Още по темата

България да действа решително срещу слабостите, разкрити с фалита на КТБ, за да възстанови доверието към банковия надзор.

Такава препоръка към управляващите е отправена в доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

През последната година трудно постигнатата макроикономическа и финансова стабилност на България беше изправена пред изпитание от фалита на голяма банка и рязко влошаване на фискалния баланс, се казва в документа.

Въпреки това през 2014 г. бе постигнат скромен ръст на икономиката, за който от МВФ очакват да продължи и през 2015 г.

Банковата система показа устойчивост на щетите от кризата с КТБ, но това не намалява необходимостта да се вземат мерки срещу слабостите, разкрити от фалита на КТБ, за да се възстанови доверието в регулаторните институции, както и да се засилят средствата за справяне с кризи, смятат анализаторите.

От МВФ призовават за политика, която да отговори на вътрешните и външни рискове за страната, кактро и за реформи.

Акцентирано е върху нуждата от решителни действия, с които да се поправят недостатъците във финансовия надзор, както и от бързо запълване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Анализаторите обръщат внимание и на голямата междуфирмена задлъжнялост, която беше акцент и в доклада на Европейската комисия (ЕК) от вчера.

Сред рисковете за страната е отбелязана и ситуацията в Гърция.

От МВФ приветстват началото на реформите в енергетиката и окуражават управляващите да реформират пенсионната система

 По-сериозни структурни реформи биха подействали като катализатор на инвестиции и печалби, които ще отключат икономическия потенциал на България, ще засилят създаването на работни места и ще ускорят увеличаването на доходите на най-бедните.

Акцент в доклада е и нуждата от конкретни мерки срещу корупцията и утвърждаване на върховенството на закона, за да се възвърне доверието в най-важните институции. 

Коментар на доклада вижте във видеото: