Янакиева: След труса не е време за политически ежби
Кметът на Перник Росица Янакиева   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
5

В първите моменти след земетресението на 22 май, а и до днес, община Перник се държа абсолютно адекватно, каза в интервю за Vesti.bg кметът на града Росица Янакиева.

По повод обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов за неадекватни действия на общината, старият-нов кмет, издигнат от БСП призова: "Нека бъдем етични едни към други, защото в ситуацията, в която се намира Перник, политически ежби и борби, самодоказване и тичане напред-назад, не вършат работа на никого".

Янакиева съобщи, че 82 общински сгради са ремонтирани, 2 детски градини трябва да бъдат бутнати. 415 души са настанени след труса във фургони и палатки, поръчани са още десетки палатки.

Според кмета все още има време министерството на образованието да мисли как ще бъдат оценявани матурите на учениците от Перник, които са били поставени в неравностойно спрямо останалите положение.

Ето и пълният текст на интервюто на Севделина Николова:

- Г-жо Янакиева, вече по-спокойна ли е ситуацията в Перник?

- Да, малко по-спокойна е. Последният трус беше вчера сутринта. Външно градът изглежда спокоен, хората се занимават с обичайната си дейност и, разбира се, се опитват да преодолеят щетите от бедствието - ремонтират се покриви и комини, ремонтира се сградният фонд там, където това е възможно.

- На колко възлизат щетите от земетресенията?

-
Щетите на общинския сграден фонд на община Перник се оценяват на 10 млн. и 400 хил. лв. към настоящия момент.

- Какво свърши и какво не успя да свърши градската управа след земетресението?


- Ние сме започнали, а на някои места вече сме и приключили с ремонтите на 82 сгради, за които не се налагат специални конструктивни решения - предимно училища и детски градини, социални домове и административни сгради.

Има още 37 сгради общинска собственост, които са окачествени като тежко пострадали. Направени са количествено-стойностните сметки и предполагам, че днес до края на деня ще внесем и тях в междуведомствената комисия. Те трябва да бъдат укрепени.

Според конструкторите две други сгради - на детски градини, са в тежко състояние и трябва да бъдат бутнати. Има още една детска градина, която е в много тежко състояние, но може да се укрепва. За тези три сгради ще ползваме средствата, предвидени в министерското постатновление специално за преодоляването на последиците от земетръса в Перник, онези 5 млн. лв., за които се говори.

Още в началота на тази седмица започнахме  работа по огледите на молбите, които гражданите подават в община Перник за подпомагане от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. До вчера са постъпили в общината 3974 молби, вчера бяха обиколени 241 адреса. 16 от сградите са за събаряне по мнението на конструкторите. Внесли сме една част от документите в междуведомствената комисия, до края на деня ще внесем още 30.

- Колко хора са настанени във фургони и палатки?


- В общината непрекъснато постъпват заявки за настаняване на хора, които са в бедствени положение, тъй като сградите не могат да бъдат обитавани. До вчера 415 човека са настанени във фургони и палатки. Заявили сме още фургони, защото постъпват и десетки други.

От базата от Пазарджишко, откъдето вземахме фургоните досега, казват, че няма повече фургони. Заявили сме писмено 35 палатки, а допълнитело още 30 фургона и 50 палатки, коита са ни необходими, за да настаняваме хората.

- Палатките издържат ли при дъжд и град?


- Те са предоставени от "Гражданска защита" и би следвало да издържат. Това са брезентови, стабилни офицерски палатки. Освен това търсим възможности в сграда собственост на една от фирмите - бивше общежитие, да имаме резерв за майки с деца, за бременни жени и болни хора, за да можем да ги настаняваме. Експертите огледаха сградата и тя конструктивно стои добре.

- Как ще коментирате реакциите на политиците след бедствието?


- От вчера започна една спекулация, която на мен не ми харесва - за работата на общинската администрация. Министър Цветанов е говорил за адекватността на поведение на общинската администрация. Категорично заявявам, че общинската администрация на Перник в тази кризисна ситуация и кризисният щаб на общината се държа абсолютно адекватно и цялата работа, която е свършена до момента, е свършена не от някой друг, а именно от общинската администрация.

Ние не позволихме нито един човек да пострада, реагирахме адекватно и в най-трудните моменти, реагираме адекватно и сега - и с работата по молбите, които може би ще стигнат 10 хиляди.

Реагираме адекватно като събираме отвсякъде специалисти и лицензирани конструктори, за да правим екипи за огледите. Реагираме адекватно на всеки спешен сигнал за самосрутваща се сграда и за хора, които се нуждаят от настаняване.

Така че в тези трудни моменти да се говори, че община Перник не си е свършила работата, е обидно за хората, които не са се прибрали вкъщи от 22 май насам, просто е обидно.

- Доволни ли сте от взаимодействието си с правителството в тази критична ситуация?


- Отговрно заявявам като кмет на общината, че в трудните моменти е търсена помощ от правителството и е имало адекватна реакция. Но нека бъдем етични едни към други, защото в ситуацията, в която се намира Перник, място за политически ежби и борби, самодоказване и тичане напред-назад, не вършат работа на никого.

- В медийното пространство излезе още един казус - за възможността прокуратурата да се самосезира относно предсказанията на различни гадатели за бъдещи трусове. Каква е вашата позиция
?

- Призовала съм прокуратурата и продължавам да я призовавам да се самосезира срещу всеки слух или разпространител на зловредни слухове. Това, което са преживели перничани досега, е достатъчно, за да се гаври някой с тяхната психика, предричайки подобни страхотии. Ако това можеше да се предрече, никъде по света нямаше да има трагедии. За пример давам Япония: ако някой можеше да си позволи най-модерна техника за обследване и предсказване на бедствия, вероятно тези хора, които имат и ресурса и познанията, не биха допуснали жертвите от голямото земетресение.

- Колко средства има вече като дарения? Колко дойдоха от БЧК?


- Благодаря на всички, които се обаждат и които започнаха със скромни или с по-големи възможности да изпращат средства за възстановяване на щетите. От БЧК не знам колко са постъпили, но в сметката на община Перник до тази сутрин в 8 ч. бяха постъпили 13 070 лв., от които 10 хил. от парламентарната група на Коалиция за България, 1000 от екипа на президента Първанов. Другите средства са от частни дарители - хора, които внасят по 20 лв., по 50 лв.

- Смятате ли за правилна реакцията по отношение на матурите?


- Отмяната на матурата според мен беше абсолютно правилна, защото в тези първи дни всички хора бяха в абсолютен стрес, а децата може би най-много - те са най-чувствителни и най-раними. Ние поработихме през тези няколко дни до насрочената матура с групи психолози с родителите, децата и директорите, за да ги успокоим. Въпреки това децата явно и до днес, а и в следващите дни ще се притесняват, докато не се заличи споменът от тази кошмарна нощ.

Лошото е, че по време на матурата в Перник отново имаше земен трус и това постави децата в абсолютно неравностойно положение. Едни от тях, които са имали повече характер и самообладание, продължиха да пишат. Други излязоха и нямаше връщане, т.е. те вече са при различни условия - техните работи ще бъдат оценявани еднакво, но те не са били на целия изпит.

Вероятно ще се случи така, че част от седмокласниците, които искат да продължат образованието си в желано училище, няма да успеят да го направят, а пък зрелостниците, които биха искали да продължат образованието си в съответно висше учебно заведение, просто не могат да го направят през тази година. Все още има време министерството на образованието да мисли как ще бъдат оценявани работите на децата, които бяха на изпит в тези трудни кризисни за общината моменти.

Вчера лично се наложи да моля министър-председателя и министър Сергей Игнатов да обявим за неучебни дните до края на тази седмица и следващата, защото децата са в постоянен стрес. Също моля експертите да преценят начина на оценяване на работите от двата изпита, особено от втория изпит, когато имаше силен трус.

- Медиите по-скоро ви помогнаха или по-скоро ви навредиха при това изпитание?

- Благодаря на медиите - бяхте ми изключително полезни на мен като кмет, защото се отзовавахте, когато имах нужда от бърза реакция за разпространяване на информация, която да стигне до хората, за да ги успокоим. Имаше и случаи, в които през някои медии, вероятно поради недоглеждане и търсене на сензации, минаха публикации, които нагнетиха напрежението.

Считам, че трябва всички да си направим извода от това най-тежко бедствие през последните години и да не се допускат грешки в бъдещите години. Сензацията сигурно е важна, но по-важно в случая е да има трезва оценка на ситуацията  и по-трезво поведение. Иначе може да се стигне до големи щети и най-вече до заплаха на човешки живот.

- Какви изводи си направихте и какво планирате в дългосрочен план за реакция при подобни ситуации?

- Направих си много изводи. Ще е ги обобщя и ще ги изпратя на съответните компетентни органи - най-вече на тези, които имат законодателна инициатива. Защото трябва да се "пипне" и нормативната уредба за действия при аналогични ситуации. Представяте си каква бумащина и колко много измъчихме хората, които са изнервени от това, което се случва, а ние ги бутаме напред-назад: "Направи това, извади онова". Трябва да се намери някакъв друг механизъм.

Има и други изводи - за състоянието на сградите и поведението на хората. Елементарен пример: оказва се, че на етажите на блоковете, на жилищните сгради с етажна собственост с изградени допълнително метални врати на самите апартаменти, при труса вратата не може да се отвори. Хората изпадат в паника. След това се наложи да се режат врати с шлайфове и електрожени, за да излязат хората. Представяте си какво са преживели те и само щастието, че не се е срутила сградата при последващи трусове, ги остави живи.

Имаме още много какво да си кажем, но след като се поуспокоят малко нещата, ще систематизирам всичко и ще го изпратя на компетентните органи да се търси решение.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности