0

Ш енгенското пространство за свободно придвижване официално се разшири с още девет страни. Това стана факт в 0.01 ч. централноевропейско време (01.01 ч. българско).

Гражданите на Словакия, Словения, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша и Чехия - които бяха приети в ЕС през май 2004 г., могат вече да преминават свободно вътрешните сухоземни и морски граници в зоната.

Проверките на летищата ще бъдат запазени до 30 март.

Така Шенгенското пространство вече обхваща 24 държави - 22 от Европейския съюз плюс Норвегия и Исландия.

Тези страни са премахнали контрола по вътрешните граници, контролират заедно външните граници на зоната, имат обща визова политика, както и база данни за престъпници и откраднати автомобили.

Извън зоната, създадена в съответствие с подписаното през 1985 г. в люксембургското селце Шенген едноименно споразумение, вече остават само пет държави от ЕС.

Великобритания и Ирландия избраха да не се присъединяват. Последната от 10-те страни, приети в съюза през май 2004 г. - Кипър, предпочете да запази някои гранични проверки за още една година.

Най-новите членки на съюза - България и Румъния, приети на 1 януари 2007, още не са покрили критериите в областта на сигурността, за да бъдат приети.

Фризо Роскам Абинг, говорител на зам.-председателя на Европейската комисия Франко Фратини съобщи пред БТА, че няма определен срок за влизане на двете страни в Шенгенското пространство.

Това е дълъг процес и трябва да има сигурност, че България и Румъния са готови да изпълняват изискванията на Шенгенската система, която включва редица елементи извън чисто граничния контрол, обясни Абинг.

Той спомена някои от тези елементи - развитие на сътрудничеството между полицейските служби, налагане на строг контрол върху защитата на личните данни, наличие на напълно функционираща електронна система за обмен на данни между страните в Шенгенското пространство и спазване на шенгенските изисквания при издаване на визи.

Швейцария, която не е член на ЕС, смята да премахне граничния контрол през ноември 2008 г., вероятно едновременно с Лихтенщайн.

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС дадоха на 8 ноември зелена светлина за присъединяване на девет нови държави от съюза към Шенгенското пространство на 21 декември. В одобрения от вътрешните министри текст бе отбелязано, че деветте страни са изпълнили на задоволително равнище поставените им две условия.

Първото бе постигане на удовлетворително ниво на сигурност на границите им, които от 21 декември стават граници и на Шенгенското пространство.

Второто условие бе присъединяване на деветте страни на 1 септември тази година към Шенгенската информационна система - общата база данни на влизащите в зоната държави за издирвани лица и откраднати предмети.

Присъединяването бе отбелязано на много места с церемонии. Разширяването на зоната като цяло бе посрещнато в празнично настроение, но се чуха и критични гласове.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу, който посрещна разширяването в Естония, заяви, че това е най-добрият ден в живота му. Свободното движение на хората е едно от основните човешки права, отбеляза Барозу в Талин.

Латвийският министър на външните работи Марис Риекстинс определи разширяването на зоната като логична крачка за страната му и останалите нови членове на ЕС. Доволен съм, защото нашите граждани ще имат повече свобода за придвижване и пътувания, допълни Риекстинс.

Полският министър на вътрешните работи Гжегож Схетина заяви на церемония на граничния пункт между Германия и Полша при Франкфурт на Одер, че днешният ден е специален, тъй като границите в Европа са на път да изчезнат.

Главата на разделението на Европа сега е затворена, отбеляза германският му колега Волфганг Шойбле.

Две хиляди души се събраха във Франкфурт на Одер, където някога бе една от най-знаковите граници през Студената война, за да отпразнуват падането на ограниченията.

Сюблимният момент настъпи под звуците на химна на ЕС - "Одата на радостта" на Бетовен, и на фона на пускането на фойерверки.

Франс прес отбелязва, че източноевропейските страни разглеждат днешното си присъединяване към Шенгенското пространство като последен етап от повторното им приобщаване към Европа след падането на комунизма.

Барозу обърна внимание, че разширяването на зоната ще доведе до ръст на търговията и туризма, ще даде импулс на икономическото развитие на граничните области и ще сложи край на досадните опашки по контролно-пропускателните пунктове.

Присъединяването на новите страни обаче също така принуди ЕС да затегне контрола по новите си външни граници на изток, за да предотврати проникването на негова територия на престъпни банди, нелегални имигранти и терористи, припомня Асошиейтед прес.

Вътрешният министър на германската провинция Бавария Йоахим Херман обаче изрази съжаление, че разширяването на Шенгенското пространство не е било забавено с една или две години.

Въпросът е колко добре е охранявана границата от Беларус до Полша, от Украйна до Словакия, подчерта Херман.

Влизането на девет страни в Шенгенското пространство за свободно придвижване поражда риск от голямо увеличаване на престъпността и тероризма в Германия, предупреди и председателят на националния полицейски синдикат Йозеф Шоринг, цитиран от португалската информационна агенция Луза.

Отварянето на границите е покана за престъпниците, аргументира се Шоринг на пресконференция в Берлин, дадена броени часове преди разширяването на зоната в полунощ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности