Още по темата

„Свидетели сме на актове, които по нашия анализ, са предимно актове на вътрешен тероризъм, извършени от хора, които са се самомотивирили, които в последствие някаква организация ги е припознала като свои бойци”, коментира пред NOVA последните атентати в Европа експертът по сигурността Славчо Велков. 

Както вече стана известно атентаторът от Ансбах е бил в България от края на 2013 година до средата на 2014 г. 27-годишният сириец, който се взриви в нощта срещу понеделник в баварския град, е получил убежище у нас през декември 2013 година. 

Германски медии съобщават, че в писмо Мохамед Далел пише, че в България е бил малтретиран, насилван и не иска да се връща в страната ни. Побоят бил в полицията, защото е отказал да даде пръстови отпечатъци. След това е бил изпратен в единична килия, в която е прекарал два месеца. Била му е отказана медицинска помощ, въпреки че е пристигнал ранен. След като е бил преместен в софийски бежански лагер, хуманитарна организация се е погрижила за него, завела го е на лекар и после в болница. Но операцията в България не е била възможна и затова са го преместили в Австрия.

Според Славчо Велков много трудно, дори и опитен психолог, може да прецени, че този човек ще се саморадикализира.

„Той е минал през филтъра на държавните служби, включително ДАНС и Държавната агенция за бежанците. Не е имало ни най-малко съмнение и затова той е получил закрила. Този статут му е дал право и да пътува. С много голяма вероятност може да се каже, че по онова време той не е имал намерение да върши подобно нещо”, коментира експертът .

Докато е бил у нас, атентаторът от Ансбах не бил радикализиран

Сириец се самовзриви в Германия, убит и ранени

Пак в Германия: Мъж с мачете посече жена

„Този тероризъм – на вълците-единаци, ще бъде хит в следващите години. Той е децентрализиран. Там извършителите се самомотивират под влиянието на конкретни събития, случили се евентуално след идването му в България”, коментира Славчо Велков.

Според него този тероризъм не е поръчан и организиран от „Ислямска държава”. Експертът посочи, че дори ако организацията бъде унищожена с военни средства, атентатите ще продължат, защото са свързани с идеите ѝ, а не със самата нея.

Славчо Велков също така прогнозира, че трябва да очакваме „сериозна вълна от хора умни, интелигентни”, ако в Турция бъде върнато смъртното наказание.