0
Ук кален ДНК анализ, извършен от научния институт на МВР, категорично удостовери, че съхраняваните във Военноисторическия музей два кичура коса принадлежат на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на МВР. Учените използвали метод, наречен митохондриален (мт) ДНК профил.

Специалният метод позволява да бъде разчетена последователността на структурните единици, съхранени в предоставения материал и те да бъдат съпоставени с такива на хора от едно родословно дърво по майчина линия. Доказано е, че тази последователност е изключително високо консервантна и се предава в потомството само по линия на майката. Именно затова специалистите са избрали тази технология, чиято най-добра модификация е усвоена и приложима в ДНК лабораторията на научния институт на МВР. Те определят ДНК профила на Божана Пачаурова - пра-правнучка на сестрата на Левски, след което започват продължителни изследвания и сравнения на последователността на тези структурни единици с установените единици при анализа на кичурите коса. След пълното съвпадение на ДНК профилите анализаторите достигат до категоричното генетично доказателство за верността на историческите данни.

Двата кичура коса, съхранявани до днес като реликва, принадлежат със сигурност на Васил Левски.

Този изключителен анализ не само доказва истинността на едно предположение, той поставя началото на бъдещи проучвания и на нови възможности в идентифицирането и на други исторически личности, информира от МВР.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@