Още по темата

Лидерът на Партията за независимост във Великобриания Найджъл Фарадж подаде оставка, съобщи Би Би Си (BBC). Той заяви, че е „свършил работата си“ след като страната гласува да напусне ЕС.

Фарадж заяви, че партията е в добра позиция и е

категоричен, че няма да промени решението си,

както го направи след изборите през 2015 г.

Ръководенето на Партията на независимостта е било „трудно на моменти“ но „всичко си заслужаваше“ каза Фарадж, който е и евродепутат. Той добави, че Обединеното кралство се нуждае от „Брекзит премиер“.

Найджъл Фарадж заяви, че

партията ще води кампания срещу „отстъпление“ от излизането на Великобритания от ЕС,

описвайки партията си като „пуйки, които са гласували за Коледа“. „Ще наблюдавам преговорния процес в Брюксел като ястреб и може би ще правя коментари от време на време в Европейския парламент“, посочи още Фараж.

Той сподели, че няма да подкрепи кандидат, който да го замени на поста, казвайки, че трябва „най-добрият мъж или жена да спечели“.

В профила си в доциалната мрежа Туитър Найджъл Фарадж написа: „Благодаря на поддържниците ми в партията и извън нея. Доволен съм от резултата, който дълго време се борихме да постигнем“.

На вота от 23 юни 52% от жителите на Великобритания гласуваха за напускане на Евросъюза. За оставането в блока бяха 48% от избирателите.

Досега Фараж е подавал оставка два пъти – първо през 2009 г. заради партийни разногласия и през 2015 г., когато не успя да стане депутат в британския парламент, но впоследствие реши да остане на поста.

Още за Брекзит:

Социолог: Елизабет II може да абдикира

Джамбазки: Цирк и лицемерие царят в ЕС

Четири сценария за оставане на Великобритания в ЕС

След като Найджъл Фарадж обяви оттеглянето си от Партията на независимостта, социалните мрежи бяха заляти от хумористични коментари и колажи по негов адрес. Хората обвиняват политика, че бяга от отговорност.

В шеговит шарж се вижда как Фараж и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън вървят усмихнати, а зад тях се взривява сграда с британското знаме. Надписът е: „Нека някой друг да оправи кашата“.

„Бившият лидер на ЮКИП е бил забелязан тази сутрин да напуска главната квартира на партията“, гласи коментарът към това шеговито видео:

Друг потребител пък пуска снимка с текст: „Как ще изглеждат Найджъл и Борис (бел.ред. Джонсън), ако опитаме да се върнем в ЕС“:

„Найджъл Фарадж и Борис Джонсън са като ученици, които те убеждават да направиш нещо глупаво и след това бягат, когато теб те хванат“, коментира друг: