Още по темата

Сириецът Джамбер Албакр беше задържан тази нощ в източногерманския град Лайпциг.

Преди това в събота полицията в цяла Германия беше вдигната на крак, мерките за сигурност на летищата бяха засилени, а в град Кемниц беше обявено извънредно положение. Тогава бяха задържани трима души, имали контакти с 22-годишният сириец. Но той успя да се укрие.

Вижте кадри от мястото на залавянето на Албакр

Днес германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер съобщи, че заловеният Албакр е подготвял атентати, подобни на извършените в Париж през ноември и в Брюксел през март.

Мезиер също така призна, че операцията по залавянето на терориста в събота се е провалила заради липса на координация между службите за сигурност.

Чужденецът е пристигнал в Германия през февруари и е подал молба за получаване на статут на бежанец, удовлетворена през юни.

По-късно обаче той става обект на внимание от германските, американските и френските  служби  за борба с тероризма.

Миналата седмица служители на германското контраразузнаване получили сведения, че Албакр се е снабдил със специално лепило, използвано за направа на експлозиви. В досието му пише, че той има добри познания в тази област.

В петък, ден преди операцията в Кемниц, контраразунаването предало досието на Албакр във върховната федерална прокуратура на Германия и федералната служба по наказателни дела. Там класирали досието с втора степен по важност от осем възможни и не предприели нищо.

За това от контраразузнаването в крайна сметка се обърнали към полицията в Саксония за съдействие. Така в събота полицаите успели само да дадат предупредителен изстрел, преди Албакр да избяга.

При претърсването на обитавания от него апартамент в най-големия жилищен комплекс в Кемниц бяха открити готови експлозиви.