Още по темата

Животът на батерията е проблем за собствениците на смартфони. Докато телефоните ни са станали по-бързи и по-мощни през годините, батериите на смартфоните често издържат по-малко от ден при честа употреба, а при умерена това  започва да се случва след няколко месеца.

Разполагаме с литиево йонната батерия от около две десетилетия, но тя не се е променила кой знае колко, откакто Sony започна да ги произвежда през 1991 г. Въпреки усилията да бъдат намерени заместители, тези батерии могат да бъдат част от живота ни още много години.

Ето няколко въпроса за батерията на смартфона, които мнозина от нас си задават и техните отговори, публикувани в британският в. „Дейли Телеграф“ (Daily Telegraph).

Трябва ли да зареждам телефона си, когато го взема вкъщи за първи път от магазина?

Източник: Thinkstock/Guliver

Не. По-ранните видове батерии имали „памет ефект“, което означава, че батериите ще поддържат определен капацитет на базата на това как те са били зареждани и разреждани. Ето защо покупката на мобилен телефон вървеше със съвет да бъде зареждан в продължение на часове, преди да започне употребата му.

Сега, със съвременните литиево йонни батерии повечето хора се обединяват около мнението, че това не е нужно, а и батериите са по-надеждни. Смартфонът е добре да се използва веднага щом го извадите от кутията, без предварително да го зареждате.

Влошава ли се състоянието на батерията с течение на времето?

Източник: Thinkstock/Guliver

Да, това наистина е така. Модерните литиево йонни батерии са проектирани да издържат определен брой „цикли“ – пълно изтощаване на батерията, но това не е нужно да се случва при едно зареждане на батерията. От Apple обясняват: „Може да използвате 75% от батерията си за един ден, след това да я презаредите напълно през нощта. Ако на следващия ден използвате 25% от батерията, ще сте използвали 100% в двата дни и това е един цикъл“.

Продължителността на живота на батериите в цикли се различава при различните устройства, но обикновено е между 300 и 500 цикъла преди да стигнат до 70% от първоначалния им капацитет, което е равно на няколко години употреба.

Ако оставя телефонът ми на зарядното това уврежда ли батерията?

Източник: Thinkstock/Guliver

Обикновено не. Има предположения, че ако държим смартфона си на зарядното през нощта, това може да влоши състоянието на батерията, тъй като получава повече енергия, отколкото се нуждае. Съвременните системи на батериите обаче решават този проблем и батерията получава само толкова енергия, от колкото се нуждае, независимо за колко време е включен смартфона в зарядното.

Изключението при много топли условия. Топлината кара литиево йонните батерии да се разпадат малко и намалява производителността. Тъй като зареждането загрява леко телефона, ако това е комбинирано с високи температура (над 30 градуса по Целзий), това може да го повреди. Опитвайте се да запазите вашия телефон сравнително хладен, когато го зареждате, като не го оставяте на слънце например.

Трябва ли да изчакам батерията ми да се изтощи напълно, преди да я заредя или това може да се случва и по-често?

Източник: Thinkstock/Guliver

Не, всъщност трябва да правите точно обратното. Модерните литиево йонни батерии не печелят нищо от това, а дългите цикли на зареждане всъщност са по-лоши от кратките. Ако батерията на телефона ви е на 50% е по-добре да го заредите, отколкото да чакате да падне под 50% преди да включите зарядното.

Изключването на Wi-Fi и Bluetooth подобрява ли животa на батерията?

Източник: Thinkstock/Guliver

Wi-Fi и Bluetooth вече не поглъщат толкова енергия, колкото преди време. Ако са оставени включени това няма да изтощи кой знае колко батерията ви, въпреки че ако искате на всяка цена да спестите всяка частица енергия, добре е да ги изключите.

Как още може да пестим енергията на батерията ни?

- намалете яркостта на екрана
- деактивирайте местоположение и Background App Refresh за приложения, които не се нуждаят от него
- не затваряйте приложения в мултитаскинг
- деактивирайте уведомленията за имейл, Туитър и Фейсбук

А ето и едно любопитно сравнение между телевизора и смартфона или битката на поколенията: