Още по темата

Пред последните седмици западните медии активно обсъждат разпространението на фалшиви новини в интернет. Големите компании като Google и Facebook обявиха нови мерки, чрез които да затегнат контрола и да повишат качеството на информацията, която се разпространява чрез техните услуги. Онлайн изданието BusinessInsider обаче отбелязва, че освен фалшиви новини, в търсачката на Google на водещи места могат да се намерят и много публикации за многократно оборвани вече конспирации.

Google и Facebook ще блокират фалшивите новини

Всъщност, Google се намира в доста трудна ситуация. Компанията е категорично против премахването на съдържание, защото смята това за цензура. "Не премахваме съдържание от резултатите на търсачката освен в много ограничени случаи, когато става дума за нелегално съдържание, вируси или нарушаване на общите ни правила", коментира говорител на Google пред изданието.

Най-странните въпроси, които са задавали на "Гугъл"

Google продължава да търси подходящия баланс. За сега компанията не го намира и затова предпочита да не прави твърде драстични промени, които може да навредят на свободата на словото. Алгоритмите преценяват какви резултати да покажат на база на търсения, интереси и множество други критерии.

Зукърбърг отрече Facebook да е повлияла на изборите в САЩ

От това се възползват и сайтове, които търсят популярност чрез гръмки твърдения и заглавия. Изданието е публикувало примери за някои популярни теории на конспирацията, които вече са оборвани, но продължават да се показват на водещи места в търсачката при търсене на английски език (резултатите варират според използвания език).

Случил ли се е наистина Холокостът - първият резултат на Google предлага 10 причини, защо не се е случил.

Измама ли е 11-ти септември - първият резултат казва, че е измама и американското правителство е извършител.

Съществуват ли Илюминатите - Google дори показва отделно каре, водещо до статия с "10 убедителни доказателства, че Илюминатите са реални".

Истински ли са кемтрейлс - първият резултат е новина, която твърди, че ООН признава, че самолети нарочно пръскат вредни химикали в атмосферата.

Измама ли е глобалното затопляне - търсачката отново показва отделно каре, в което показва част от статия на блог, който твърди, че е измама.

Фалшиви ли са костите на динозаври - първите четири резултата показват сайтове, които твърдят, че никога не е имало динозаври.

Мюсюлманин ли е Обама - отново се показва каре със заглавие "Да, Обама наистина е мюсюлманин".

Изводът е, че както и с фалшивите новини, човек трябва да проверява една информация от поне няколко различни източника и внимателно да прецени на какво да се довери.