Още по темата

Премиерът на България Бойко Борисов даде обширно интервю за в. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (Frankfurt Algemaine Zeitung), в което говори за отношенията с Турция и мигрантската криза в Европа.

„Искам да сътрудничим с Турция. Колкото и да е неприятно за Европа по някои въпроси, като например за визовата либерализация, ние трябва да намерим път, да осъществим това споразумение. Защото последиците от неговия провал биха били катастрофални“, предупреди министър-председателят.

Той визира сделката ЕС-Турция от март, в която Европа се ангажира да даде 6 млрд. евро на Турция, да ускори преговорите за членство и да премахне визите за турските граждани. Турция от своя страна трябваше да прибере всички нелегални, влезли от нейна територия към Европа. 

„Българските морски и сухопътни граници, могат да се опазват само заедно с Турция.

Затова и вярвам, че споразумението между ЕС и Турция от март, дори и силно критикувано, е единственото правилно решение.

Ние имаме на границата всеки ден между 200 и 250 мигранти от турска страна, които по наш сигнал биват връщани от турците, преди въобще да достигнат границата”, подчертава Борисов.

Според него ключът към преодоляването на кризата е общи усилия на страните членки на ЕС. „Ние всички имаме разузнавателни служби, и те ни предупреждаваха, какво ще дойде към нас, както и сега предупреждават за онова, което се случва, например, в Северна Африка. Преди една година не трябваше да бъдем по-малко човечни, а да реагираме по-бързо и по-гъвкаво”, заяви министър-председателят.

Според него, вместо съвместни усилия по охраната на външните граници на ЕС

„в сърцето на Европа държави се обградиха с граници, всеки сам за себе си.

Унгария построи ограда в средата на Европа, Австрия – също, и други държави също са на път да го направят“.

„България построи ограда, защото България носи отговорност за външната граница на ЕС с Турция. Ние все още не сме член на Шенгенското пространство, обаче опазваме тук една практически шенгенска граница.

Ние издигаме подобни защитни съоръжения, за да имаме въобще някакъв шанс да опазваме европейската граница, за която сме отговорни, с неколкостотин километра дължина. За разлика от други страни, ние не искаме да изграждаме огради в средата на Европа. Проблемите на Гърция са и мои проблеми”, казва Борисов.

Той споделя, че страните от Вишеградската четворка са предлагали на България пари за ограда по границата с Гърция, но той категорично не приема това за опция: „Една ограда между нашите страни би означавала, че ЕС вече го няма”.

Според премиера ни няма нужда от мисия на НАТО за наблюдение на бреговете на Черно море, но имаме нужда от помощ на сушата защото: „България е най-бедната държава-членка на ЕС, обаче трябва да отделя огромен човешки и технически ресурс за опазване на своите външни граници. Практически сме оставени да се справяме сами.

Ние полагаме големи усилия, но не зная колко време нашата граница ще може да устои на миграционния натиск”.

Той пояснява, че „нашата техника е стара. Хеликоптерите ни са на доизживяване, камионите и високопроходимите автомобили сe движат ден след ден в непроходими терени, много от тях са вече негодни за употреба”.

Премиерът категорично заявява, че не е съгласен с идеята на австрийския външен министър Курц да се развали споразумението с Турция. „Ако Европа не иска да си сътрудничи с Турция, какво трябва да правят тогава България и Гърция директно на турската граница? Турция е силен и важен съсед и част от нея се намира в Европа. Затова трябва да се опитаме да поддържаме възможно най-добри отношения с нея”, казва Борисов.

На въпрос дали се страхува от турския президент Реджеп Ердоган, Борисов казва, че се страхува от това, което се случва в Турция. ”В момента отново е на мода сред някои политици, да се представят като смели герои, като велики лидери на силни страни, които отиват на война с танкове и самолети. Този, който постоянно дрънчи със сабя, трябва в един момент да я извади. От такова развитие на нещата се страхувам.

Който заплашва, че би могъл да залее Европа с мигранти – какво би направил, ако тази Европа сега прекрати споразумението с него?

Тогава той трябва да осъществи заплахата”, опасява се министър-председателят.