Още по темата

Срещата на НАТО във Варшава демонстрира, че редица държави от Евросъюза, включително Германия, Франция и Италия, показват все по-малка готовност да следват антируския курс, за който настоява Вашингтон.

Това мнение беше публикувано в статия под заглавието "Единството на НАТО бе тествано от Русия и даде няколко пукнатини“ във вестник "Ню Йорк таймс".

Вижте още за срещата на НАТО във Варшава в галерията.

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните от алианса "се опитаха да демонстрират единен фронт. В същото време във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия, освен нейния разрив с Великобритания, който привлича основното внимание", отбелязва се в статията.

Според изданието "повечето от тях (разногласията) засягат въпроса

дали трябва да бъде сдържана или омиротворявана Русия".

Вестникът отбелязва, че "Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност да отстъпят от твърдите си позиции", изразени по-рано от тях - "от икономическите санкции на НАТО, целящи натиск върху Русия, до военните маневри с цел нейното сдържане".

В тази връзка "Ню Йорк таймс" напомня, че италианският премиер Матео Ренци взе наскоро участие в Петербургския международен икономически форум.

"Франсоа Оланд говореше за необходимост от взаимодействие с Русия. 

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пък разкритикува мащабните военни учения в Полша миналия месец, обяснявайки, че те провокират Русия и ги нарече "дрънкане на оръжие", посочва се още в статията. 

Вестникът се позовава на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, който наскоро е бил в ЕС.

"Бях поразен от разногласията сред ръководството на Европа как да се отговори на всички тези предизвикателства“, сподели той. 

Варшавската среща на НАТО е сигнал за възраждане на алианса

Това коментира журналистът Павел Вронски в полския вестник "Газета виборча". 

Полският вестник обобщава резултатите от срещата, наблягайки на решението за разполагане на войски на НАТО в Полша и Балтийските страни, като посочва, че това е изпълнение на обещанието, дадено от президента на САЩ Барак Обама на 4 юни 2014 г., на годишнината на изборите в Полша от 1989 г., проправили пътя на полската демокрация.

В Полша ще бъде разположен батальон под командването на САЩ,

в който ще влизат също британци и канадци, говори се и за германско подразделение, пише "Газета виборча". В Литва ще е разположен батальон под командването на Германия с участието на страните от Бенелюкса, Франция и Норвегия. В Латвия ще има батальон под канадско командване, в който ще влизат и войници от Полша, Португалия и Италия. Батальонът в Естония ще е под британско командване, в него ще участва и Дания.

Като важен резултат от срещата във Варшава вестникът изтъква и договореното увеличаване до 40 хил. души на т.нар. сили на НАТО за свръхбързо реагиране, наричани и Копието на НАТО. Те ще са готови за прехвърляне само за няколко дни в райони на конфликт.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тази среща е определяща за сигурността на алианса. 

Сред основните теми на срещата на върха тази година бяха стратегията на НАТО спрямо Москва и курсът за адаптация на алианса към новата среда за сигурност.

Последната среща на върха на НАТО се проведе в Уелс през 2014 г.

Вижте още:

Можем да приемем до 5000 американски военни

Горбачов: НАТО прави крачка към реална война

Бивш шеф на НАТО за оръжията на Русия и българската връзка