Започваме с НО. Театър НО. Елитарно японско изкуство, което е преминало бариерата на забавлението и се е превърнало в културна идентичност за Япония. И добавяме двама българи, които създават дигитално приложение, за да го направят достъпно и разбираемо за широката публика в Япония и по света.

Това са Петко Славов и Янко Попов. Те са специалисти в информационните технологии, чиято космополитност и отвореност към японската култура ги вдъхновява да направят своите разработки, сваляни по стотици пъти на ден.

И все пак, защо Япония?

Дали заради популярността на сериала „Шогун“ или популярната японската анимация, според тях ние българите чувстваме японците някак близки. Самите Петко и Янко са запалени по японската култура и бойни изкуства отдавна. Учили са там и често пътуват.

Но избират за своя база родината си, заради близки, приятели и защото „вкъщи и стените помагат“.

Смятат, че България е изгряваща ИТ сила и много се радват на факта, че у нас има млади хора с идеи и хъс за работа. А и такива, които избират да се върнат у нас, носейки отвън ценен опит, който развиват на местна почва. Според тях ние, българите, сме интелигентна нация и генератор на идеи.

Това ги прави и оптимисти, че нещата ще се оправят.

Петко и Янко подкрепят кампанията „Силата е в теб“ , с която посолството на САЩ в България приветства силния български дух.