Още по темата

„Никога не е имало по-добро време да се живее в Америка”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в първата си реч „За състоянието на Съюза“ пред двете камари на Конгреса,.

„Призовавам всички вас да оставите различията си настрана, да потърсите допирни точки и да постигнете единството, което ни е нужно, за да служим на хората“, поиска Тръмп от конгресмените.

Според световното мнение Путин е по-добър от Тръмп

Доналд Тръмп за „лайняни дупки“: Не съм расист

Тръмп направи опит да озапти Ердоган

„След изборите ние създадохме 2,4 милиона нови работни места, включително 200 000, които са в производството”, подчерта той.

„След няколко години стагнация най-накрая се наблюдава увеличение на заплатите”, допълни Тръмп и обеща, че от май американците ще имат по-високи доходи, благодарение на намаляването на данъците.

Президентът поиска от Конгреса да одобри инвестиции в транспортната инфраструктура на страната за 1,5 трилиона долара.

„Днес призовавам Конгреса да подготви законопроект, който ще осигури най-малко 1,5 трилиона долара инвестиции в инфраструктура”, каза Тръмп. „Ще построим нови пътища, мостове, магистрали, железопътни линии и водопроводи из цялата страна. Ще го направим с американско сърце, американски ръце и с американски материали”.

Тръмп също така призова да се пресече пътя за проникване в САЩ на престъпници.

„Днес призовавам Конгреса най-накрая да затвори смъртоносните врати, които позволяваха на престъпници да проникват в нашата страна. Ние предложихме ново законодателство, което ще промени имиграционните ни закони”, каза президентът, като настоя за прекратяване на лотарията „зелена карта”.

В речта си Тръмп посочи, че е отменил указа на своя предшественик Барак Обама за затварянето на затвора Гуантанамо в Куба.

„В миналото ние безсмислено освободихме стотици опасни терористи, за да ги срещнем отново на бойното поле, включително и лидера на „Ислямска държава“ Ал Багдади”, каза Тръмп и посочи, че затворниците в Гуантанамо може да се увеличат.

Трябва да модернизираме и преструктурираме ядрения си арсенал, уповавайки се на това, че никога няма да ни се наложи да го използваме”, подчерта държавният глава на САЩ. „Може би в бъдеще ще дойде вълшебният момент, когато светът ще се обедини, за да се премахнат ядрените оръжия. За съжаление, не сме стигнали до това”.

„Конгресът на САЩ да прекрати практиката за орязване на военния бюджет и напълно да финансира военните ни“, посочи Тръмп.

Той предупреди, че Русия и Китай заплашват американските ценности.

„Ние се изправяме пред разбойнически режими, терористични групировки и съперници като Китай и Русия, които са заплаха за нашите интереси, икономика и ценности”, заяви президентът на САЩ. „В справянето с тези опасности, ние сме наясно, че слабостите са най-сигурния път към конфликт и превъзхождащата ни сила е най-сигурната ни защита”.

„Безразсъдното желание на Северна Корея да притежава ядрени ракети може много скоро да застраши родината ни. Провеждаме кампания за упражняване на максимален натиск (върху КНДР), така че това да не се случи”, добави Тръмп и поиска от Конгреса средства за борба с „Ислямска държава” и „Ал Кайда”.

„Присъствието на САЩ в Афганистан няма да се ограничава във времето. Правилата за водене на бойни действия в тази страна се измениха за американските военни”, посочи Тръмп и отново повтори, че иска от „Конгреса да разгледа основните недостатъци на ужасната ядрена сделка с Иран”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.