Масларова не иска да член, щом не е председател
Емилия Масларова   
Източник: БГНЕС/Антон Станков
15
Но одното събрание реши депутатът от БСП Емилия Масларова да бъде отстранена от председателското място на постоянната парламентарна комисия по труда и социалната политика.

Дебатът за освобождаването на Масларова започна в края на миналата седмица на пленарно заседание на парламента.

Днес след гласуването депутатите на БСП напуснаха залата, а председателят им Сергей Станишев заяви, че в знак на солидарност с бившата министърка от левицата ще се откажат от ръководството на всички комисии, в които участват.

Искането за предсрочното освобождаване беше на Синята коалиция,

мотивирано с разследването срещу Масларова.

При разискванията Георги Пирински от БСП заяви, че депутатите смесват два въпроса - дали пред прокуратурата има препятствия да продължи досъдебното производство, докато Масларова е председател на комисията, и дали има основание тя да бъде отстранена предсрочно.

В мотивите за отстраняването на депутата вносителите от ДСБ възпроизвеждат пледоариите на прокурора, като си присвояват ролята на съдници, каза Пирински.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция посочи, че биха внесли искане за освобождаване на депутат от ръководството на комисия, без значение дали той е от опозицията, или управляващите.

Постоянните парламентарни комисии са органите, които оформят престижа на институциите, заяви Михайлова. Ние не предлагаме Емилия Масларова да не бъде част от тази комисия или нейното място да не бъде заето от депутат от "Коалиция за България", отбеляза Михайлова и посочи, че докато се изясни случаят, от левицата трябва да посочат заместник на Масларова.

От ДПС заявиха, че гласуват "против" отстраняването на Масларова, защото се мотивират с презумпцията за невинност. Лютви Местан призова да се изчака да бъдат доказани обвиненията срещу депутата от левицата и тогава да се предприемат действия.

"Естествено е, че в момента в който се докажат обвиненията спрямо Емилия Масларова, и от БСП ще гласуват "за" отстраняване", посочи Местан от името на социалистическата партия.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че нарушенията, за които е обвинена Масларова, са свързани с техническа поръчка, за която тя - от позицията си на министър на социалната политика, не е взела правилните управленски решения.

Ако един министър не може да вземе правилни решения, как същият той може да бъде председател на парламентарната комисия, която има контролни функции над това министерство, попита от трибуната Велчев.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че основният въпрос в дебата не е за параграфи и членове, а за морал. Според него е било морално Масларова да се оттегли от председателското място на комисията, докато се изясни случаят.

Самата Масларова обяви пред журналисти, че изобщо напуска парламентарната комисия по труда и социалната политика. "Аз вече в тази комисия не мога да работя. Хората в комисията, които професионално съм ги виждала да се изказват, ги чух да бъдат морални съдници", посочи тя.

Масларова отбеляза, че може да работи в социалната област и без да е в тази комисия и без да й е председател. Във връзка със заявеното от "Коалиция за България" напускане на ръководствата на парламентарни комисии Масларова коментира, че знае, че зад себе си има екип.

Вчера Емилия Масларова заяви в декларация, че ще дари на медиите свой автомобил "Бентли" и много имоти, за които се твърди, че е купила по време на мандата на кабинета "Станишев".

"Имотите, за които се твърди в медиите, че са закупени от Емилия Масларова в качеството й на депутат и министър, ще бъдат дарени на авторите на публикациите или на посочени от управляващите лица.

Единственото условие за дарението е да бъде доказано, че собствеността е на нейно име", се посочва в нотариална декларация на Масларова, изпратена до медиите.

Днес градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че е образувано досъдебно производство за

неправомерно изразходвани на средства по програмата "Красива България".

Това е станало след получен в прокуратурата одитен доклад за финансови нарушения. Досъдебното производство сега се води срещу виновни длъжностни лица за длъжностни престъпления, като към момента не се разследват конкретни личности, уточни Кокинов.

Одитният доклад е получен дни след твърдението на депутата от БСП Младен Червеняков, че прокуратурата вече била постановила отказ да образува досъдебно производство по "Красива България" заради липса на престъпление.

Новообразуваното производство, по думите на Кокинов, е започнало преди десет дни и засяга всички проекти, извършени по програмата. То е за финансови нарушения, тъй като е установено, че в някои от случаите са вложени повече от позволените пари и по този начин са нарушени определени финансови ограничения.

Все още не е готова пълната финансова експертиза, която прокуратурата е възложила по разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Имахме само частична експертиза, която да ни послужи за свалянето на депутатския имунитет на Масларова, но тя не е достатъчна за повдигане на обвинения, отбеляза прокурорът.

В Националното следствие продължава разследването, което прокуратурата започна след огласяването на доклад на ДАНС. По този повод бе снет депутатския имунитет на бившия премиер Сергей Станишев, уточни Кокинов.

Към този момент прокуратурата не проверява поп- и фолк- изпълнители, тъй като не е сезирана. Ако данъчните органи преценят да ни изпратят сигнал, в който се твърди, че има извършени престъпления, тогава и ние ще се заемем с този въпрос, допълни той.

По думите на Кокинов, за разлика от проверките на футболните отбори, засега при изпълнителите ставало въпрос само за неплатени данъци.
Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности