Още по темата

Капацитетът на бежанските центрове се запълни до 85%. Именно по тази причина властите спешно търсят начини, по които да овладеят ситуацията навреме.

По последни данни от началото на годината досега у нас са влезли малко над 13 000 мигранти.

Броят на останалите у нас е около 7 500.

Вижте в галерията как живеят някои мигранти у нас...

От Държавната агенция за бежанците отчетоха двоен ръст на бежанците, които са потърсили закрила у нас. Близо 2800 души са поискали убежище в България само за последния месец.

Проблем вече се задава около приемния център до София в Бусманци, който също прелива от мигранти. През него вече са преминали 20 000 бежанци, съобщиха преди дни от Дирекция "Миграция" към вътрешното министерство.

В момента там са настанени над 600 души. През последния месец е имало случаи когато само за една нощ пристигат близо 100 мигранти:

 "Как един лекар ще ги прегледа, ще им предпише лечение... или как пък един полицаи или дежурният ще организира настаняването им и всички нужни проверки", коментират от дирекцията, цитирани от БГНЕС.

Бежанци харесаха и сянката около площад "Бански" в София. Вижте снимки в галерията.

Междувременно беше съобщено, че бежанският лагер в Харманли ще бъде достроен.

Предстои да бъдат настанени още 400 мигранти в 68 нови преместваеми бунгала.

В същото време от Държавната агенция за бежанците съобщиха, че напрежението сред настанените в лагера е затихнало:

„Установено беше, че усиленото присъствие на полиция и жандармерия е дало резултат и спокойствието в центъра е възстановено. Извършен беше и оглед на помещения, които да се обособят от отворен в затворен тип“, се посочва в прессъобщение на Агенцията.

Проверката е във връзка с инцидента от края на август, когато в лагера се стигна до масово сбиване между афганистанци и иракчани, които получили подкрепление от сирийци.

В резултат хората от града и региона настояха бежанците да бъдат преместени:

„Пришълците вън!”, заявиха хората от Харманли по време на поредния си протест там.

Припомнете си повече за боя във видеото:

Междувременно стана ясно, че разширението на лагера в Харманли трябва да бъде завършено до средата на декември.

Сумата за изграждането на бунгалата е 2 милиона лева с ДДС.

В цената са включени изграждане на ВиК мрежа от собствен водоизточник, отводнителна система, система за видеонаблюдение, както и изграждането на ограда и наемане на охрана. Самите бунгала пък ще разполагат с климатик.