3

П олет MH370 на “Малайзия Еърлайнс” излетя от международното летище Куала Лумпур в 00:41 ч. на 8 март 2014 г. Превозвайки предимно китайски пътници, дестинацията на “Боинг 777” беше Пекин. 38 минути след излитането самолетът престана да комуникира с Ръководството на въздушното движение. MH370 беше проследен още час от военен радар, докато летеше над Андаманско море в Индийския океан. След това изчезна безследно, разказва Sky History UK.  

Търсенето на MH370 е обявено за най-скъпото в историята на авиацията. Продължаващо три години, по време на търсенето следователите са проверили 120 000 km2 от Индийския океан. Претърсването било прекратено през 2017 г., тъй като следователите не намерили нищо. Частно търсене било стартирано на следващата година от Ocean Infinity. Отново не била открита следа от изчезналия самолет. Ocean Infinity се надявала да възобнови търсенето си през 2023 или 2024 г., в очакване на одобрение от малайзийското правителство.  

Официалното обяснение за изчезването на MH370 е, че се е разбил в южната част на Индийския океан. Както беше съобщено от BBC, на пресконференция през 2014 г. министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак обяви, че Inmarsat (компания за сателитни данни) и отделът за разследване на въздушни произшествия на Обединеното кралство “са заключили, че MH370 е летял по южния коридор и че последната му позиция е била в средата на Индийския океан.” 

“Това е отдалечено място, далеч от всякакви възможни места за кацане. Ето защо с дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според тези нови данни полет MH370 е завършил в южната част на Индийския океан“, коментира той.  

След изчезването на самолета са били представени много теории. Те варират от правдоподобни, като отвличане или пожар в пилотската кабина, до необичайни, като отвличане от извънземни или засмукване на самолета в черна дупка. 

Отломки, които били идентифицирани като принадлежащи на MH370,  са били изхвърлени на бреговете на острови в западната част на Индийския океан през 2015 г. и 2016 г., което е сложило край на някои от по-необичайните слухове, но докато не бъдат открити останките на самолета и неговите черни кутии не бъдат възстановени, истинската причина за изчезването му ще продължи да подхранва спекулациите. 

В статията ще разгледаме някои от теориите, които са представени след изчезването на самолета през 2014 г. 

Отвличането е било предложено като възможна причина почти веднага след изчезването на самолета. Били са идентифицирани повече от 600 писти, където похитителите биха могли да приземят самолета. Въпреки това, както потвърждава премиерът Наджиб Разак, крайната позиция на самолета е била твърде далеч от местата за кацане, за да може това да е възможно обяснение. Когато части от полет MH370 започнали да се появяват една година след изчезването на самолета, идеята, че той е бил отвлечен и отлетял на неизвестно място, станала много малко вероятна. 

Най-популярните теории за отвличане са: 

 •  Тероризъм 

Спекулациите, че самолетът е бил превзет от терористи, са били подхранвани от твърдения в социалните медии. Междувременно руските медии са разпространили идеята, че терористи са откарали самолета в Афганистан и държат пътниците и екипажа му за заложници. 

 • Северна Корея  

Слух в социалните медии предполага, че самолетът е бил отвлечен и отлетял за Северна Корея, както се е случило с Korean Airlines YS-11 през 1969 г. Слухът нямал голяма достоверност, тъй като Китай е един от малкото съюзници на Северна Корея, което прави отвличането на нейни граждани не само крайно неправдоподобно, но и опасно за режим, който разчита толкова силно на своя съсед. 

 • Диего Гарсия  

Теоретиците на конспирацията са започнали да разпространяват идеята, че самолетът е бил отвлечен от Съединените щати и откаран до американската военна база на остров Диего Гарсия в Британската територия в Индийския океан. Американските власти категорично са отрекли да са замесени в изчезването на самолета и са посочили, че отломките, които започнали да се появяват през 2015 г. като доказателство. 

 • Теория за мобилен телефон “фантом” 

Няколко роднини и приятели на пътници на борда на полет MH370 казват, че все още могат да чуят звъненето на телефона, когато се опитват да се свържат с пътниците след изчезването на самолета. Това е накарало хората да твърдят, че тъй като пътниците все още имат работещи телефони, те трябва да са живи и да бъдат държани някъде като заложници. Тази теория била развенчана от анализатора Джеф Каган, който обяснил, че звъненето все още може да се чуе, след като телефонът е бил унищожен, докато мрежата търси връзка. 

Освен различните теории за отвличане, са били представени и други обяснения, а именно:   

 • Самоубийство на пилот 

Според книгата на експерта по авиация Юън Уилсън „Лека нощ, Малайзия 370: Истината зад загубата на полет 370“, Захари Шах, пилотът на самолета може да се е самоубил. 

Теорията е придобила популярност, когато се установява, че Шах не е правил социални или професионални планове след 8 март. Освен това, полет MH370 направил три завоя от планираната си траектория, която преминала на остров Пенанг, където е роден Шах, което кара бившия пилот на “Бритиш Еъруейс” Саймън Харди да предположи, че Шах хвърля последен поглед към острова, на който е роден, преди да унищожи самолета. Семейството на Шах категорично отрича, че самолетът е изчезнал в резултат на самоубийство на пилота.  

 • Самолетът е бил свален  

Освен това се предполага, че самолетът е бил свален. Повечето хора, които вярват в това, хвърлят вината върху Съединените щати.   

 • Пожар  

Малко по-правдоподобна теория е, че пожар в пилотската кабина, в товарното отделение или на друго място в превозното средство, е свалил самолета. В подкрепа на това твърдение са били дадени примери за предишни пожари, като този, който погълнал полет 667 на EgyptAir, унищожавайки “Боинг 777”, докато бил на земята, и полет 2120 на "Нигерия Еъруейс”, който се запалил малко след излитане. 

 • Кибератака  

Сали Лейвсли, бивш научен съветник на британското правителство, предположил, че самолетът може да е бил свален от кибератака. "Боинг” бързо отхвърлили теорията, заявявайки, че са уверени в своите мерки за сигурност на полетната системата, която е малко вероятно хакер да преодолее.  

 • “Диви” теории  

Всеки път, когато се случи трагедия, някои хора посягат към най-странните и "диви" теории, за които могат да се сетят. MH370 не беше изключение, като предложенията варирали от това самолетът да бъде засмукан в друга вселена от черна дупка,  до това да бъде отвлечен от извънземни. Както обикновено, няма доказателства в подкрепа на тези теории. 

Докато останките на MH370 не бъдат открити, ще продължат спекулациите относно истинската причина, поради която той и 227-те пътници и 12-членен екипаж на борда са изчезнали през 2014 г.  

MH370: Търсенето продължава 

През всичките тези години след изчезването на MH370, катастрофата остава един от най-объркващите пъзели в историята на авиацията. Ето най-новото в продължаващото търсене на отговори. 

Разкритието на радиотехнологиите 

През август 2023 г. се появиха заглавия с публикуването на нов доклад за това как определен вид технология може да се използва, за да се определи къде е паднал самолетът. Обхващайки 232 страници, доста непретенциозното заглавие на документа – MH370 Flight Path Analysis Case Study – опровергава дразнещите разкрития в него. 

Изследователите Ричард Годфри, Ханес Кутзее и Саймън Маскел са използвали “Радар за разпространение на сигнали” (WSPR), част от софтуера, използван от любителски радиостанции за изпращане и получаване на сигнали. 

Когато самолетите прелитат през тези сигнали, те причиняват смущения, които се записват в цифрова база данни. Според думите на доклада, WSPR може да се използва като „пасивна радарна система за откриване и проследяване на самолети, където WSPR връзките между радиопредаватели и приемници се подравняват с позицията на самолета.“ 

Изследователите са анализирали 125 смущения, за да проследят траекторията на полета на MH370, след като се е отклонил от курса. Това било комбинирано с данни от сателитите на "Боинг” и “Инмарсат”, както и анализ на дрейфа на откритите досега отломки, за да се предостави „изчерпателна картина на последните часове на полет MH370“. Изследователите са успели да посочат район на океана на около 1560 километра западно от Пърт, Австралия, като вероятното място, където самолетът се е разбил след изчерпване на горивото. 

Досега само част от тази област е претърсена, което означава, че наистина може да се открият неуловимите останки от обречения полет. 

Доказателство за масово убийство? 

Ричард Годфри, пенсиониран аерокосмически инженер отбеляза, че данните от смущенията на радиосигнала са разкрили нещо странно за траекторията на полета на MH370. 

Вместо да лети по прав курс към отдалечения южен Индийски океан, самолетът влиза в режим на задържане за 20 минути, летейки в кръг по неизвестни причини, точно до брега на Суматра. Годфри предполага, че това може да е било, защото пилотът е общувал с някого или просто е решавал накъде да продължи. 

И в двата случая това подклажда спекулациите, че унищожаването на MH370 е умишлено действие от страна на пилота Захари Шах. Нещо повече, Годфри казва, че маркировките върху едно от малкото парчета отломки, които трябва да бъдат извадени, показват, че колесникът на самолета е бил удължен. 

Според доклад, написан в съавторство с Годфри, „комбинацията от високоскоростния удар, предназначен да разбие самолета, и удължения колесник, показват ясно намерение да се скрият доказателствата за катастрофата.” 

Тайните на ракообразните 

Освен публикуването на доклада на WSPR, през 2023 г. е бил отбелязан още един възможен пробив под формата на статия в научното списание AGU Advances. Той описва как основна улика за съдбата на MH370 може да бъде заключена в един малко вероятен източник: морски раковини.  

“Флаперонът беше покрит с раковини и веднага щом го видях, започнах да изпращам имейли до следователите, защото знаех, че геохимията на черупките им може да даде улики за местоположението на катастрофата“, коментира един от съавторите на статията, д-р Грегъри Хърбър. 

Тъй като съставът на слоевете черупки на ракообразните миди се определя от условията на океана, изследователите теоретично са в състояние да начертаят моделите на самолетни отломки, върху които растат миди. 

„Доказахме, че този метод може да се приложи към ракообразно, което се е колонизирало върху отломките малко след катастрофата, за да се реконструира пълна пътека на дрейфа обратно до мястото на катастрофата“, казва д-р Хърбърт. 

Проблемът е, че най-старите и най-големи морски раковини, прикрепени към отломките, са необходими за пълно картографиране, а те не са били пуснати за анализ към момента на писане на статията. 

Ще се възобнови ли търсенето? 

Ocean Infinity, компанията за морска роботика, която вече е предприела търсене на MH370, е изразила желанието си да се върне в Индийския океан и да поднови търсенето. Компанията казва, че разполага с нови, най-съвременни кораби, които са готови да се върнат към случая. Но според главния изпълнителен директор на Ocean Infinity все още не е получила подкрепа от малайзийското правителство поради липса на „надеждни нови доказателства“. 

През ноември 2023 г. повече от 40 китайски роднини на пътници, за които се предполага, че са загинали по време на полета са написали отворено писмо до малайзийското правителство, като са поискали подкрепата му за ново издирване.  

Предвид скорошните открития, включващи радиосигнали и черупки от раковини, други хора се присъединиха към призивите за ново изследване на южната част на Индийския океан. Дотогава загадката на MH370 ще остане мистерия. 

* Вижте и това видео от архива ни: Самолетни катастрофи, хванати в точния момент!

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратурата разследва смъртта на чужденец в болница

Прокуратурата разследва смъртта на чужденец в болница

България Преди 1 час

Проверяват каква е причината за фаталния край на мъжа

МВР подновява издаването и замяната на шофьорски книжки

МВР подновява издаването и замяната на шофьорски книжки

България Преди 2 часа

Утре ще бъдат обработени подадените 3600 заявления

Партия "Величие" организира средновековен събор

Партия "Величие" организира средновековен събор

България Преди 5 часа

Хиляди българи вече се събират за събитието в село Неофит Рилски

Автомобил уби на място жена на пешеходна пътека във Велико Търново

Автомобил уби на място жена на пешеходна пътека във Велико Търново

България Преди 5 часа

Трагедията в старопрестолния град се е разиграла преди броени часове

Невероятната Лаура Паузини и как музиката й събуди човек от кома

Невероятната Лаура Паузини и как музиката й събуди човек от кома

България Преди 6 часа

Световноизвестната певица скоро ще зарадва и българските си фенове

Възможно ли е? Пъф Деди бил информатор на ФБР

Възможно ли е? Пъф Деди бил информатор на ФБР

Любопитно Преди 6 часа

"Федералната агенция се грижи да не бъде осъден", твърди съоснователя на Death Row Records Шуг Найт

Гей парад

"София Прайд Фест" и "Шествие за семейството" в столицата днес

България Преди 7 часа

Вижте какви са мненията за двете събития на двама от участниците в тях

Много си красива! На колко години си?

Много си красива! На колко години си?

България Преди 7 часа

Педофилските атаки в мрежата скачат двойно, отчитат експерти

Почина звезда от "Хавай 5-0"

Почина звезда от "Хавай 5-0"

Свят Преди 7 часа

Причината за изненадващата кончина все още не е ясна

Закъсня първият влак с модернизирани вагони

Закъсня първият влак с модернизирани вагони

България Преди 8 часа

Сред пътниците бе и транспортният министър Георги Гвоздейков

Километрични опашки на границата за Гърция

Километрични опашки на границата за Гърция

България Преди 8 часа

Хиляди българи се очаква да търсят спасение от горещините във водите на южната ни съседка

Избухна голям пожар в Русе

Избухна голям пожар в Русе

България Преди 9 часа

Екипи от пожарната са на мястото на инцидента

Хамбург - градът с над 2500 мостове

Хамбург - градът с над 2500 мостове

Не просто футбол Преди 9 часа

Едно място, на което можете да видите повече мостове от Венеция и Амстердам, взети заедно

Скъсано уплътнение причинило повредата в АЕЦ "Козлодуй"

Теч на радиоактивна вода от АЕЦ “Козлодуй”, експертите: няма опасност

България Преди 10 часа

Течността е изтекла от VI блок на атомната електроцентрала

Вижте какво е довело до драматично охлаждане на Земята

Вижте какво е довело до драматично охлаждане на Земята

Любопитно Преди 10 часа

Според проучване Слънчевата система може да е преминала през междузвезден облак