1

От днес Косово е независимо, свободно и суверенно. Това заяви косовският премиер Хашим Тачи по време на извънредната сесия на парламента, който прие декларацията за независимост на областта, предложена от него.

Всички 109 депутати, които присъстваха в залата, гласуваха в нейна подкрепа. 11 депутати от етническите малцинства, включително сърби, отсъстваха.

Сесията започна точно в 16 ч. българско време. Преди гласуването пред депутатите направиха специално обръщение председателя на парламента Якуп Красничи, премиерът Хашим Тачи и президентът Фатмир Сейдиу.

Беше представено и знамето на независимо Косово, което представлява Косово в жълто на тъмносин фон, обкръжено от шест звезди.

По улиците на Прищина - столицата на най-новата балканска държава, започнаха масови празненства. Хората танцуват, скандират, развяват знамена.

"Днес всички демократични хора са с нас. Ще вземем всички мерки да защитаваме малцинствата в Косово, това ще е бъдещата стратегия на нашата нова държава. Косово е страна за всички", увери Тачи.

Ние никога няма да се върнем към Белград,

затова моля всички да направят всичко възможно да участват в бъдещето на Косово, каза на сръбски език той, като по този начин се обърна и към сръбското малцинство, на което обеща равни и демократични права.

"Косово обръща нова страница в историята си. Ние ще създадем демократична държава за всички свои граждани заедно с международната общност", заяви и председателят на парламента Якуб Красничи.

Днес на обяд косовският премиер призова парламента да приеме декларация за независимост на областта, както и всички съответни държавни символи.

По време на обръщението си Тачи припомни, че досорошната провинция има подкрепата на западните страни. Премиерът още веднъж повтори, че Косово ще бъде многонационална държава, където ще се спазват всички закони.

Властите в Косово приветстват мисията на Европейския съюз, която ще помогне за признаването на независимостта на областта, както и за изпълнението на плана Марти Ахтисаари, каза той пред извънредното заседание на косовския парламент.

Преди Тачи президентът Фатмир Сейдиу заяви, че днес "властите ще се преклонят пред волята на албанския народ".

Той направи това по време на посещение на гроба на предшественика си Ибрахим Ругова в Прищина. В продължение на две десетилетия той бе символ на стремежа към независимост на Косово, създаде паралелна власт в областта и организира пълен бойкот на сръбските институции, но бе смятан за умерен политик, който се бори с мирни цели.

Междувременно сръбският президет Борис Тадич заяви, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово. Сърбия реагира и ще реагира с всички мирни, дипломатически и легални средства, за да анулира този акт, извършен от институциите на Косово, подчерта Тадич.

Той поиска от международните институции в Косово да отменят незабавно този акт (обявяването на независимостта), който противоречи на основните принципи на международния закон.

"На територията на част от Сърбия бе провъзгласена фалшива държава. Тази част на страната се контролираше от НАТО и ЕС", каза пък сръбският премиер Воислав Кощуница в специално обръщение минути след приемането на декларацията.

Кощуница обвини директно САЩ за случващото се в Косово

Според него това е последният ход от "агресията, започнала с бомбардировките на НАТО срещу Сърбия" през пролетта на 1999 г.

САЩ "вземат под внимание" декларацията за независимост на Косово и призовават за спокойствие всички общности в провинцията. Това се казва в комйнике на държавния департамент прочетено от говорителя Шон Маккморк.

Русия от своя страна отхвърля случилото се днес и настоява за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Напълно подкрепяме справедливите искания на Сърбия да се възстанови териториалната цялост на страната, заявиха от руското външно министерство. Москва очаква ООН и силите на НАТО в Косово да анулират решенията, взети от Прищина.

Косовският президент Фатмир Сейдиу официално призова "всички страни в света да признаят" независимостта на Косово.

Експлозия избухна в град Косовска Митровица,

в северната част на Косово, след обявяването на независимост. Взривът е станал недалеч от съд на ООН и сградата, където трябва да се нанесе бъдещата мисия на ЕС.

Часове преди обявяването на независимостта на населената предимно с албанци област КФОР разположи значително повече свои представители в етнически разделения град.

Имаме готовност да действаме и се надяваме да разубедим страните (сърби и албанци) да предизвикват инциденти, заяви старшина Джони Фервихте.

Град Косовска Митровица е разделен на две от река Ибар. Близо 40 000 сърби живеят в северната част и приблизително 80 000 албанци в южната. Напрежението между двете общности често ескалира в насилие.

Разгневени сърби пък замеряха с камъни американското посолство в Белград в знак на протест срещу подкрепата на Вашингтон.

"Косово е в сърцето на Сърбия", крещяха сърбите. Около 2000 протестиращи, предимно младежи, обградиха посолството, което се охранява от повече от 500 полицаи. Някои от прозорците на посолството са счупени. Демонстриращите пееха патриотични песни.

Над 1000 сърби, между които и бивши военни, се отправиха към областта от централната част на републиката по-рано днес. Те се събраха в град Куршумлия, на около 20 км от областта. Повечето от участниците бяха облечени във военни униформи.

Те се опитаха да влязат през административния пункт Мердаре. Там обаче бяха посрещнати от косовската полиция, която не ги допусна в областта. Според очевидци се е стигнало до инциденти, но няма сериозно пострадали.

Сърбия трябва да приведе в готовност въоръжените си сили,

да обяви Косово за окупирана територия и да купи оръжия от Русия, за да си го възвърне, заяви главата на сръбската православна църква в Косово, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на началника на генералния щаб на сръбската армия генерал Здравко Понош, че Косово няма да бъде защитено от армията е позор, каза Рашко-призренският владика Артемие пред вестник "Глас явности".

Съветът на министрите на външните работи на ЕС утре сутринта ще проведе специално заседание по косовския проблем. Очаква се, че в рамките на деня 20 страни членки на ЕС да признаят независимостта на Прищина. Дипломатическо признание в същия ден следва да се очаква и от САЩ, съобщиха дипломатически източници.

Днешният акт слага край на дългия период на кърваво разпадане

на Югославия, но затвърдява острото етническо противопоставяне на Балканите, отбелязва Ройтерс.

Косово е шестата държава, създадена от доминираната от сърбите СФРЮ от 1991 г. насам след отделянето на Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора.

18 години, след като беше приета новата Конституция на Сърбия, която отне автономността на Косово и Войводина, областта провъзгласява независимостта си. Още на 5 юли 1990 г., месеци преди да бъде приета конституцията на Слободан Милошевич, албанските депутати в Скупщината на Косово провъзгласиха Република Косово.

През 1992 г. непризнатата от Белград република избра своя президент Ибрахим Ругова. Масовите убийства през 1998 г. по-късно бяха окачествени като етническо прочистване и причина за бомбардировките на НАТО над Югославия през пролетта на 1999 г.

Милошевич изпрати свои войски в Косово, чиято задача беше да се преборят с Армията за освобождение на Косово, начело с Хашим Тачи. Хиляди цивилни косовски сърби и албанци тогава напуснаха провинцията и се заселиха в съседни балкански държави.

Съгласно Резолюция № 1244 от 10 юни 1999г. на Съвета за сигурност, с която се слага край на военното противопоставяне, Косово е автономна област в състава на Република Сърбия от Съюзна Република Югославия, преименувана на Сърбия и Черна гора (разпаднала се през 2006 г.), а днес - Сърбия.

С резолюцията се регламентира въвеждането на управление на ООН в областта, а югославските военни и административни власти са изтеглени.

Генералният секретар на ОOН назначи свой специален представител, на когото е поверена цялата законодателна и изпълнителна власт на Косово под името Временно управление на мисията на Обединените нации в Косово (ЮНМИК). С приемането на нови законодателни актове от страна на ЮНМИК действието на законодателството на Югославия все повече отслабваше.

През 2001 г. с наредба специалният представител прие Конституционна рамка за временно самоуправление, играеща ролята на основен закон на областта. В нея бе предвидено изграждането на различни "временни институции на самоуправление", включително парламент, правителство и съдилища под негов надзор.

През декември 2001, след проведени предишния месец избори, бе учреден 120-местен косовски парламент, чиито закони влизат в сила след утвърждаването им от специалния представител. Започна и изграждането на новите учреждения на местно самоуправление.

В края на 2007 г. в Косово бяха проведени парламентарни избори, спечелени от партията на Хашим Тачи, избран в началото на 2008 г. за премиер.


Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 4 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 44 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 1 час

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 1 час

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 2 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 11 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани