Борисов: Последна забележка за Трайков
Трайчо Трайков по време на днешното заседание на Министерския съвет   
Източник: БГНЕС
96

Премиерът Бойко Борисов заяви, че "за втори път и това ще е последният път" прави забележка на министъра на икономиката Трайчо Трайков заради реакцията му по подписаните документи за АЕЦ "Белене".

Трети път няма да има, каза премиерът пред журналисти и посочи, че много държи на министър Трайков, но в случая ставало дума за колективен спорт.

"Аз на министър Трайков му казах: Много държа на теб. Сигурно е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт или колектив. Когато на човека под мен съм му възложил да контролира, организира и да проведе двата преговора - в такъв случай ти се съобразяваш с него", заяви Борисов.

От изявлението на премиера стана ясно още, че засега Красимир Първанов, уволнен вчера от Трайков, остава шеф на НЕК.

По-рано на пресконференция Красимир Първанов заяви, че подписаните документи са били съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков и че с тях не се поемат нови ангажименти по проекта АЕЦ "Белене". Снощи министър Трайков заяви, че с подписания документ, на 1 юни 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене".

Междувременно в интернет се появи текст, за който се твърди че е на спорното Допълнение.

Трайков и днес предиобед заяви, че изрично е забранил да се подписва Допълнение 12 към споразумението с руската страна за АЕЦ "Белене".

Политическото говорене по темата АЕЦ "Белене" трябва да спре,

заяви Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет (стенограма).

"Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра.

И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков", каза Борисов.

Той обясни на министрите, че е възложил на Симеон Дянков да участва пряко в преговорите по финансовата рамка и с наемането на консултанта от Ейч Ес Би Си банк и по разговорите, свързани с тази тема. В събота и неделя вицепремиерът Дянков е участвал пряко в преговорите.

"Снощи при мен водихме конферентен разговор с министър Трайков и с Дянков и мненията са различни между вицепремиера и министъра. Затова съм ги помолил и двамата до връщането на Дянков от чужбина този разговор да се отложи и като си дойдат

всеки да поеме своята част и тежест от отговорностите

от преговорите", посочи премиерът.

"Идеята ми е била, че финансово-икономически проектът "Белене" трябва да бъде защитен, именно затова дали е изгоден или не да се произнесе консултант, който е избран с конкурс.

Към момента аз считам, че няма никаква опасност нито за националната сигурност,

нито за нарушаване на нашите интереси. Защо? Защото, първо, имаме три месеца отсрочка, която ние искахме, този меморандум ни я дава.

Напомням, че на 1 април ние или трябваше да отидем на съд и арбитраж в Париж, или да подпишем това споразумение. Имаме два месеца отсрочка за него. В противен случай днес Трайков или упълномощен от него човек трябваше да бъде на съд в Париж. И, трето, когато си дойде Дянков, да седнат с Трайков и да определят кой и по какъв начин е разпореждал това да се случи", заяви премиерът пред министрите.

Решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси,

каза по-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в Министерския съвет.

Той отново повтори, че Красимир Първанов не е имал разрешение да подписва допълнение за АЕЦ "Белене", но въпреки това го е направил.

"Изрично му забраних да подписва точно този документ. Допълнение № 12 очевидно противоречи на меморандума, защото меморандумът е за 3 месеца, а допълнението е за 2 месеца и свършва с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор. То очевидно противоречи и на политическия мандат, даден от министър-председателя за тримесечен мораториум", обясни Трайков.

В момента юристите на МИЕТ анализират до колко и как подписаното ангажира България,

каза още Трайков.

В отговор на въпрос дали подписаното не означава, че със сигурност ще строим централата, министърът каза: "така или иначе не означава, защото дори и Допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат за договора".

"Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Има излизане от мандата. Има подписан документ.

Моето категорично становище, което ще отстоявам, независимо от това какво е подписано е, че решение за "Белене" трябва да има след изчистването на абсолютно всички въпроси", каза Трайков.

Той посочи, че не е наясно защо Красимир Първанов е подписал допълнението.

"Не се задълбочих в душевните му мотиви. Смятам, че органите, които имат за задача да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси", отбеляза министърът.

Трайков обясни, че по време на посещението му в Москва няма да има разговори по същество за АЕЦ "Белене".

Президентът

Георги Първанов научи от медиите за подписаното споразумение

между НЕК и "Атомстройекспорт" и настоява да бъдат огласени параметрите, заложени в него, съобщиха от президентството.

На закъсняла с повече от час пресконференция уволненият шеф на НЕК Красимир Първанов съобщи, че днес е информирал Министерския съвет как са протекли преговорите по договора за АЕЦ "Белене", какво е било договорено и какво подписано.

Видях как за един ден можеш да станеш един от най-големите престъпници в България,

каза Първанов.

"В думите на министър Трайков няма и грам истина, защото от тези документи, които подписахме, НЕК не се обвързва с абсолютно нищо от това, което беше преди подписването на споразумение”, каза той.

Според Първанов допълнение 12 е петото поред за удължаване на срока на договора от 2006 г. Няма правно обвързващ текст в това споразумение, с което страната ни се задължава да сключи договор до юни 2011 г., твърди бившият шеф на НЕК 

Допълнение 12 било от една страница.

"Защо г-н Трайков не отговори какво щеше да се случи с НЕК и държавата, ако няма такова подписано споразумение? Искът за неустойки към НЕК е 600 млн. евро и какво щеше да се случи, ако се отидеше на арбитраж", попита Първанов.

"Първанов беше бушонът и при подписване, и при неподписване", допълни той.

Красимир Първанов твърди, че за хода на преговорите за АЕЦ "Белене" е бил информиран вицепремиерът Симеон Дянков и поради това той е бил в течение с подписването на документите вчера.

Министър Трайков е уведомяван за всяка една дума, която се променя по текстовете, но от него не е получен окончателен отговор, но няма и "не" за подписването на документа. За текста и на меморандума, и на споразумение 12, от вицепремиера Симеон Дянков има писмено "да", каза Първанов.

"Вчера разбрах, че съм уволнен и затова днес попитах дали е така, оказа се, че моето уволнение може да стане само от Съвета на директорите на БЕХ", каза още той.

На въпрос от кога влиза в сила предявеният иск за арбитраж главният юрист на НЕК Мария Цочева уточни, че в НЕК са постъпили няколко официални уведомления от "Атомстройекспорт" - едното е от 15 март т.г., а другото по неин спомен е от 24 март 2010 г.

Цочева посочи, че в писмото се казва, че 300 млн. евро досега са били изплатени на подизпълнителите по проекта и че това може да бъде доказано пред арбитражен съд. Тя добави, че не иска да се ангажира с окончателни цифри за суми във връзка с евентуален арбитраж, като посочи единствено, че могат да бъдат предявени допълнително 680 млн. евро.

Коментари 96
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

96 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 6 минути

Той се очаква на пазара това лято

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 10 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%