1

Cнимаме Иван и Андрей в градската градина, защото тя е първият им спомен от едно абсолютно безметежно детство, в което играят футбол и режат въжетата на палатките в "града на истината".

Двете момчета, които от осем години порастват пред очите на зрителите си, разказват за себе си с ирония, смеят се на грешките си и се палят много. От 20 ноември те са част от кампанията на УНИЦЕФ "Всички деца имат права. Всеки може да помогне".

- Като говорим за новите ви проекти, какво ще се случва в Сърбия и защо там?

- "Фокс" се разширява и ще правят национална телевизия в Сърбия. Да кажем, че това е тяхното Би Ти Ви и на някои независими продуценти като нас им беше даден шансът да се опитат да направят там своите предавания.

Мисля, че ако говорим сериозно, сърбите биха могли да ни учат на кино, а ние тях на телевизия, защото те имат две-три, които са замръзнали в 80-те години, и една модерна, която е класическа чалга-телевизия.

Предложихме им две предавания - "Десетте най-" и "Рекламна пауза", което ще тръгне отново и в България. Сега се сблъскваме с истинските трудности - намиране на сценарен екип, режисьор и добри водещи. Стартираме навръх Нова година - на 31 декември.

- Защо започнахте да се занимавате с проблемите на хората с увреждания?

- Ние сме категорично против тази благотворителност, при която манекенки и певци водят за ръка сирачета. Тук идеята е друга - хората с увреждания имат капацитет да вършат някакви неща, но обществото не е узряло, че те трябва да получават работа, а не помощи.

Ние се опитваме да подпомогнем интеграцията, държавата вече разбира, че трябва да даде преференции на работодателите, така че да имат интерес.

Това са 400 хил. души, които бездействат. За 7-милионна България, от която 2,5 млн. са пенсионери, а 1 млн. - деца, е разхищение на ресурс, което дори богата държава не може да си позволи.

Не е поза, защото ние се занимаваме с това от пет-шест години, а хората разбират едва сега. Имаме неправителствена организация и от самото й създаване се опитваме да вършим съвършено конкретни неща.

Има три начина да се работи за хората с увреждания - единият е с идеална цел, вторият е да свършиш много работа и дори да изкараш някакви пари, да ти е чиста съвестта и да спиш спокойно.

Има и трети, много разпространен в България - да вземеш 2 милиона за нещо, да изхарчиш 120 хил. и останалите да изчезнат някъде. И както казва Део, до 50-60 години всичко ще се оправи.

- Тази ангажираност част от порастването ли е?

- Нашето порастване е свързано с опитите ни да променим себе си, да не повтаряме някои грешки от миналото. Винаги сме искали да работим активно по проекти, които са извън телевизията, защото така не стоиш на едно място. Генерираш идеи, които се осъществяват години по-късно.

- Искате да поставите в София стойки за колела и мотопеди, за да стимулирате хората, които биха избрали този начин на придвижване, много популярен във всички европейски столици.

- Отиваш с една хубава идея и става "Царят дава, пъдарят не дава". Ние сме готови да осигурим средствата, но тези, от които зависи разрешението, не дават. Кметът разрешава, а чиновниците започват да те спъват по класически схеми. Системата е грешна, тя създава затруднения, за да те откаже.

Независимо колко си популярен, какви пари и усилия си инвестирал, колко мощна медиа стои зад гърба ти. Държавата знае хиляди начини да каже "Не".

- Какво ви е интересно, какво ви кара да вървите напред?

- Намираме конкретни проекти, които ни увличат. Сега за нас това е Сърбия. А тук искаме да направим едно "жълто" предаване, в което да има ирония, въпреки че хората в България много се обиждат.

На нас непрекъснато някой ни е обиден заради закачки в предаването. Иван Гарелов е много прав, като казва, че ние сме един от най-подозрителните и недоверчиви народи.

- Важно ли е да си роден в центъра на София? Питам ви, защото поискахте да се срещнем в градската градина, все пак?

- Не е важно, но е приятно. Може да бъде и хубаво, и лошо. Защото е вероятно да те постави в центъра на събития, които няма да преживееш, ако си роден другаде. Но може и да остави у теб измамното усещане, че си постигнал нещо, без да си.

- Как преодолявате изчерпването?

- Гледаме да се променяме. Обогатяваме и увеличаваме екипа си. От бизнес гледна точка нещата много се промениха. Хората, които си вършат работата професионално, не работят за малко пари. И става все по-трудно. А ние самите се зареждаме, като търсим идеи за нови предавания.

Във всеки проект избираме да работим с хора, които са абсолютно наясно с проблема. В неправителствената организация за хората с увреждания сме привлекли специалисти в социалната сфера.

И така завършихме успешно един проект - направихме 20 училища достъпни с рампи и тоалетни за деца инвалиди. Работата ни отдавна не е толкова творческа (това е видимата част), а много повече мениджърска.

- Суетни ли сте?

- Хората от екипа на VAYK дойдоха при нас в един много точен момент, в който ние бяхме решили, че е крайно време да се погрижим за външния си вид. Те много ни помогнаха да внимаваме в това как изглеждаме, защото бяхме направо немарливи.

Много голям комплимент за нас е, че ни потърсиха. Даже ги попитахме защо се обръщат към две момчета, високи 1,70, едното с къс врат и гуша, а другото с дебел задник, да бъдат лица на толкова класни марки.

След това веднага си го обяснихме, че при нас промяната ще бъде особено шокираща, защото ако облекат Ники Илиев например, той си е красив и в анцуг.

Ама, аре направи ни нас красиви! Това е комплимент за нашето израстване, VAYK обличат модерни и успешни хора, даже леко тежкари. С този жест те ни казаха "Момчета, вие сте достатъчно големи и добре се справяте с живота си", нали?

- Имате ли си човек, на когото вярвате, който ще чуете, когато ви каже: "Е, тук прекалихте"?

- В първите години такива съвети ни даваше Нико Тупарев и много пъти за съжаление поради липса на опит не го слушахме. Сега ние се опитваме вече да бъдем и продуценти, и водещи, което е много трудно и трябва коректив.

- Ще се откажете ли от екран някои ден?

- С огромно удоволствие, но още не е дошъл моментът. Екранът ни помага да откриваме съвсем нови територии.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 23 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 41 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг