Още по темата

Турският министър на вътрешните работи беше обвинен днес от опозицията и адвокати в злоупотреба с пълномощията си, след като заяви, че полицията трябва „да чупи краката“ на наркодилърите, предаде АФП.

„Малко ме интересува колко ще бъда осъждан или критикуван, но един полицай, който не счупи краката на накродилър, когато го види, не може да бъде разглеждан като изпълнил своя дълг“, е заявил министър Сюлейман Сойлу на пресконференция по-рано тази седмица.

Той е добавил, че ако полицаите извършват подобни актове, той би поел цялата отговорност за това.

Тур Йълдъз Бичер, депутатка от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, обяви, че е подала жалба срещу Сойлу заради злоупотреба с власт.
Депутатката е посочила, че според турския наказателен кодекс всяко лице, което насърчава извършване на подобни деяния, рискува до 5 години затвор.

Според Мехмет Дуракоглу, председател на Истанбулската адвокатска колегия, коментарите на министъра противоречат на презумпцията за невинност.
„Не мога да приема да бъдат изричани подобни думи, дори иронично“, е заявил Дуракоглу, цитиран от агенция Доган.

Но

турският президентски говорител Ибрахим Калън подкрепи днес Сойлу, определяйки думите му като „израз на решимост“.

Сюлейман Соулу, назначен за министър на вътрешните работи през 2016 г., се наложи с водената от него безмилостна борба срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизотчна Турция. ПКК се разглежда като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.