитър Пейчев и неговата съпруга.

"Приносът" на ДПС

ДПС също има принос в усвояването на парите от земеделската програма. Фирмата "Северагро" ООД, в която съдружник е бил Ахмед Дикме - брат на бившия земеделски министър Мехмед Дикме, е получила около 3 млн. лева по САПАРД за нови трактори.

Фирмата обработва 34 000 дка в района на Разград и Търговище и притежава и зърнени бази и сушилни в три села. Затова, че тя е сред получателите на субсидии, се разбра малко след като Дикме беше отстранен като министър.

По-късно Ахмед Дикме е заличен като съдружник. Проектът обаче е бил одобрен по времето, в което той все още е съсобственик в "Северагро", а брат му - министър.

Четири спечелени проекта по САПАРД има и заместник-областният председател на ДПС в Разград Хамза Чакър - чрез ЕТ "Асотекс-Хамза Чакър" и свързания с него "Консорциум Калето". Името на Чакър нашумя покрай отстраняването на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев.

Друмев беше обвинен, че неправомерно е сключил договори за наем на офиси за фонда, които били предплатени за няколко години напред, като единият от тях беше с фирма, собственост на Хамза Чакър.

Сред кандидатите по европрограмата е и бившият съдружник на сегашния земеделски министър Нихат Кабил - Станислав Недков. Недков е управляващ на дружеството "Еконейчър груп" ООД, от което Нихат Кабил излезе като съдружник след публичен скандал през 2003 г.

По това време Кабил беше заместник-министър на земеделието. Фирмата "Грийн хаус" ЕООД, която е собственост на Недков, има одобрен проект за създаване на оранжерия. Тя не е заличена от пълния списък на одобрените кандидати по програмата, макар от фонд "Земеделие" да твърдяха, че са анулирали проекта й, по който субсидията е трябвало да бъде в размер на 970 хил. лева.

Присъствието на опозицията е по-скромно

Сякаш в подкрепа на тезата, че еврофондовете са по-достъпни за представителите на властта (защо ли?), случаите на предприемчиви роднини сред опозицията са по-малко.

Венцислав Върбанов от БЗНС, който беше аграрен министър в правителството на Иван Костов, призна пред "Капитал", че много близки негови хора, които са в бизнеса със земеделие, са спечелили проекти по САПАРД, но това не означавало, че той имал нещо общо.

Сред получателите на субсидия от фонда е и Върбан Колчаков - брат на депутата от СДС и бивш главен секретар на синята партия Иван Колчаков. Той е получил субсидия за реконструкция на сграда за отглеждане на дойни крави, закупуване на животни, доилна инсталация и охладителен танк.

Според източници от САПАРД обаче неговият проект е бил значително орязан, тъй като брат му е представител на опозицията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 48 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 52 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва