0
р рламентът ще излезе с обща декларация за Югославия", "Сърбите няма за какво да ни се сърдят", "Лондон знаел за милиардите на Милошевич", "Политиците единни за Съюзна република Югославия (със закъснение)", "Парламентът не се разбра за Югославия". Така в общи линии чрез заглавията на днешната преса може да се проследи развоят на събитията от изминалия ден. А иначе на свикания вчера от президента Консултативен съвет по национална сигурност станало ясно, че Парламентът ще излезе с обща декларация относно събитията в Югославия. Пълен консунсус бе постигнат по позициите, че България отдава голямо значение на отношенията с нашата съседка, които са в интерес на целия регион, подчертава "Демокрация". И именно поради това президентът Петър Стоянов пояснил, че няма повод сърбите да ни се сърдят, че застанахме на страната на НАТО при операцията в Косово, защото това би означавало да се сърдят на международната общност. А България не би могла да има позиция, различна от тази на общността, отбелязва от своя страна "24 часа". На други позиции обаче набляга днес "Труд", за когото водещата новина от провелото се вчера заседание на Консултативния съвет може да бъде обобщена в една снимка - премиерът Костов, неговата изпусната папка и втурналият се да събира разпиляните бумаги на шефа си Емануил Йорданов и всичко това на фона на обявяващия консенсуса на политиците ни относно Югославия президент Петър Стоянов. Колкото до споменатия вече няколко пъти консенсус - ами отличен получават нашите политици за държавническото си поведение, категоричен е "Демокрация". И дано в историята останат онези спорове, уж свързани с външната ни политика, но които всъщност бяха за вътрешна консумация, пожелава си вестникът. Не така обнадеждаващо настроен е "Труд" обаче, който се пита къде са политиците ни и дали изобщо знаят, че сме съседи на Сърбия. И докато в Югославия властта се сменя, а в Белград се изредиха министрите на външните работи първо на Русия, а след това на Гърция, Франция и Румъния, у нас политиците правят ялови Консултативни съвети, а депутатите се карат по декларация за промените в Белград. Жалко е само, ако още не са разбрали, въздъхва "Труд", че докато работят по принципа "Бързата работа - срам за майстора", майсторът все ще стои извън България.

Но пък подобни позиции и поведение може би имат своето обяснение. Или поне докато не си отговорим на основния въпрос, който днес терзае "24 часа", а именно - кой бута магарета в Парламента? И докато през лятото политиците пускаха нишани за мажоритарни избори, сега започнаха да бият отбой. И по всичко личи, че като нищо партийните главатари ще вкарат цял керван магарета и в следващия парламент. И освен това оправданието вече е намерено - много искаме гласът народен да тежи повече, но ни спъва основният закон. Не е ясно обаче какви са конституционните пречки за мажоритарен избор, разсъждава "24 часа". Така че причината всъщност е съвсем друга. Просто партийните върхушки тръпнат от ужас при мисълта, че ще се разделят с правото да подреждат листите. Защото не трябва да пропускаме на финала затворения кръг, когато един партиен лидер стане министър-председател, независимо от коя партия е. Тогава дължащите му послушание депутати гласуват каквото правителството нареди. Иначе ще гледат парламента през крив макарон. И накрая се получава така, че изпълнителната власт доминира над законодателната. Нищо, че по конституция България е парламентарна република и има разделение на властите.

Едно друго разделение, а именно получилото се разделение между съзнанието на хората от една страна и царуващата реалност от друга, нищи днес "Демокрация". Известни на всички са настъпилите икономически промени след прехода и това, до което те логично доведоха както и посоката на развитие, в която се тръгна. Съвсем искрена е обаче убедеността на хората, че държавата ни не се грижи и не мисли за тях. И така както наскоро от пловдивската зоологическа градина се оплакали, че лъвът им станал много нервен, понеже държавата не дала пари на специалист, който да му изреже ноктите, така и всекидневните вопли на културтрегери, бизнесмени, търговци, земеделци и чиновници, че са изоставени от държавата, всъщност прикривали само от кумова срама жалния хленч на пролетария към партията кърмилница, отсича "Демокрация". Онази партия кърмилница, която възпитава, дава, осигурява, води, насочва, урежда, бди, защитава и само от време на време дърпа уши за наказание. Което пък само показвало, според вестника, че излезлият от пещерите комунизъм уютно си се е приютил в онези кухини на общественото съзнание, които сам си изкърти с бригадирски походи и петилетки.

Но пък в крайна сметка цялата демократична практика залага на силата на творечската идея и на волята, която имаш, за да я постигнеш. Колкото и жестоко да е това, защото пък съществува и конюнктурата на парите, сякаш допълва с разсъжденията си режисьорката Маргарита Младенова в интервю за вестник "Демокрация". Тревогата, която ни е обхванала, около кризата на духовността, която пък е породена от агресията на материалните ценности, всъщност е световен, а не само български проблем. Това, което всъщност е характерно за настоящия момент е дълбоката самотност на модерния човек, която се дължи на дълбоката ни вътрешна колизия, на липсата на възможност да се самоопределми, да си дадем сметка какво сме - на какво сме продължение и какво започва от нас. И дали ще прегърнем брата си и ще превъзмогнем греха на братоубийството или ще продължим да го възпроизвеждаме. Но пък в крайна сметка, за да бъдем щастливи трябва да запазим вярата си, че доброто не е само превито зло, а че съществува и една изначална ниша, която е добра. Че изначално в човека освен дявола стои някак си и Бог.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 11 минути

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 56 минути

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 3 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 3 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 4 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 5 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 5 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 5 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 6 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 6 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 7 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 7 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 7 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 8 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 8 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 9 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите