Още по темата

Българка загина по време на гмуркане, а съпругът ѝ е настанен в болницата в гръцкия град Солун, информира NOVA.

„Направихме една много усилена и сериозна подготовка. Дайва (гмуркането - бел.ред) тръгна перфектно. Достигнахме дълбочината. Плувахме нагоре, даже с известен консерватизъм. Нещастието се случи на 40-ия метър. Вече в крайната фаза на дайва, където проблеми с ухото предизвикаха вертиго у Теодора, а по-късно и при мен. Това е такова състояние, в което си в пълна дезориентация. Всичко се върти. Започваш да се въртиш в кръг. Не знаеш къде е горе и долу. 4 часа повръщане под водата и световъртеж. Все едно са закачили една въртележка и ви въртят със 100 км час. Теодора се държа абсолютно геройски до последно. Тя просто беше изненадана, както и аз, от ситуацията.  Не изпадна в паника. Аз загубих най-скъпото и най-милото същество, което имах на земята”, разказа нейният съпруг.

Семейството водолази се опитаха да подобрят световния рекорд на дълбоко гмуркане,

но опитът им завършил трагично за сънародничката ни.

Инцидентът стана в района на залива Торонеос, който е между ръкавите Касандра и Ситония на полуостров Халкидики.

Според бреговата охрана и двамата партньори – на възраст 45 и 47 години, се почувствали зле. По думите на директора на Бърза помощ в Солун

жената е получила дезориентация, което е довело до удавянето ѝ.

Съпругът ѝ е в тежко състояние в болница и лекарите се борят за живота му.

Загиналата жена се казва Теодора Балабанова. Тя е инструктор по гмуркане, подводно навигиране, и др. При гмуркането си, по думите на нейния съпруг, тя е достигнала дълбочина от 231 м в открити води, но не е успяла да изплува обратно.

Балабанова и съпругът ѝ Михаил са собственици на първият официален български водолазен център в чужбина.

Михаил е е поставен в барокамера в болница в Солун, съобщиха от Министерство на външните работи, цитирани от "Фокус". От болницата не са се ангажирали с оценка за състоянието на мъжа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.