5 минути София
Източник: 5 минути София
0

"Пет минути София" е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. София - културна столица на Европа е темата, върху която се фокусират кратките разкази.

Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живопистта и художествени занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.

Динамичното представяне на истории, снимки, архивни кадри, комикси, рисунки, анимации и колажи доближава малките филмчета до интернет изказа и провокира зрителя да сътвори своята пет минутна история.

София е мястото, където ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

През 2012 г. екипът на "5 минути София" създаде първите 11 епизода от поредицата. В подготовка за реализация през 2013 са още десет кратки филми.

Епизодите се излъчват всяка неделя сутрин в предаването на БНТ - "Отблизо с Мира Добрева" и представянето им ще продължи до началото на март.

Кратките филмчета ще бъдат качени и във VBOX7, като всяка седмица ще бъде добавян по два епизода. Ще можете да ги видите и във Vesti.bg.

Епизодите:

- Слатинската Венера - първите заселници 6000 пр. Христа.

Колко вълнуващо е само дори да си представи човек, че преди хилядолетия, място на което днес е София е било девствено и неподправено. Минералните извори, плодородното поле и планините покрити с вековни гори и благоприятното географско разположение са причина да се зароди тук живот. Тук е открита и тя - Слатинската Венера.

- Банкя - извор на живот

Лековитите минерални извори с температура на водата около 36-37 градуса превръщат Банкя в една от най-привлекателните дестинации за балнеолечение в България. Минералната вода там се отнася към слабоминерализираните, азотни термални води. Тя е мека, с приятен вкус, подходяща за ежедневна употреба. Тя е дала и името на Банкя, което означава "Малка баня" и идва от старото римско название "Балнеум" - баня.

- Император Константин Велики "Сердика е моят Рим!" - Амфитеатъра

"Сердика е моят Рим!" Така възкликва римският император Константин Велики, онемял пред красивия град. Сердика достига голям разцвет по време на неговото управление, след като римската империя се разделя на Източна и Западна. Тук на това място се е разпростирало светилището на много почитаните в Сердика богове на здравето и медицината - Асклепий и Хигия. Построена е Арената на София.

- Севастократор Калоян и Боянската черква

В пределите на Втората българска държава градът става известен като "един от най-славните и забележителни градове в европейските предели". По време на Второто българско царство се създава книжовна школа. Тук се кръстосвали и пътищата на монаси и книжовници. Севастократор става ктитор на един от най-големите шедьоври на средновековна България - Боянската черква.

- Свети седмочисленици. Храмът на изпълнените обещания

Това е една необикновенна църква.Построена е като джамия върху останките на православен храм посветен на св. Иван Рилски. Нейното изграждане в Средновековието е едно изпълнено обещание на султан Сюлейман Великолепни. Преустроена е кръстена на светите братя Кирил и Методи и техните ученици Климент, Сава, Наум, Горазд и Ангеларий, защото тяхно е най-голямото изпълнено обещание - да бъде преведено Божието слово на български език.

- Жълтите павета - мистерията на производството

Символът, който отличава самата сърцевина на София са жълтите павета. Те се превръщат в белег на административения, историческия и културен център на града. Според легендата, жълтите павета са подарък по случай сватбата на цар Фердинад. Те преживяват войни, бедствия, земетресения, танкове, обсади, бомбардировки и дори колекционери на сувенири.

- Спасяването на българските евреи. Провалът на Гестапо

Според плана на Гестапо първата група евреи от България трябва да бъде депортирана през март 1943 г. В прецизната организация на нацистите не са предвидени действията на няколко смели мъже, подкрепени от цялото българско общество. Спасяването на 40 хил. български евреи е един от големите триумфи на толерантността и цивилизованото мислене, които историята помни.

- Строителството на НДК

Една от най-емблематичните сгради на столицата. Националният дворец на културата е открит на 31 март 1981 - годината, през която българската държава чества 1300 години от създаването си. Дворецът е изграден по предложение на дъщерята на тогавашния партиен лидер Тодор Живков - Людмила - за по-малко от 4 години, макар че планът за построяването е бил за 12 години. На сцените на Двореца са се изявявали най-известните съвременни творци от целия свят и се превръща в едно от най-големите културни средища.

- Сбърнати мечти - Метрото на София

Първите проучвания и планове за строителство на подземен транспорт в София са осъществени в края на 60-те години на XX век. Бързо нарастващото население на София налага необходимост от ефективен обществен транспорт. Макар и открито 135 години след първото в света, метрото на София може да бъде наречено една от "сбъднатите мечти" на столицата.

- Името на града

Сердика, Улпия Сердика, Средец, Триадица, София. Дали днешната Българска столица е кръстена на църквата "Св.София", построена на най-високото място в стария град, или на светата мъченица София и трите и дъщери Вяра, Надежда и Любов умрели за Христовата вяра, или всички те носят името на едно велико нещо?

- Историята на София - 8000 години

София е съхранила безброй свидетелства за исторически превратности и съдбовни катаклизми. Земетресенията, ужасяващите бомбардировки от годините на Втората световна война и социалистическитe разбирания за градоустройствен план са оставили следи по днешния облик на столицата. Но след всички погроми и градежи - човешки и природни - София продължава да е на своето място. Запазил очертанията си в мъглата на времето градът продължава да е жив заради хората, които го населяват и променят вече осем хиляди години.

Създателите на поредицата

Идеята за проекта "5 минути София" се заражда в мислите и представите на един софиянец - актьора, продуцент и режисьор Камен Воденичаров. Той е двигателят, мозъкът на поредицата. Практическият реализатор и душата на малките серии става друг човек роден в София - аниматорът, режисьорът и постпродукционният специалист Мишо Ланджев.

Двамата са състуденти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"от златните години на бурното развитие на медиите, независимите нови продукции и компании непосредствено след падането на Берлинската стена. Двамата са от създателите на първото независимо студентско предаване "Ку-ку" в българския телевизионен ефир.

С написването на сценариите и събирането на огромната по обем информация се заемат младите сценаристи Таня Илчева, Светла Стайкова и Станислав Пенев.

Опитът и класата в кратката форма на повествованието идват с включването в екипа на Георги Милков един от най-добрите журналисти в България.

Прецизността и точността на фактите и легендите екипът дължи на консултанта на проекта главния експер в Музея за история на София Марияна Маринова.

Зад камерата застава Радослав Георгиев - Багера. Привлечени са още трима оператори Николай Илиев, Борислав Христов и Юлиан Рачев.

С 3D анимациите на антична и средновековна Сердика се заема група от шестима аниматори от една от най-добрите филмови къщи в страната - Мирамар филм.

Музиката създават певеца и композитор Любо Киров, руските композитори Константин Савин и Тихомир Гаврилов и български лейбъл за елактронна музика.

Кастинг директорът Милен Николов организира филмовите възстановки, в които се включват актьори, статисти и специалисти в отделни области. Архивните кадри поредицата дължи на сътрудничеството с Българската национална филмотека и Българската национална телевизия.

"5 минити София" е реализиран благодарение на усилията на повече от 49 души екип и личната подкрепа на приятели и съмишленици.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

България Преди 1 час

Това научи NOVA от високопоставени източници в МВР

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

България Преди 2 часа

Те са качени на страницата на МОН

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 3 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Любопитно Преди 4 часа

Ева Лонгория беше гост на събитието Global Gift Gala, което се проведе на 19 май в Кан

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 4 часа

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 4 часа

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

България Преди 4 часа

Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса

Илон Мъск

Мъск смени прогнозата си кога ще има хора на Марс

Технологии Преди 4 часа

Той все още мечтае да има цял град на Червената планета

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

България Преди 4 часа

В рамките на акцията текат и проверки на търговски обекти

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 5 часа

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 5 часа

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Парламентарните избори и изборите за представители в Европейския парламент ще се проведат на 9 юни

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 5 часа

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Любопитно Преди 5 часа

Отсъствието на Кейт Мидълтън заради лечението ѝ от рак вероятно ще я изключи от ключови кралски моменти

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

България Преди 5 часа

Той подчерта, че различията не са непреодолими

Рамзан Кадиров

"Игра на тронове" в Чечения: Кой ще наследи Рамзан Кадиров

Свят Преди 5 часа

Борбата за наследник на чеченския лидер Рамзан Кадиров се разраства