0

Диляна Грозданова: След броени дни Николай Колев-Босия ще свидетелства пред съда по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Какво ще кажете пред съда, г-н Колев? Под клетва ли ще е?

Николай Колев-Босия: Да, разбира се. Ще отговарям според въпросите, които ми задават. Ще се постарая да съм точен в отговорите. Аз лично нямам доказателства, че Никола Филчев е убил Надежда Георгиева, но все пак аз съм човекът, който ги запозна. Това стана в ресторанта "Синият лъв", на една от масите, която наричах "офиса", защото там си правех срещите с мои клиенти.

Познавах се с нея, защото тя беше адвокат на "Старата изба", една ямболска винарна на Орлин Аврамов, за когото мислеха, че той е убиецът и го разследваха.

Запознах ги. Те ми пращаха винаги ракия в ресторанта. Седяхме на една маса, Надето обичаше да сръбва и даже понякога прекаляваше с алкохола. Тя каза на Филчев, че го помни още от университета, но той не я помни. Той беше с жена си Златка и съвсем случайно на масата дойде и още един мой приятел - Наум Шопов. Направихме голяма софра.

След това, тя (б. р. Надежда) много бързо влезе в крачка с него и започнаха да работят заедно. Направиха някакъв собствен бизнес. Както по-късно се оказа, тя е разнасяла парички.

Грозданова: Оказа се, че Надежда Георгиева е носила пари на Никола Филчев?

Колев: Точно така, тя беше най-важният носач на рушветите, които Филчев събираше. Казвам го това със сигурност, понеже тя много пъти ми е споделяла, виждали сме се, включително и на 4-я етаж в Главна прокуратура, за да си говорим. Веднъж тя беше доста пийнала и ми каза: "Той не ме приема, обаче аз имам едни касети, на които съм заснела даването на парите и ще ми станат само на главни прокурори".

Грозданова: А някой намери ли ги тези касети, търси ли ги?

Колев: Изглежда са търсени, защото при обиска в дома на Николай Колев бяха иззети негови собствени касети и са били проверявани една по една дали нещо е изтрито и отгоре има нов запис. Опитаха да се доберат до тези касети, но не можаха да ги намерят.

Грозданова: Каква е връзката между убийството на прокурор Николай Колев и убийството, по което ти ще свидетелстваш?

Колев: Връзката е, че всичко това става със знанието и в обкръжението на Никола Филчев. Те бяха много близки с Алексей Петров и Филко Славов, който е бандит. Той беше шеф на баретите, махнаха го от там и Филчев веднага го назначи като шеф на сигурността във Върховна касационна прокуратура.

Четвъртият човек, който го бяха набутали там, е Йордан Владимиров Накев. Той е собственик на "Елпром-Тетевен". "Елпром-Тетевен" има една почивна станция в местност над града, казва се Дивчовото. Там си правеха срещите, включително и с Петканов и Герджиков, тъй като тази тройка се познава доста отдавна и това са тримата основни агенти, които вкараха доц. Ленко Янков в затвора.

Грозданова: Смяташ ли, че Николай Колев е бил убит по-късно по поръчка на Филчев?

Колев: Разбира се, това не подлежи на съмнение. Начинът, по който е убит тичайки, го показва. Само едно поделение в България учи стрелба по време на движение.

Грозданова: Кое е това поделение?

Колев: Баретите.

Грозданова: Ти казваш, че баретите са убили Николай Колев по поръчка на Филчев?

Колев: Естествено.

Грозданова: Имаш ли доказателства за това?

Колев: Какво значи дали имам доказателства?! Не е моя работа да събирам доказателства - има си следствие и прокуратура. Аз казвам от разговорите ми с Колев, с когото бяхме много близки...

Грозданова: Той разказвал ли ти е за взаимоотношенията си с Филчев, за това какви поръчки е получавал от него?

Колев: Разбира се. Той ми е разказвал, че е получил поръчка да убие Васил Миков. Тогава Васил Миков бе претендент за поста главен прокурор и бе шеф на Апелативна прокуратура във Варна. Даже той ми каза и двамата бивши военни, които в кантората на жената на Миков са сложили бомбата и са я запалили. Така че, нещата се знаят.

Грозданова: Вярваш ли в твърденията на вдовицата на прокурор Колев - Нанка Колева, че Филчев е физическият убиец на Надежда Георгиева?

Колев: Напълно е възможно. Убийството е било много зверско. Над 20 удара със сатър. Това психически нормален човек не може да го извърши. За Филчев е доказано, че е шизофреник.

Грозданова: Да, но Филчев по това време е летял с чартърен полет?

Колев: Хора са го виждали същия ден в София, така че, явно това с полета е натаманено по-късно. Има свидетели.

Грозданова: А могат ли да бъдат открити от компетентните органи?

Колев: Могат да бъдат открити, разбира се.

Грозданова: И ще се явят да свидетелстват?

Колев: Ако бъдат призовани и искат да свидетелстват, не представлява трудност.

Грозданова: А къде са материалите, събирани от Николай Колев за Никола Филчев?

Колев: За съжаление, никой не знае. Както Кольо ми е разказвал за Хасково. Васил Миков го е коментирал и му е казал да не отива там. През 1995 г. или 1996 г. един от охранителите на Ерджан Рашид-Роко, Дамян се казва, е пребил момче с бухалка. Убил го е. Делото се гледа от Филчев на трета инстанция и получава три години условно. Така че, Роко е длъжник на Филчев. Хората на Роко трябваше да убият Миков.

Грозданова: Ти смяташ ли се за надежден свидетел?

Колев: Защо аз трябва да го смятам?! Съдът преценява, не аз.

Грозданова: Нанка Колева надежден свидетел ли е?

Колев: Не мога да кажа.

Грозданова: А Едвин Сугарев?

Колев: Сугарев по-късно се запозна с нещата.

Грозданова: Защо задавам този въпрос - защото не се разследва тази версия. Защо след като има свидетели, които казват, че това е така?

Колев: Докато Филчев беше главен прокурор, делото нямаше никакво движение в тази област - за поръчителство или собственоръчно извършване на убийството от Никола Филчев. В момента, в който следователят Илия Илиев тръгна в тази посока, беше незабавно изхвърлен от следствието, остана без работа, и накрая почина при сегашния главен прокурор, без да успее да говори с него.

Аз също съм се срещал с Илиев. И той ми каза, че имат свидетели, че джипът на Филчев е бил същия ден пред дома на Надя. Илия Илиев ми го каза това нещо.

Грозданова: Търсени ли са тези свидетели?

Колев: Не знам. С Илия не сме разговаряли за това. Но той беше човекът, който обърна следствието в тази посока.

Грозданова: Софийската прокуратура заяви, че Филчев не е убиец. Версията била разследвана, но отхвърлена. Това чул ли си го?

Колев: Кога е било това разследване? Не съм чул. Ако той е бил още главен прокурор, естествено, че те няма да кажат, че Филчев е убиец.

Грозданова: Тяхното съобщение продължава, че само Върховната касационна прокуратура може да реши да проверява твърденията на Нанка Колева, че Филчев е поръчвал убийства. Смяташ ли, че това ще стане?

Колев: Арестуването на Колев, което беше противозаконно, с баретите, беше поръчано от Филчев. Това не подлежи на съмнение?

Грозданова: Сегашната Върховна касационна прокуратура какво отношение ще има към това?

Колев: Не знам позицията на Борис Велчев каква е, но вътре има хора, които бяха от обкръжението на Филчев, които ще направят всичко възможно това нещо да не стане.

Грозданова: Кои са тези хора?

Колев: Христо Манчев е един от тях. Петьо Петков и Цеко Йорданов. Човекът е пълен невежа по отношение на прокуратурата, но Филчев го извика и без един ден стаж, го направи първи заместник главен прокурор. Петьо Петков и Цеко Йорданов, които изпълняваха поръчката на Филчев да тормозят Николай Колев и семейството му и да го арестуват, същите тези хора са на работа.

Грозданова: Те си имат мандат.

Колев: Въпросът не е до мандат. Висшият съдебен съвет (ВСС) може да ги изхвърли, но ВСС в тоя вид е неработещ.

Грозданова: Ти следиш ли сега съдбата на Никола Филчев?

Колев: Обадиха ми се от Министерство на външните работи моите агенти и ми казаха, че в момента Филчев явно не е в Казахстан.

Грозданова: А къде е?

Колев: Никой не знае. Бумагите ги подписва секретарката му.

Грозданова: Да не е тук някъде?

Колев: Знам ли го къде се е заврял. Те го закараха там, за да могат да го очистят. То е пределно ясно, че там ще му се случи случка и той го знае много добре. И затова се крие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

България Преди 46 минути

Това научи NOVA от високопоставени източници в МВР

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

България Преди 1 час

Те са качени на страницата на МОН

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 2 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 3 часа

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 3 часа

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

България Преди 3 часа

Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса

Илон Мъск

Мъск смени прогнозата си кога ще има хора на Марс

Технологии Преди 3 часа

Той все още мечтае да има цял град на Червената планета

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

България Преди 3 часа

В рамките на акцията текат и проверки на търговски обекти

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 4 часа

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 4 часа

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Парламентарните избори и изборите за представители в Европейския парламент ще се проведат на 9 юни

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 4 часа

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Любопитно Преди 4 часа

Отсъствието на Кейт Мидълтън заради лечението ѝ от рак вероятно ще я изключи от ключови кралски моменти

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

България Преди 4 часа

Той подчерта, че различията не са непреодолими

Рамзан Кадиров

"Игра на тронове" в Чечения: Кой ще наследи Рамзан Кадиров

Свят Преди 5 часа

Борбата за наследник на чеченския лидер Рамзан Кадиров се разраства

<p>Кой е Мохамад Мохбер, който временно ще бъде държавен глава на Иран</p>

Кой е Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, който временно ще бъде държавен глава

Свят Преди 5 часа

68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация