Още по темата

Откриха бъг при новата версия на iOS 9.3.1, благодарение на който всеки с нездраво любопитство би могъл да получи достъп до вашите контакти и снимки.

Първо е важно да знаете, че въпросния проблем се проявява само при iPhone 6s и iPhone 6s Plus, при използване на новата технология 3D Touch, за да получите достъп до контактите в телефона, съобщава Smartnews.bg.

Недостатъкът в защитата се проявява в следния случай – при заключен екран, ако поискате Siri да потърси някакъв мейл домейн в някоя социална мрежа, резултатите ще се появят на екрана ви.

След това, при задържане с 3D Touch върху някое съобщение, ще получите опция да запазите адреса в контактите си. Отваря се форма за нов контакт или добавяне към съществуващ. Оттук имате възможност да прегледате снимките за да поставите такава на контакта, както и да видите всички налични контакти във формата за добавяне към съществуващ. Същата възможност ще има и всеки, които ползва телефона.

Как да предпазите контактите и снимките си?

Разбира се, има как да се предпазите от любопитни погледи. За да направите това, първо можете да изключите достъпа на Siri до вашите снимки.

Вижте още за сигурността на „Епъл“:

ФБР разби защитата на „Епъл” с помощ от трета страна

Бил Гейтс взе страната на ФБР срещу „Епъл“

„Смразяващи“ изисквания от ФБР към „Епъл“

Това става в менюто Settings > Privacy > Photos. Там изключете радио-бутона срещу Siri и сте готови.

За жалост няма как да скриете контактите си по подобен начин, но има друго решение – да забраните Siri при заключен екран, което е най-сигурният вариант. Вижте още в Smartnews.

Това можете да направите от Settings > Touch ID & Passcode. Там изключете достъпа до Siri при заключен екран. Така можете да предпазите снимките и контактите си от нежелани поглед, поне докато от „Епъл“ (Apple) не намерят решение на проблема със сигурността.