Червен килим за "Прогноза"
Източник: netinfo
0

Пред кино „Арена Запад" тази вечер отново разпъват червения килим - не за холивудски гости, а за холивудска премиера на новия филм на Зорница София „Прогноза" (ForecastTheMovie.com).

През последните години българските филми, за щастие, престанаха да са новина. Новината е, че този път зрителите няма да гледат мутри, балатум, скъсани тапети, парно и политици, както се изрази Юлиан Вергов в интервю за Вести.бг.

В „Прогноза" няма главен герой, защото всички са такива и всички те градят една абсурдна балканска история, която ние, хората от региона, периодично преживяваме от едната балканска чест, разделена на парчета с форми на държави.

Теодора Духовникова, Стефан Щерев и Юлиан Вергов са трима от тези главни герои. Специално за нас те разказаха какви са били мотивите им да участват във филма, как се работи със Зорница София и какъв е смисълът от филми като нейния.

- Каква беше личната ви мотивация да участвате във филма?

Юлиан Вергов: Мен ме мотивира историята, защото с част от нея съм се сблъсквал лично. Достатъчно ми беше да прочета сценария. Много пъти съм казвал, че това е първият филм, в който няма спомени за комунизма, няма мутри, няма балатум, скъсани тапети, парно и политици. Това беше най-сериозната ми мотивация. Според мен, това е един от малкото български филми в последно време, който носи нещо, което не съм виждал отдавна - свежест.

Теодора Духовникова: Аз много обичам приятелите си и с големи усилия успях да ги накарам да ходят на театър, защото вече има какво да гледат. Тях обаче в никакъв случай не можеш да ги накараш да отидат на кино. И е нормално, разбирам ги. Понеже знаех, че те ще се припознаят в този филм, ужасно много исках да бъда част от него.

Стефан Щерев: Отдавна се бях загубил в тази културна „area" българска и исках да направя за мене си някакво завръщане с нещо, което определено ми харесва. И като го прочетох... Аз не се припознавам, не живея този живот, но ми стана провокативно и интересно дали, аджеба, ще намеря нещо в него.

И намерих много хора, защото в тази сръбска среда съм живял и тия неща са ми толкова познати. Беше много интересно как от тяхна гледна точка ще представя нещата. Това беше страшно мотивиращо. На мен в Сърбия ми казват: „Ти си най-големият сърбин сред българите".

- До някое време във филма всеки говори нас своя език и се разбирате. Когато обаче се скарвате, всички започвате на английски. Това ли е езикът, който ще ни обедини на Балканите?

Стефан Щерев: Дано не е, това е много тежко. Много ме боли, защото го изживявам всеки ден, когато се срещнат хора от региона, най-вече млади. Не си губят времето с опознаване - това как се казва, онова как се казва. Говориш ли английски? Да. Айде... Малко ме дразни това.

Юлиан Вергов: Опитал съм се в моя герой да проличи това, което говори Стефан. Робърт говори развален английски, но участва във всеки разговор, във всеки проблем, разбира от всичко и т.н. Това е, което се случва...

- Какъв е смисълът на Балканите от конфликтите, показани във филма?

Юлиан Вергов: Има нещо във филма, което ми направи впечатление. Всички тези хора от Балканите говорят истината. Никой не се притеснява от това. Единственият, който се мъчи да манипулира, е човек, живял дълго време на запад. Това е важно, защото ние на Балканите сме „Право куме в очи". С времето това някак си се разми. И ценното на филма е, че показва колко по-лесно се случват нещата, ако се казва истината.

А пък конфликта, хората ще забележат, че започва на шега, като детска игра и в един момент се превръща в нещо много сериозно. От играчка става плачка.

Стефан Щерев: Аз мисля, че има смисъл от конфликтите, защото ти от конфликтите се учиш, особено когато се случва на екран. Има някаква дистанция, можеш да погледнеш отстрани и да си кажеш: „Колко всъщност е безсмислено всичко". Както казваше един голям сръбски писател, ние на Балканите живеем един до друг, но не живеем заедно. Аз много живея с проблемите на сърби и македонци, вълнувам се от техните политически тегоби... Нашият запад започва оттам.

Юлиан Вергов: Има много скрити смисли, които са уж дребни, уж минават между другото, но носят голямо значение. Специално за мен дават много поводи за размисъл. Ето, първоначалното забравяне на Маргарита на моста ги разделя, а след това, когато се изгубва, отново тя ги обединява. Това се превръща в нещо положително...

Теодора Духовникова: Когато има смисъл, ние можем да се обединяваме.

- Не са ли забравили хората за конфликтите? Доколко филмите, медиите и книгите допринасят за напомнянето на тези неща?

Юлиан Вергов: Аз мисля, че самият филм би трябвало да даде отговор на всички тези въпроси, защото има едно изкуствено създаване на граници и съвсем естественото им, от само себе си, разрушаване.

- А Зорница доброто или лошото ченге беше като режисьор, вие как я усетихте?

Всички: Лошото

Теодора Духовникова: Зорница е много строг режисьор. Има моменти, в които сме я молили да презаснемем нещо, но тя има своя визия за нещата и знае точно как иска да бъде направено. Това е добре, защото не може всеки да ти казва това трябва така или онака да стане. Тя държи на своето и не се влияе много от други мнения. На снимачната площадка си беше мъж и си ставаше момиченце вечер, с роклята...

Юлиан Вергов: Тя е доброто ченге, което се прави на лошо. Ние пък някак си станахме много задружни и намерихме начина на разговаряне с нея - изпращахме нашия парламентьор Теодора, която решаваше всички проблеми. Хубавото е, че нямаше смисъл Зорница да ни обяснява да не се надиграваме много, просто максимално човешки и естествено се държахме, героите ни се държаха по начин, който всеки би се държал и никой не искаше да изпъква и с някакви неща да се импровизира...

Теодора Духовникова: Както често става в български филми.

Юлиан Вергов: По време на снимките не стояхме по караваните или на определените за почивка места, за да пушим и да говорим глупости, а се коментираше по сценария, обсъждаше се...

Теодора Духовникова: Всеки гледаше сцените на другия, беше истински общ процес.

- Вие като актьори как предпочитате - да работите със строг режисьор или с режисьор, който ви позволява повече импровизации?

Теодора Духовникова: Дайте ги всичките! И от тези, и от онези. Ние мечтаем да работим.

Юлиан Вергов: Най-хубаво е да се работи с режисьор, с който ние имахме щастието да работим - който знае какво иска и каква е цялостната му концепция за филма. Когато ние излезехме с поредното си предложение и изпращахме Теодора да се разправя с нея, това нещо тя го приемаше...

Стефан Щерев: Което означава, че е доста гъвкава. Тя знае какво иска, но е много отворена. Казва: „Аха, може би. Да, прави сте. Правим го така". Или: „Ще видим, да, не съм много сигурна". Имаше една сцена, със супата, която снимахме и абсолютно унили казахме, че това е лошо и не става за нищо. Зорница казва, че е добре. Бе, не е добре. И разговор среднощен, ние вече сме си направили плана как ще го направим...

Теодора Духовникова: Репетиции...

Стефан Щерев: Репетира се, без да й се казва, излъчва се парламентьор, отива, уговаря се. Имахме само един опит, защото няма никакво време, това са графици и т.н. Амбицирахме се и си го заснехме и точно този епизод в момента е във филма.

Теодора Духовникова: А това е важна сцена, защото трябва да проличи какви са те, когато го няма конфликтът. Какво е приятелството между тях, как общуват, как се разбират всеки на своя език... Тя трябва да покаже какви са тези хора при нормални обстоятелства.

- Бихте ли работили пак с нея?

Юлиан Вергов: Ами, аз й предложих да заснеме филм със същия екип по коренно различен сценарий с коренно различни образи на самите герои. Това би било много интересно да се случи и да се види тя до каква степен може да си развие въображението, съответно ние докъде можем да стигнем.

Стефан Щерев: Аз бих работил с нея, просто защото наистина като знае някой какво иска, на мен ми е приятно.

- Теодора, ти ли ще си парламентьор пак?

- Да... На мен би ми било много приятно, аз бих снимала непрекъснато с тези партньори и с този екип.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 20 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 48 минути

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев