201

Д нес президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за извънредното положение.

"Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент", заяви той.

Президентът налага частично вето на Закона за извънредното положение

Решението му коментира премиерът Бойко Борисов:

"Действително много интересно е това, което се случва. И доста неочаквано за мен. От неделя до днес ние сме провели две срещи с президента Радев. Всеки ден аз му се обаждам и му казвам какво ново е направено. Кое налагаше днес да ме нападне в гърба така? Днес той се обади да каже двата мотива, заради които връща закона. Забрави да каже, че точките за спекулата са по предложение на БСП".

Създава се Медицински съвет за борба с Ковид-19

Бойко Борисов призова да не се прави PR от създалата се криза. Той поясни, че щом законът е върнат с този мотив, той ще бъде прегласуван. Премиерът е съгласен и да се промени изразът "невярна информация", за който Румен Радев посочи, че е няма точна дефиниция. 

"Само една седмица сме в това критично състояние, а искат да се похарчат милиарди. Второто след здравето, за което се грижим, това е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии", коментира премиерът.

Той каза още, че всички са се съгласили, че мерките на правителството са най-добрите и най-навременните досега в Европа. 

171 са заразените с коронавирус у нас

"Ние с моите колеги носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага настанах хаос на пазара".

Бойко Борисов коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с Ковид-19. Той заяви, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство. 

"Никой в света не може да каже докога ще продължи пандемията", заяви Борисов и посочи, че за да може страната ни да се справи от утре ще заработи и Медицински съвет.

Премиерът припомни, че популистите, безотговорниците в лицето на БСП, досега са вкарвали държавата в няколко национални катастрофи.

"Казах му на президента, че след като върне с този мотив закона - за спекулата, ние най-добронамерено ще го изгласуваме. Втората причина беше за думичката "невярна" информация, казах му, да я сменят с каквото искат", обясни Борисов.

Премиерът няколко пъти повтори, че в ситуацията на извънредно положение се ръководят единствено и само от мнението на специалисти и експерти. "Нещо повече, в президентството ние говорихме заедно и всички се съгласихме, че мерките на България са най-добри в цяла Европа", припомни Борисов.

"Ние си създаваме време, за да могат да останат възможности за лечение в името на всеки българин", заяви министър-председателят.

"Още утре текстът за спекулата да се прегласува", каза още той и добави: "По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви".

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите."До последния лев ще стискаме, за да имат пенсионерите гарантирана пенсия. Защото никой не може да каже докога ще продължи това", каза премиерът.

"Това, което прочетох от президента - той няма нито една конкретна мярка", заяви Борисов.

"Армията ще се използва само и единствено по искане на МВР, само да подпомогне другите", увери Борисов и попита защо е нужно да се играе със страховете на хората или да прави политически ПР.

Премиерът посочи, че ако се наложи и още по-строги мерки ще бъдат въведени.

"Само единни – един за всички, всички за един – който какво може да прави, да го прави. Нашите братя от Македония плачат, ние трябва да наваксаме, да помогнем и на тях. Няма да се съгласим за историята, но да им помогнем да оцелеят. Длъжни сме и затова реорганизираме всички мощности".

"Без участието на цялата нация няма как да стане", отсече Борисов и изрази надежда още утре парламентарните комисии да заработят и да има закон за извънредното положение.

"Аз съм бил винаги добър стопанин и ако има нещо добро направено, то е по време на нашето управление", заяви Борисов.

"Ако президентът е искал да консултира за армията, в парламента има стол за президента - отива и консултира. Ние сме парламентарна република. Какво го е уплашило президентът, че армията ще тръгне с танковете срещу хората ли?" Армията ще помага, категорично заяви Борисов и уточни, че той (Радев - бел. ред.) си е върховен главнокомандващ и никой не оспорва това.

"В момента, в който Щабът ми препоръча пълна карантина, ще го обсъдим", каза Борисов на журналистически въпрос. Според него гражданите вече разбират положението, още повече, че гледат какво се случва по света. "Каквото предложи щабът", каза Борисов.

"Длъжни сме да помогнем на братята в Македония. Това означава братски народи", каза българският премиер Бойко Борисов по повод разпространението на коронавирус.

Борисов съобщи, че днес "македонският премиер му се е обадил и е молил за помощ". "Ние трябва да мислим и за тях, как да им помогнем", подчерта Борисов.

Той поясни, че цели сектори се преструктурират за производство на маски, шлемове и защитни дрехи.

Запитан дали държавата се готви за рецесия, Борисов заяви: "250 завода имаме за авточасти – спрат ли производството, намалят ли производството или спрат търсенето по света – ние сме обречени".

"За първи път от 70 години няма войни, нашето поколение няма задължения. Аз не искам да задължа младото поколение", продължи Борисов.

"Изпадне ли светът в тежка рецесия, ще изпаднем и ние. Ако сме знаели, че ще дойде такава криза, ще си седя на село и няма да дам маса пари за апартамент в София. Ние в момента говорим как ще оцелеем, а не да станем по-богати. Затова сме всички тук, за да може да мислим", каза още Борисов.

Премиерът заяви, че със закона за извънредното положение ще бъдем подготвени за най-тежкия сценарий, който дано се размине.

Според министър-председателя, европейската солидарност, с която "всички лягали и ставали" в момента е разбита на пух и прах. 

"През криза се минава с лишения, мобилизация и единство. Първата ни задача е да защитмим живота и здравето на хората", написа във Фейсбук преимерът Бойко Борисов след извънредната пресконференция в Министерския съвет. Същата позиция той изрази по-рано и по време на срещата с журналистите в МС.

"Мерките срещу коронавируса изнервят хората и не носят политически дивидент, но са правилни и ще ги правим докрай. Мъката ми е, че вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой реши да се прави на популист. Президентът си избра да обещава, моята задача обаче е да стискам докрай, пише Борисов.

Благодаря на всички шивачки, тъкачки, кроячки и целия бизнес, който се реорганизира. По 200 предпазни шлема на ден правим, веднага ги даваме, за да предпазваме медицинските специалисти, които са на първа линия", написа Борисов. 


Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 201
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

201 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми