0

Хилари Клинтън ще обяви своята подкрепа на кандидатурата на Барак Обама за Белия дом, съобщиха от нейния предизборен екип в комюнике.

Възможно е тя да си остави варианти да запази подкрепата на своите делегати и да насърчи развитието по важни за нея въпроси, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съветник на бившата първа дама.

Вчера, след последните първични избори в Южна Дакота и Монтана, стана ясно, че Барак Обама си е осигурил подкрепата на достатъчно делегати за номинацията за президент на Демократическата партия.

Клинтън е заявила в конферентен разговор с демократи от Камарата на представителите, че ще изрази подкрепа за кандидатурата на Барак Обама и ще го поздрави за спечелването на достатъчно делегати.

Сенатор Клинтън ще бъде домакин на проява във Вашингтон, за да благодари на своите поддръжници и да изрази подкрепа за сенатор Обама и за единството на партията, заяви директорът на комуникациите в щаба на Клинтън Хауърд Улфсън.

Събитието първоначално беше насрочено за утре, но беше преместено за събота, за да могат да дойдат повече желаещи симпатизанти.

Бившата първа дама ще призове демократите да се съсредоточат към общите избори и борбата с Джон Маккейн.

Съветникът й заяви, че Клинтън е обсъждала различни начини за край на надпреварата, между които замразяване на кампанията, за да задържи контрола над спечелените делегати и да запази позиции и да насърчи въпроса за здравната реформа.

Сред другите варианти са да предостави подкрепата на делегатите си за Обама и да прекрати безусловно кандидатурата си.

Улсфън заяви, че Клинтън и представителите на близкото й обкръжение са решили единствено, че активната част на нейната кандидатура е приключила.

Междувременно

Барак Обама се насочи към битката с Джон Маккейн

в общите избори, като назначи тричленен екип за избор на кандидат за вицепрезидент.

Сред потенциалните кандидати са губернаторката на Канзас Катлин Себелиус и губернаторката на Аризона Джанет Наполитано, съобщи Асошиейтед прес.

И двете могат да помогнат на Барак Обама да спечели гласовете на жените и са смятани за сериозни претенденти, защото демократите се опасяват, че победата на Обама на първичните избори му е коствала подкрепа от поддръжниците на Хилари Клинтън, отбелязва агенцията.

Самата Клинтън заяви, че е отворена за възможността да стане кандидат за вицепрезидент, ако това ще помогне на демократите.

Ройтерс разпространи днес списък на възможните кандидати за вицепрезидент на Демократическата партия:

Джоузеф Байдън (65 г.) - сенатор от щата Делауер, председател на Сенатската комисия по външните работи и уважаван експерт по външна политика, който би придал на Обама по-голям авторитет в тази област.

Обама обаче може да не иска да прибавя още един сенатор в тандема и може да търси по-млад кандидат, който да подсили посланието му, че тези избори са за промяна и за бъдещето.

Уесли Кларк (63 г.) - пенсиониран генерал от армията и бивш главнокомандващ в НАТО, който неуспешно се кандидатира за президентската номинация на демократите през 2004 г.

Той е привърженик на Хилари Клинтън и може да помогне за сплотяване на партията, както и да допринесе за компетентността на Обама по въпросите на националната сигурност.

Кларк обаче не води силна кампания през 2004 г. и е малко вероятно да предизвика въодушевление сред партийните активисти.

Хилари Клинтън (60 г.) - проучванията на общественото мнение показват силна подкрепа за "перфектния" тандем Обама-Клинтън, след като сенаторката от Ню Йорк бе неговият основен опонент.

Обама не изключи тази възможност, която би помогнала за сплотяване на партията след изтощителната надпревара за президентската номинация.

Клинтън обаче ще донесе и усложнения, включително завръщането на бившия президент Бил Клинтън в Белия дом. Този тандем може да помогне за привличане на някои от привържениците на Клинтън - най-вече жените и работещите бели избиратели от Демократическата партия - които не бяха склонни да подкрепят Обама.

Кристофър Дод (64 г.) - сенатор от Кънектикът, който добре владее испански език и е експерт за Латинска Америка, оглавява Сенатската комисия по банките, жилищното строителство и проблемите на градовете.

Той е бивш кандидат за президентската номинация на демократите и бързо подкрепи Обама, след като отпадна от надпреварата.

Дод ще е от полза за Обама в сферата на външната политика и икономиката, но има много от недостатъците, характерни за Байдън.

Чък Хейгъл (61 г.) - сенатор републиканец от щата Небраска, консервативен ветеран от войната във Виетнам и яростен критик на войната в Ирак, който би помогнал на Обама да спечели подкрепата на колебаещите се избиратели и на част от републиканците, като подсили обещанието му да преодолее разногласията между двете партии.

Тим Кейн (50 г.) - губернатор на щата Вирджиния, който бе един от първите и най-силни поддръжници на Обама и може да му помогне да спечели избирателите в щата, които на президентски избори традиционно подкрепят републиканците, но в последните години гласуват за демократите.

Сам Нън (69 г.) - бивш сенатор от щата Джорджия и председател на комисията по въоръжените сили към Сената, който е уважаван авторитет в сферата на външната и военната политика, но възрастта и консервативните му възгледи по някои социални въпроси го отличават от Обама и може да не си пасне добре с него.

Бил Ричардсън (60 г.) - губернатор на щата Ню Мексико, който е от латиноамерикански произход и може да помогне за спечелване на подкрепата на испаноговорящите американци - най-бързо растящия сегмент от електората, чийто вот може да се окаже от решаващо значение.

Ричардсън е опитен дипломат, бивш министър на енергетиката и представител на САЩ в ООН, който може също така да е полезен за тандема с опита си във външната политика, както и с натрупаните познания за начина, по който работят стурктурите във Вашингтон.

Катлийн Сибелиъс (60 г.) - губернатор на Канзас за втори мандат, която може да донесе на кандидатпрезидентския тандем някои съществено важни елементи: тя е жена и като лидер на предимно републикански щат е доказала, че може да излиза извън партийната линия.

Тя обаче до голяма степен не е изпитана на националната сцена.

Тед Стрикланд (66 г.) - губернатор на Охайо, който също е ревностен привърженик на Клинтън от щат с голямо значение. Той е бивш конгресмен, но това е първият му мандат като губернатор на щата и не е добре познат в страната.

Джим Уеб (62 г.) - сенатор от щата Вирджиния за първи мандат, ветеран от войната във Виетнам и бивш министър на Военноморските сили, който е автор на седем романа, сред които "Огнени полета", смятан за един от най-добрите романи за войнатавъв Виетнам.

Уеб може да помогне на Обама във Вирджиния, където в последните години демократите печелят все повече привърженици.

Сенаторът републиканец от щата Аризона Джон Маккейн, който вече си осигури номинацията на своята партия за президентските избори през ноември, също трябва да избира кандидат за вицепрезидент.

Като възможни кандидати бяха споменавани следните политици:

Чарли Крист (51 г.) - губернатор на Флорида, който помогна на Маккейн да спечели номинацията като го подкрепи и би могъл да му помогне в изключително важния щат, който може да подкрепи както републиканците, така и демократите на изборите през ноември.

Харизматичният бивш главен прокурор на Флорида, който лесно спечели изборите за губернатор на щата през 2006 г., би водил енергично предизборните митинги. Той обаче може да има проблеми с по-консервативното крило на партията, заради възгледите си за абортите.

Майк Хъкаби (52 г.) - бивш губернатор на Арканзас, който се състезава с Маккейн за президентската номинация на републиканците и бе последният оттеглил се основен кандидат.

Баптисткият пастор е с консервативни възгледи по социални въпроси и има подкрепата на евангелистите в партията, както и много привърженици в южните щати.

Боби Джиндал (36 г.) - губернатор на Луизиана и първият американец от индиански произход, избран да оглави американски щат. Получилият образованието си в Оксфорд консерватор може да придаде на републиканския тандем младост и разнообразие.

Опитът му в сферата на здравеопазването ще бъде предимство, но той може да бъде сметнат за прекалено млад, особено в сравнение със 71-годишния Маккейн.

Тим Поленти (47 г.) - губернатор на Минесота за втори мандат, който още от началото на кампанията силно подкрепя Маккейн и може да му помогне да спечели избирателите в щата в Средния запад.

Поленти ще се хареса на социалните консерватори, но не е добре познат на националната сцена.

Робърт Портман (52 г.) - бивш конгресмен от Охайо, който бе постоянен търговски представител на САЩ и директор на бюджетното управление при Джордж Буш.

Портман, който има консервативни икономически възгледи, може да даде на Маккейн необходимия опит в сферата на икономическата политика и ще му помогне в Охайо - важен щат в надпреварата за Белия дом.

Мит Ромни (61 г.) - бивш губернатор на Масачузетс, който загуби в надпреварата за президентската номинация на републиканците. Ромни обаче може да има проблеми заради мормонската си вяра, както и защото някога подкрепяше правото на аборт.

Бизнесменът, който вложи в кампанията си около 35 милиона долара от собственото си състояние, може да направи същото, ако бъде избран за кандидат-вицепрезидент, или да помогне на Маккейн при набирането на средства.

Бившият директор на частна инвестиционна компания, който ръководи и зимните олимпийски игри в Солт Лейк сити, би придал на тандема управленски опит.

Джон Тюн (47 г.) - сенатор от Южна Дакота, който би привлякъл консерваторите, но Маккейн може да не желае кандидатпрезидентският му тандем да е съставен от двама сенатори. След като победи с малка преднина лидера на демократите в Сената Том Дашъл на изборите за членове на Сената през 2004 г., Тюн бе възприет като политическа акула, което му спечели влияние в партията.

Въпреки това обаче той също не е добре познат в страната.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 11 минути

Той се очаква на пазара това лято

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 39 минути

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи