Първанов срещу Дянков: Скандалът се разраства
Източник: Колаж: БГНЕС
391
Пз зидентът Георги Първанов настоява, че участието на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевизия е "подготвена атака".

Днешната среща между двамата, поискана от Дянков, започва с лични обяснения и завършва с остри политически обвинения от страна на държавния глава.

На страницата на Първанов в интернет е публикувана стенограмата от разговора.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков излезе от срещата без желание да коментира каквото и да е. Той не отговори на журналистически въпроси дали се е извинил на президента, дали разногласията са били изгладени, дали е направил гаф, дали премиерът го е посъветвал за срещата.

Дянков единствено посочи в отговор на въпрос, че тонът на срещата е бил конструктивен.

Той на няколко пъти каза, че вече е направил коментара си и е казал каквото има да каже.

На срещата президентът Георги Първанов заявява, че приема вицеприемира и финансов министър само, защото за това е настоявал министър-председателят Борисов.

Президентът иска Дянков да изясни пред българското общество онова, което е прозвучало в телевизионното предаване (novatv.bg). По думите на президента това е инсинуации, с която се хвърля много неприятна, тежка сянка върху фамилията му.

"Това го разбирам", е отговорът на Симеон Дянков.

"Ами като го разбирате,

защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него,

защо влизате по такъв начин и вкарвате институциите в този проблем?", остро пита държавният глава.

Връщайки нещата назад, Първанов обвинява Дянков в лъжа: "Вие, г-н министър, излъгахте по отношение наизтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари. Имахме един спор, връщам нещата назад, за който историята ще покаже кой е бил прав, но определено Вие и тогава си позволихте доста груби оценки и думи по отношение на моя екип."

По-нататък президентът казва:

"Наслагват се, г-н министър, серия от факти, които показват, че Вие имате определено отношение към институцията".

И настоява: "Аз нямам съмнение, че това е една подготвена атака. Тъкмо заради това аз категорично държа, настоявам, Вие, като лице, ангажирано като министър, да изясните този случай пред българското общество.

Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми."

На което Данков отговаря: "Аз пък не приемам, че Вие смятате, че това е някаква атака срещу Вас, където и аз участвам. Аз нямам никакъв интерес да участвам в такива атаки, защото Вие сте много по-силна фигура от мен, много по-уважавана фигура от мен.

Вие виждате, че на мен ми пречи в момента много това, вместо да се занимавам с работата си, аз прекарвам дълго време, подронвам авторитета на Министерство на финансите...

Не, просто моля, разберете, че това не е нещо, където аз съм участвал. Бях изненадан явно от този цитат. Не е мой цитат, никога не съм казвал нещо от този род. Той по никакъв начин не ми помага.

Много ми вреди, вреди ми много повече, отколкото на Вас. И аз съм тук за името си. Както знаете, аз съм бил извън България дълго време, семейството ми е извън България.

Аз дойдох, за да помогна на България

и понеже във финансови кризи аз съм работил по много държави в света и тази тема я разбирам много. Всяка друга тема на мен ми е от минус."

След като изслушва министъра, Първанов иронично го пита наистина ли смята, че тази история вреди повече на него.

Президентът проявява интерес и пита Дянков какво е показала проверката на милионерите и милиардерите в България.

Дянков отговаря, че няма проверка за милионери и милиардери, а за регистрация по ДДС, за 4 950 души и ще отнеме поне още два месеца.

Министърът се впуска в обяснения, че няма такъв опит с медиите, какъвто имат президентът Първанов и другите български политици и описва в какво неприятно положение - да се измъква - е бил поставен в телевизионното шоу.

Симеон Дянков: "Това, което казах, не е злонамереност и аз се надявам, че поне на това ще ми повярвате. Това бе начин да се измъкна от неочакван и тежък за мен въпрос.

И аз казвам истината: не е мой цитат. Два пъти го казвам: Не е точно това, не е мой цитат, не си спомням, не сме говорили за такова нещо. Това поне се надявам, че ще ми повярвате. Просто нямам никакъв интерес..."

На което президентът

Георги Първанов е категоричен: „Не Ви вярвам!

Не Ви вярвам, първо, защото знам как стават тези неща, дори и в конкретния случай, но по-важното е друго - Вие сте министър на финансите."

След като не приема нито едно от обясненията на вицепремиера, президентът Първанов го пита: "Вие защо дойдохте тук, господин Дянков?"

Дянков отговаря отново, че е бил подведен от водещите на телевизионното шоу и че вече е разбрал, че не бива да се появява в такъв тип предавания.

В разговора се намесва и генерал Никола Колев, началник на Кабинета на държавния глава, за да обясни:

"Тук става въпрос за две различни неща. Ако приемем, че цитатът не е Ваш, защото ние се постарахме да поровим в интернет веднага след всичко това и в няколко сайта има приписано Ваше изявление, което не очакваме да открием кога точно е казано по този въпрос, така че приемаме, че цитатът не е Ваш.

Втората част остава впечатлението, че независимо, че цитатът не е Ваш, Вие имате съмнение и може би и да не е Ваш цитатът, президентът е милиардер, стар или млад, няма значение. Така че това са две различни неща. Вие на място не се разграничихте."

В този момент Първанов добавя: "Ето това трябва да бъде опровергано."

И настоява

Дянков да каже как ще опровергае "внушението, че Първанов не е млад, но е милиардер".

Дянков продължава да настоява темата да бъде изчистена, включително и убеждението на Първанов, че, министърът е отишъл в шоуто с определена цел. Но казва, че няма да се извини за нещо, което не е сторил.

Тогава Първанов отсича: "Само си губим времето, г-н Дянков."

И му напомня, че се е извинил на един журналист, когото по същия начин характеризирал в движение.

Симеон Дянков: "Тогава казах нещо, за което наистина съжалявах. Тук не смятам, че съм казал нещо, за което да съжалявам, понеже нито цитатът, нито самото ми участие в шоуто беше от мен.

Присъстващият Кирил Ананиев - секретар на президента по финансовата политика, напомня на министър Дянков, че е подкрепил искане на депутатите от ГЕРБ за допълнително намаляване бюджета на Администрацията на президента за 2010 г. с 1 млн. лв. И подчертава, че това също е било свързано с отношение към инститцията.

В края на разговора Георги Първанов заявява, че не иска извинение от министъра на финансите. И отправя политически обвинения като казва, че той трябва да се извини на много хора и на много социални общности.

Вицепремиерът, според Първанов, трябва да се извини на бизнеса, защото лично го е докарал "до такова положение", на безработните, на науката, в която бил предизвикал невероятен хаос, на хората с увреждания, които държал в напрежение месеци наред, на хората от армията и хората от МВР, защото и тези системи били на ръба на оцеляването заради политиката на Дянков.

"Извинете се, ако щете, и на Вашите колеги министри, защото и на тях сте им вързали ръцете, завършва Първанов и обявява края на срещата.

Още във вторник, 2 март, държавният глава остро реагира на изказване на министър Дянков в телевизионното предаване Според президента финансовият министър бил уронил престижа му с внушения за неговото имотно състояние.

Първанов поиска Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или незабавно да подаде оставка.

Това е

първият случай за осем години, при три различни правителства, в който президентът Георги Първанов поиска оставка на министър.

От финансовото министерство реагираха веднага и разпространиха стенограма от предаването в частта касаеща държавния глава, като посочиха, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора.

Единственият коментар, който направи по този случай премиерът Бойко Борисов, беше да припомни, че е забранил на министрите си изказвания извън прекия им ресор.

От БСП се възползваха от възникналото напрежение и обявиха Дянков за

"лъжец", "некомпетентен", "неграмотен", "вреден" и "идеолог на безумни реформи".

Според бившия министър-председател Сергей Станишев "такъв министър би следвало да си тръгне на следващия ден". Той каза това по повод изявлението на Дянков в същото телевизионно шоу, че бившият социален министър Емилия Масларова трябва да "влезе в затвора" и "заслужава дълга присъда".

"Съдиите ще видят, че е имало безобразия и разхищения на парите на българския данъкоплатец. Ако предишното правителство беше нормално, то Масларова веднага трябваше да бъде отстранена и дадена на съд", заяви Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей".
Коментари 391
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

391 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 7 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 38 минути

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 13 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 13 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено