"Труд": Антикризисен сатър за всички
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
96

С водещо заглавие "Антикризисен сатър за всички" "Труд" пише, че правителството подготвя мерки за намаляване на дефицита в бюджета, които приличат на антикризисен сатър.

Предвижда се плоският данък от 10 на сто върху доходите на физическите лица да се начислява върху брутната заплата преди приспадането на осигуровките, пенсиите над 136 лв. да бъдат облагани с 10 процента данък, временно да се премахнат разходите за представително облекло на служители.

Планът праща в принудителен неплатен отпуск от 2 седмици бюджетни служители, съкращава наполовина до 225 дни дните за платеното майчинство, съобщава вестникът.

От финансовото министерство, се оправдали, че мерките са временни, а вариантът, с който разполагат синдикатите - работен, пише "Труд".

Социалният министър Тотю Младенов не бил виждал подобен документ, но нищо не можело да се приема, преди да е минало през обсъждане в тристранния съвет отбелязва изданието. Пред него премиерът Бойко Борисов казал, че иска да чуе мнението на хората и тогава ще се решава.

 "Но отсега мога да гарантирам - средствата, които получава един редови полицай или военен, няма да бъдат по-малко. Ако му вземем от парите за дрехи например, ще го компенсираме с други добавки."

"Това е абсурдно, идиотщина. Мерките са насочени към нискодоходните групи. От тези с дебелите задници никой нищо не иска да вземе", коментирал пред "Труд" вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той е цитиран под главата на "Земя", че мерките са ужасяващи.

Антикризисният план на кабинета ще удари сериозно всички доходи, информира "Сега" под глава.

Според изданието планът е с 28 антикризисни предложения и е от две части - за намаляване на разходите на държавната администрация и за увеличаване на приходите от населението чрез орязване на ред социални придобивки. Бил е разработен от работната група, сформирана от премиера.

Под главата на "Дума" пише: "Синдикалист разкри: чудовищни мерки готви кабинетът".

"Режат парите на майките" е заглавието под глава на "Стандарт", според което паритe на майките ще се определят вече не на базата на заплатата през последната година, а за 2 или 3 години назад. Това била една от 35-те антикризисни мерки, които финансовият министър ще даде на работодатели и синдикати за дискусия в петък.

Ивайло Ефтимов-Йожи е бил моторът на групата похитители, закопал е в Лозенската планина парите от откупите и друг не ги знае, информирал "Труд" източник от разследването.

Автокрадец, грабител, похитител - такава била градацията в криминалната кариера на повечето от Наглите.

Шефът на руската Дума Борис Гризлов заяви пред българската си колежка Цецка Цачева, че плановете на САЩ да разположат елементи от противоракетната си отбрана в "страни като България" са изключително чувствителен въпрос за Русия, съобщава "Труд".

На управляващите в Скопие изглежда са им малко проблемите с Гърция, защото упорито работят да си докарат нови - този път с България, пише "Труд".

Отбелязва се, че македонското правителство имало идея да настоява Европейската конвенция за правата на малцинствата да бъде включена в новия базов двустранен договор, с което България щяла бъде задължена да признае македонско малцинство.

Експерти обяснили за вестника, че това фактически е търсене на претекст, за да се отхвърли предложеният проект за договор. Защото искането на Скопие противоречи на декларацията от 1999 г.

Така управляващите в Македония са на път да се скарат с още една страна в ЕС, а две членки на ЕС да имат проблем с една кандидат-членка - това вече е много, коментира изданието.

"Правителството започва да закъсва малко. Даже сериозно закъсва с някои неща", казва ген. Любен Гоцев, бивш зам.-шеф на разузнаването и бивш външен министър, в интервю за "Труд".

35 лв. и по кашон с около 40 блузи и пуловери вместо пълни заплати получили работниците от доспатското предприятие "Нитекс", където работят 400 души, съобщава "24 часа" под глава.

Преди кризата изкарвали по 400 - 500 лв. "Блузите ги даваме за по няколко месеца, за да си ги продадат и да си добавят към заплатите. Опитваме се да платим по-ниска социална цена за кризата. Защото конкуренцията е жестока", коментират от ръководството на фабриката.

"Дрехите в кашоните са с огромни размери. Вероятно са останали непласирани на скандинавския пазар, където хората са по-едри", казала предачка. Структуроопределящото предприятие за Доспат и района години наред крепяло местната икономика, но и то се задъхвало в кризата.

"Съд, ако не компенсират чиновник и полицай за вноските" е заглавие над интервю с председателя на КНСБ Желязко Христов в "24 часа".

Предлагаме пристанищата във Варна и Бургас да станат врата за виетнамския внос в Европа, който в момента ползва основно Ротердам и Новоросийск, казал зам. външният министър Марин Райков на среща там с виетнамския вицепремиер и пръв дипломат на Ханой Фам Жа Кием. Това съобщава "24 часа" и добавя, че българската страна е поставила въпрос да се отменят визите за бизнесмени.

Създаването на общинската полиция ще бъде заложено в бюджета за 2011 г., съобщава в интервю за "24 часа" председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

До края на март започваме преговори с "Газпром" за новия договор, казва Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" пред "Класа". И тази година няма да ползваме цялото заявено количество природен газ, икономическата стагнация е сериозна, отбелязва той.

Със заглавие под глава "Октопод в енергетиката" "Монитор" съобщава, че Димитър Желев и "Алианц" чрез съвместно дружество са източили 200 млн. лв. от застраховки през последните 5 години. Това е ставало посредством застрахователни полици, сключвани от държавните енергийни компании с точно определен застраховател - ЗАД "Енергия".

50 на сто от нея се държи от "Алианц България", контролирана от Желев. В голяма си част договорите са сключвани, без търг или конкурс по Закона за обществените поръчки.

Държавните компании от енергийния сектор били платили на застрахователя "Енергия" премии на обща стойност 311,207 млн. лв. В същото време като обезщетения за настъпили щети са изплатени едва 22,7 млн. лв.

Шефът на "Летателна дирекция" на "България Ер" Янко Георгиев ще оглави националния превозвач до дни, научил "Стандарт". Дългогодишният изпълнителен директор Димитър Павлов бил освободен от УС в петък.

Ако не е ясен механизмът, по който държавата ще продава остатъчни дялове от компании, може да се стигне до провал на цялата спасително за бюджета операция, предупреждава "Пари". С водещо заглавие "Предизвестен провал" изданието констатира, че с продажбата на миноритарни държавни дялове в хазната може да влязат между 300 и 500 млн. лв.

Съдията от Върховния административен съд Панайот Генков е вечерял в кръчма в столичния кв. "Лозенец" с подсъдимия за рекет Ангел Христов, известен като единия от Братя Галеви, отбелязват повечето издания, като се позовават на Бинюз. Темата е водеща за "Телеграф" и "Атака".

Казусът "Спаска Митрова" ще препъне Скопие към ЕС, според анализ в "Атака".

В ГЕРБ вече има говорители на един интерес, който не съвпада 100 процента с визията за бъдещето й на Борисов: например Цветан Цветанов, Красимир Велчев. Това казва пред "Дневник" социологът Живко Георгиев.

Той определя Симеон Дянков като първият в правителството "кандидат-бушон да гръмне".

"През 1997 г. беше по-тежко в икономически смисъл, но Иван Костов имаше поне ясна визия какво се прави, имаше по-ясен тип инструментариум - валутен борд, съчетан с политическа воля и с голям социален консенсус около това какво се прави. В момента имаме абсолютна безпомощност от страна на правителството", коментира Георгиев.

Македонската фондова борса се надява и на български инвеститори, казва пред "Дневник" изпълнителният й директор Иван Щериев. В четвъртък в София ще се проведе Ден на македонския капиталов пазар и македонските емитенти.

Коментари 96
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

96 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности