Още по темата

Властите на няколко гръцки острова в Егейско море алармират за значително нарастване на бежанския поток след опита за преврат в Турция. Само за първия уикенд след преврата,16 - 17 юли, са регистрирани около 9 420 мъже, жени и деца на Лесбос и други гръцки острови.

По данни на Международната организация по миграцията в периода 24-30 юли са регистрирани 576 бежанци и мигранти в Гърция, а за последната седмица, 31 юли - 7 август, броят им е достигнал 655. Това е увеличение на броя на пристигащите с 14 процента. Търсещите подслон в Гърция са най-често от сирийски, пакистански, афганистански или алжирски произход.

По островите витае безпокойство

заради възможен нов "бум" на неконтролируеми потоци в случай на провал на споразумението, което ЕС сключи с Турция през месец март. То предвижда всички мигранти, идващи през Егейско море към Гърция, да бъдат връщани в Турция, в замяна на финансова помощ и обещание за безвизово пътуване на турските граждани в рамките на ЕС, както и ускорени преговори за членство в ЕС.

Турският президент Реджеп Ердоган напоследък няколко пъти запаши, че споразумението може да се провали, ако ЕС не отмени визите за турски граждани. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира: „Рискът е голям. Успехът на това споразумение е несигурен. Президентът Ердоган вече на няколко пъти намекна, че иска да се откаже от него.“

Източник: Twitter/saulocorona

В. "Етнос" определя ситуацията в района като "инфарктна"

На островите са блокирани над 10 хиляди бежанци и мигранти. По данни на изданието бежанските потоци в източната част на Егейско море са нараснали със 76 процента след опита за преврат в сравнение с месеците преди него.

Притокът на голям брой бежанци към островите в Гърция е голям проблем, защото центровете не разполагат с толкова места. Най-голям за момента е проблемът на остров Хиос, където се намират 2888 бежанци и мигранти, докато местата в центровете са 1100, пише още изданието.

В. "Та неа" пише, че властите търсят нови приемни центрове и че процедурата по пренастаняване върви доста бавно. По информация на в. "Катимерини" на гръцките острови пристигат по около 80-85 души на ден.

Източник: Twitter/saulocorona

Международната организация по миграцията съобщи в месечния си отчет за юли, че в Южна Гърция ще бъдат отворени седем нови центъра за настаняване на бежанци.

Живеещите на гръцките острови се оплакват, че откакто в интернет се разпространяват видеа на плажовете им, покрити с животоспасяващи жилетки, туризмът е спаднал с 40 процента.

Рибарите от островите пък споделят, че от месеци не могат да работят и излизат с лодките си не за риба, а за да спасяват човешки животи.

Във видеото може да видите как бреговата охрана залавя стотици бежанци в Егейско море.