Още по темата

Запазена марка на холивудските филми е възможността да възстановяват и оптимизират всякакви снимки дори и да са видими само няколко пиксела. С няколко кликвания на мишката, героите винаги постигат впечатляващ резултат и перфектно ясна снимка. Google вече е няколко крачки по-близо до превръщането на всичко това в реалност, съобщава онлайн изданието CNET.

Интернет империята на Google в цифри

IBM разработва робот, който да се грижи за възрастни хора

Екипът Brain на Google е използвал специално обучена невронна мрежа, която да може да възстановява снимки дори и те да са с много ниска резолюция. За целта инженерите са използвали снимки на лицата на известни личности. Една невронна мрежа работи само с анализирането на пикселите и преценка как да добави още пиксели, за да увеличи резолюцията. Втора невронна мрежа добавя допълнителните детайли в кадъра.

Шестте малко известни бизнеса на Google

Системите на практика си "представят" какво може би има на кадъра на базата на други подобни снимки. Резултатите все още не стигат за пълно възстановяване и разпознаване на лицето. Въпреки това постиженията на изкуствения интелект са впечатляващи. Силно пикселизираните снимки в ляво са кадрите, които невронните мрежи е трябвало да обработят. В средата е крайният резултат, а в дясно - оригиналната снимка преди да бъде пикселизирана.

Ползите от подобна система са много. Освен улесняване на полицията в разследванията, технологията може да се използва за подобряване на качеството на сателитни снимки и др. За съжаление, Google коментира, че за сега няма планове да доразвива технологията и тя е експериментална с цел да подобрява възможностите на изкуствения интелект.