Още по темата

След вота в неделя лидерът на крайно-дясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че неговата политическа сила не е успяла да спечели изборите, защото нейните идеи са копирани от победителя - дясноцентристката Австрийска народна партия на Себастиан Курц, пише Леонид Бершидски в „Блумбърг“ (Bloomberg).

ВИЖТЕ ПРЕКРАСНАТА ЖЕНА ДО КУРЦ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Крайните националисти уверено водеха в допитванията до общественото мнение след бежанската криза от 2015 г., докато не се появи Курц и не превърна своята политическа сила в безопасна алтернатива за тези, които поддържат твърдия контрол над миграцията, но в същото време не са готови да гласуват за политическа сила с нацистки корени.

Детското лице на крайното дясно или нов консерватизъм

Бившите нацисти са на пътя към властта в Австрия

За разлика от германския канцлер Ангела Меркел, чиито позиции отслабнаха, след като тя приюти над милион бежанци в Германия, Курц уверено се застъпва за нов подход към въпроса за имиграцията.

И именно върху тази тема той изгради своята засега все още доста кратка политическа кариера. Неговата първа длъжност в австрийското федерално правителство беше държавен секретар по въпросите на интеграцията. През 2014 г. зае поста министър на външните работи и продължи да се занимава със същите проблеми.

От самото начало линията на Курц по въпроса за интеграцията е напълно рационална: на първо място той поставя изучаването на езика. Немският е доста сложен за чужденците и тези, които са работили върху интегрирането на бежанци в Германия, разбраха, че лошото знаене на езика, а не културните различия – са най-високата бариера пред интеграцията.

Курц също така постигна ускоряване за признаването на професионалната квалификация, получена извън пределите на Европейския съюз, стремейки се да отстрани още една пречка за имигрантите.

През 2013 г. той успешно прокара изменения в закона за австрийско гражданство, позволяващи на имигрантите, които успешно са се интегрирали, по-бързо да получават гражданство - става дума за тези, владеещи добре немския и занимаващи се с обществена дейност.

Освен това Курц изигра важна роля и в разработването на новия закон за интеграция. Документът задължава имигрантите да подписват интеграционно споразумение, съгласно което те са длъжни да живеят в съответствие с немските и австрийските ценности, а също и да плащат глоба, когато се провалят при проверка по този показател.

Курц критикува „неграмотните от Афганистан“ и мюсюлманските детски градини, но не е антиислямист, за разлика от Щрахе.

И макар да изглежда, че Курц се придържа към по-дясна линия, той в някаква степен обезвреди Щрахе и го принуди да изостави най-крайните позиции на националистите, като излизане на Австрия от ЕС и еврозоната.

Въпреки това коалиция Курц-Щрахе може да представлява опасност за европейското единство. По-твърда позиция по отношение на имиграцията ще принуди Австрия да се движи в посока към Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Словакия и Чехия. С поддръжката на „стара демокрация” като австрийската, посткомунистическите страни могат да станат по-смели и още по-уверено да настъпват против това, което те възприемат като „диктатура на ЕС“ , не само по отношение на имиграцията, но и на икономическата интеграция.

Играта на Курц е рискован гамбит на млад човек. Ако успее да предложи прагматични решения на проблемите на избирателите, австрийците, обичащи стабилност, ще го подкрепят. Но ако загуби, страшните сили, кипящи в дясно от него и заплашващи да откъснат Източна Европа от Запада ще надделеят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.