Борисов и Станишев на жив дебат по БНТ
Източник: БГНЕС
37

За първи път лидерите на БСП и ГЕРБ - Бойко Борисов и Сергей Станишев, се срещнаха в пряк дебат в предаването "Референдум" по БНТ.

Те и екипите им спориха, на моменти с прекъсвания, вметнати въпроси и иронични забележки, по теми като икономическа криза, борбата с безработицата, данъчната политика, ролята на държавата.

В края на предаването Бойко Борисов предложи да се обединят около

три национални каузи, независимо кой ще управлява следващия мандат -

политическо решение за влизането на България в еврозоната, деблокирането на еврофондовете, обща позиция за АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" - предвид очаквана догодина дискусия в ЕС за ядрената енергетика.

Идеята на столичния кмет е ГЕРБ - като член на ЕНП, и БСП - като член на ПЕС, да лобират в Европарламента и пред другите европейски институции за постигането на тези цели.

В екипа на БСП за дебата бяха финансовият министър Пламен Орешарски, зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев и евродепутатът Илиана Йотова. В отбора на ГЕРБ бяха младите и без досегашни медийни изяви експерти Тошко Тодоров, Илияна Иванова и Владислав Горанов.

И двете страни бяха подкрепяни от техни членове и симпатизанти.

Премиерът изрази задоволство от факта, че има възможност да дебатира тези важни теми със софийския кмет и неговия икономически екип от ГЕРБ, като подчерта, че това е "началото на серия от дебати".

България се намира в условията на безпрецедентна икономическа криза, която носи и сериозни социални последици, заяви министър-председателят в предаването. Според него обаче ние сме жертва на криза, която не е с български произход.

Станишев припомни, че откакто е на власт, правителството му е осигурило икономически растеж и рекордни чуждестранни инвестиции (над 20 млрд. - повече от всички, привлечени от предшествениците му), което прави страната ни много по-подготвена за кризата от други държави.

Той обеща и увеличение на пенсиите

„Най-голямата разлика е в това, че социалистическото правителство има агресивен план, който се изпълнява и днес и това спасява работните места на българите", подчерта премиерът.

Той уточни, че агресивната инвестиционна програма включва благоустройство и изграждане на инфраструктура, които ще помогнат за запазване на работни места в строителството, един от най-засегнатите и основни отрасли на националното стопанство.

За Сергей Станишев разликата между него и Бойко Борисов и ГЕРБ е в техния песимизъм, докато според социалистите "много хубави неща се случват в България".

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че песимизмът и констатациите, че нещата в България не вървят добре,

идват от срещите с обикновените хора

Има непрекъснато протести в България - млекопроизводители, животновъди, учители, студенти, припомни той и предположи, че явно Станишев и той се срещат с различни хора.

Ние не можем да бъдем специалисти по всичко, затова имаме експерти, които да коментират съответните теми, призна Борисов. Той поздрави премиера за това, че в екипа му като финансов министър е Пламен Орешарски, който беше в ръководството на СДС.

Според Борисов въпреки финансовата и икономическа криза всичко останало не е по-малко важно и не бива да се загърбва.

„През последните години брутният продукт, който произвежда София, е 34-35%, а инвестициите са над 75% от тези в страната. Така че, ако правителството има заслуги, аз се надявам да се отчетат и заслугите на кмета", подчерта Борисов.

Ние наследихме 12% безработица в началото на нашия мандат, а в края на миналата година той е 6%, похвали се в ефира на БНТ и българският премиер. Той отдаде това на осигурените от правителството му добър бизнес климат и данъчна политика.

Премиерът не пропусна да се усъмни в икономическата ефективност на програмата на ГЕРБ. Той определи като „пагубна икономическа авантюра" намаляването на ДДС от 20 на 18%, което предлага партията на Борисов. Това по думите му означава намаляване приходите в бюджета.

Важното е да спрем кражбите по ДДС,

това са основните пера, по които изтичат пари от държавата, отбеляза Бойко Борисов.

По събираемост на ДДС, която е около 92% - ние сме сред първите осем страни на Европейския съюз, така че, този дебат с политически привкус за събираемост на ДДС го забравете, опонира финансовият министър Пламен Орешарски.

Това, че вие и аз не сме изискали касова бележка от покупка, е част от сивата икономика, даде пример той, но подчерта, че парите в сивата икономика у нас са много по-малко, отколкото в повечето европейски държави.

Според Орешарски предлаганите от ГЕРБ антикризисни инструменти и

политика спрямо кризата е „грешна в основата"

За него кризата у нас не е на потреблението, а друг тип.

Бойко Борисов даде думата на експерта си от ГЕРБ Владислав Горанов, за да обясни какво предлага партията. „Кризата свива потреблението в световен мащаб, което ограничава възможността нещо да бъде предложено... България да защити всички, които могат да правят бизнес. Най-активната борба с безработицата е насърчаването на икономическата активност", посочи той.

Илияна Йотова от БСП пък се опита да обясни какво иска човек в условията на криза. Тя критикува Борисов за възрастните хора, като заяви, че „те не са носталгични глупаци, а заслужават уважение". Йотова говори и за хората с увреждания, като напомни, че в столицата няма нито една рампа за тях, изградена през мандата на Борисов.

Давайки пример с материал на БНТ - в планинско село

миньор и съпругата му шивачка останали без работа,

водещите попитаха какво би предложила на тези хора програмата на БСП и ГЕРБ, съответно.  

От ГЕРБ настояха, че ако земеделието ни не е в толкова лошо състояние, този миньор би могъл да стане земеделец. Според БСП обаче тази трансформация е нереалистична.

Илияна Йотова настоя, че ако нещо е направено в българското земеделие, то е станало през последните четири години.

Да направим изборите в един ден и ще спестим пари и за миньора, и за жена му, предложи пък Бойко Борисов.

„500 млн. лева са отпуснати чрез Българската банка за развитие, учредена миналата година, за подкрепа на малкия и средния бизнес. Десетки предприятия получават кредит, което им позволява да оцелеят, да запазят работни места", припомни пък Станишев.

„Днес се сблъскваме с криза на модела. Тук е голямата разлика между нас, които сме социалисти, и вас (ГЕРБ), които се заявявате като дясна партия. Аз обаче виждам много популизъм", заяви българският премиер, коментирайки ролята на държавата за икономиката в условията на глобална финансова криза.

Повече държава, но в разумни граници, с много отговорност, обобщи Станишев. Същевременно той направи уговорката, че

държавата не може да замести пазара

Според него България, която е „малка отворена икономика, няма къде да се скрие от тази буря", но е по-добре подготвена дори от повечето „отличници" в Централна Европа - Чехия, Унгария, Балтийските страни, където вече падат правителства  (на Мирек Тополанек и Ференц  Дюрчани).

Трите големи проекта в Софийска община, които са над 2 млрд. лева, са субсидирани и от общината, и от държавата, и от европейските фондове - и така трябва да бъде, посочи от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Експертите на партията му смятат, че държавата не бива да пречи на бизнеса, а да го стимулира и да създаде условия за развитието му, тъй като в това е нейната роля.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 22 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 53 минути

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят