Още по темата

Русия изстреля ракета "Съюз" от новия космодрум "Восточний" в Далечния изток успешно, след като вчера технически проблем спря дълго чаканото събитие. 

Това е първият успех за тази нова ракетна площадка и така се даде символичното начало на новия руски път към Космоса

Откриването на космодрума стана тържествено с пищна церемония.

Той трябва да замести постепенно легендарния "Байконур" в Казахстан.

На изстрелването на ракетата присъства и президентът Владимир Путин, който от вчера очакваше новината. Той приветства изграждането на ракетния комплекс и обясни забавянето на старта с един ден:

"Искам да ви поздравя. Имаме с какво да се гордеем.

Вчера техниката бе подложена на тежко изпитание и изстрелването бе спряно,

но такива неща се случват. Това е нормално явление. Важното е, че ракетната площадка работи. Има още много работа, това е сериозна и решителна крачка към развитие на руския космически сектор", каза той малко след старта на ракетата.

По време на изстрелването на космодрума не бяха допуснати чуждестранни журналисти. 

Обратното броене вчера бе спряно минута и половина преди запалването на ракетното гориво - ракетата и трите спътника  -  „Ломоносов", "Аист-2Д" и SamSat-218, нямаха щети. 

От „Роскосмос” съобщиха, че автоматиката е прекъснала първия пуск на ракетата „Союз-2.1а” от космодрума „Восточный” минута и половена преди старта.

 

Редица руски издания коментираха "засечката" с евентуалното махане от поста

на вицепремиера Дмитрий Рогозин, който е най-високопоставения член на кабинета, натоварен с тази задача. 

На заседанието след спирането на ракетата вчера,

Путин бързо минал "от комплиментите към проблемите" и "уж между другото" споменал,

че във връзка с изграждането на новия космодрум са образувани 6 наказателни дела и четирима души са арестувани, посочват изданията, цитирани от БТА. 

"Двама от тях засега са под домашен арест, но хич не се съмнявайте - ако се докаже вината им, ще трябва да сменят топлото легло със затворнически нар!", обещал руският лидер.

 

Работата по реализиране на проекта за новия космодрум

започна през 2012 г. в далекоизточен руски регион. Около 10 хиляди работници участваха в изграждането на 115 км. пътища в този огромен, но слабо населен регион на Източен Амур, както и 125 км. ж.п. линии и селище за 25 хиляди души.

 

Новият космодрум "Восточний" ("Източен") е във фокуса на руската мечта за съживяване славата

на космическата програма от съветската епоха, сега закъсала поради повече от две десетилетия недостатъчно финансиране и серия от нашумели неуспехи, пише АФП.

"Восточний" е вторият в Русия. За използване на космодрума "Байконур" в Казахстан Москва плаща наем 115 млн. долара на година. "Байконур" е използван за пилотираните полети до Международната космическа станция /МКС/.

Русия има съществуващ вонен космодрум в Плесецк,

в далечния север, който се използва за извеждане в орбита на сателити и за тестване на ракети. Новият космодрум "Восточний", както и "Байконур", е по-близо до екватора, което прави пусковете по-енергоефективни и следователно по-евтини. Новият космодрум заема площ от 700 кв. км., което е едва 1/10 от размера на "Байконур".