Всеки знае проблемите, трябват ни решения
Източник: netinfo
0

Още през далечния за нашето общество 19в. Руския лекар-физиолог Иван Михайлович Сеченов е казал:"Природата не е храм;тя е работилница,а човекът в нея-работник."

Има още много велики хора,който говорят и обсъждат природата,нейните проблеми,които всъщност са причинени от нас хората.

В 21в. Всеки един човек независимо от националността,религията,годините,разбиранията или външния вид може да говори на теми касаещи природата,независимо дали те ще бъдат:глобално затопляне ,замърсяване на околната среда,изчезващите животински видове и всички възможни проблеми свързани с природата.Всички те са безспорно големи проблеми,но дали това,че всеки човек малко или много е запознат с тях е решение на проблема?

Дали хората са дотолкова запознати с факта ,че с „умирането" на природата означава и тяхното умиране?Осъзнават ли хората по цялата Земя сериозността на проблема или всеки отделен човешки индивид дотолкова е обзет от свойте лични проблеми и тяхното евентуално решение,че не може да види истинския, сериозен, глобален и застрашаващ живота му проблем?Моите лични наблюдения и мнение е,че отговорът на тези въпроси е НЕ.

Затова смятам,че трябва да се обърне внимание главно на осведомяването на хората за проблемите и най- вече за последствията от неопазването на природата,защото повечето хора знаят проблемите,но не си дават сметка за последствията.Тъй като всеки има свои проблеми трябва по някакъв начин да му се напомня за значението на природата.Това според мен трябва да стане по няколко начина.

Трябва всеки един родител да запознае своето дете с огромното значение на природата и нейното опазване за живота.В първите седем години децата възприемат много бързо и копират всичко от хората около себе си.Тези хора са именно родителите им.Затова според мен основата на проблема за опазването на околната среда и грижата за нея трябва да се постави именно през тези първи години от живота ни.Примера,който дава родителя ще бъде основоположник на детето и неговото внимание към природата.Друг важен фактор в тези години е „лелките" в детските градини.

Аз мисля,че когато една жена е започнала такава работа трябва задължително да и бъде проведен курс по опазване на околната среда и нейните проблеми като цяло.Това трябва да бъде стъпка от страна на държавата за пълното осведомяване на тези жени за екопроблемите.За да могат имено те да въздеистват на подрастващите деца и да им дават освен полезни и реални съвети ,и да им дават нужния пример.Така с помоща на родителите и „лелките" ще бъдат поставени основите на опазването на околната среда в съзнанието на човека.

Друг важен фактор според мен в живота на човека е училището.Всеки от нас ,които е минал тази част от живота си,знае че всеки един ученик обича почивните часове и практиката,където няма изпити и оценки.По тази причина смятам,че министерството на образованието и министрите като цяло трябва първи да си дадат сметка за огромното значение на опазването и грижата за природата и когато съставят учебните програми да вместват поне по един час месечно,за такъв предмет.Който не е с оценки,но е задължителен.

А ако той бъде и направен интересен за учениците те с удоволствие ще го посещават и с лекота ще попиват знанията от който природата има нужда.Всеки ученик с интерес би гледал на филм видовете застрашени животни или колко всъщност е грозно да замърсяваш,това би видял всеки от страни и ако реши да замърсява в съзнанието му ще се появи гледката от този на пръв вид елементарен филм,но всъщност много поучителен.Така след като са поставени основите на опазването на околната среда в съзнанието на детето ще се затвърдят в съзнанието на тинейджъра.

Важен фактор според мен са и всякакъв вид медии.Именно те могат да втълпят на хората за сериозността на тези проблеми.Трябва системно да се показват кадри: как хора замърсяват или как изсичат горите,или как бракониерстват.По този начин хората ще видят,колко грозно и отвратително е всъщност това.А когато системно се говори за глобалното затопляне и какво ще последва от него(смърт на планетата и на всеки един от нас)всеки ще се замисли елементарни неща,като например:неможе ли да използва по малко парфюм,или да ходи повече пеша отколкото да запали колата за да отиде на 10м. ,или да пести енергия по всякакъв възможен дори минимален начин,и така с тези на пръв поглед елементарни неща вскеки един от нас ще може да помогне на приодата,а чрез нея и на себе си.

Сега,когато отиде човек на сбирка или на заведение,или на някакво мероприятие би чул хората да обсъждат какви ли не проблеми от наистина важни до абсолютно дребнави,но почти никога не би чул да се обсъждат проблеми на околната среда.Аз смятам,че ако се направи гореописаното това ще се промени и понякога ще се чуват и такива разговори.

Важен фактор според мен е и държавата.Тя трябва по някакъв начин да лансира производството на екологично чисти продукти.Така ще се стимулира и търговията с тях,а оттам и потребителите ще се ориентират към тях.Това би се лансирало и от някой от многото фондации.Макар,че този фактор е доста по трудно осъществим,защото става въпрос за пари.Затова няма да занимавам подробно никой с него.

Като заключение ще кажа само моето мнение по въпроса, а то е :Всички сме зависими от природата и трябва да полагаме големи грижи и лишения,за да оцелее тя,тогава ще оцелеем и ниехората,като част от нея.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 15 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 40 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 53 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ