0
БКК намери елегантно решение за "Родина", пише "Пари". Текат усилени преговори за решаване на проблема с продажбата на СКПОК Родина, научил вестникът. Преговаря се по тристранно споразумение между БАИФ (собственик на 36,20% от "Родина"), Банка ДСК (мажоритарен собственик на 59,30%), нейния собственик БКК и трета, неназована засега страна. Очаква се до дни договорът да бъде подписан. Ако това се случи, той ще даде на Банка ДСК допълнително време от около месец да реши дали да подпише сделката. Времето в случая е много важно за банката, тъй като през този месец ще бъдат подадени индикативните оферти за нейната приватизация, които ще очертаят и фаворитите в наддаването. Това ще даде възможност на БКК да консултира с вероятните бъдещи купувачи сделката за "Родина". Така на практика отговорността за тази сделка ще бъде поета от самите бъдещи собственици на Банка ДСК.

До дни ще са ясни новите цени на телефоните, съобщава още "Пари". Комисията по регулиране на съобщенията все още не е потвърдила увеличението на цените на телефонните услуги от 1 февруари, заявява за вестника Елена Георгиева, икономически директор на БТК. От пресслужбата на КРС уточниха, че преговорите продължават и решение ще има в близките дни. Регулаторният орган изисква от БТК да направи предложение за ново ребалансиране на цените до края на 2003 г. Това означава, че ще има и следващо поскъпване до края на годината. За да стимулираме цифровизацията, която трябва да завърши до 2005 г., ще увеличаваме цената на аналоговите за сметка на цифровите телефони, категорична е Георгиева. БТК е разработила система за формиране на разходоориентираните цени, която е внесена в КРС. Очаква се оттам да решат по коя методика ще се изчисляват те. Липсата на закон за далекосъобщенията няма да повлияе радикално както върху падането на монопола на БТК, така и върху конкуренцията на телекомуникационния пазар, обяви Елена Георгиева. Междувременно вчера транспортната комисия в парламента започна обсъждане на Закона за далекосъобщенията.

. Не е уточнен българският дял в нефтените концесии в Либия, заявяват източници на "Пари", и това е един от основните проблеми. По досегашния договор България трябваше да участва с 15% в дружеството, което ще ги разработва, а Либия със 75%. Това било неизгодно за страната ни и се търси преразпределение на този дял, заявиха нашите източници. В концесиите България е вложила над 150 млн. долара. Другият проблем е, че България трябва да намери стабилен финансов партньор за разработката на концесиите, който същевременно трябва да е одобрен от либийската страна. Досега от българска страна се опитват едностранно да наложат партньор, който либийците не приемат.

Всяка десета сделка с луксозни имоти е за чужденци, информира "Дневник". Все повече чужди граждани купуват луксозни жилища и имоти в София и добрите курорти. По данни на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) броят на сделките с чужденци е нараснал с около 25% през миналата година, достигайки според информация от пазара между 10 и 15% от всички сключени сделки с недвижимости от "клас А". Брокери виждат причините в очакванията за поскъпване на луксозните имоти и високите наеми (дори спрямо Западна и Централна Европа), които те поддържат у нас. Подобен беше ефектът на пазара на недвижимости и в централноевропейските страни в годините преди решението за присъединяването им към ЕС.

ЕС обмисля въвеждане на мита за българската стомана, пише още "Дневник". Европейската комисия препоръчва на страните членки на ЕС да въведат по-високи антидъмпингови мита за вноса на горещовалцувани рулони от България и Южноафриканската република, съобщи организацията "Юрофер" в своя брифинг. Разследването на импорта на черни метали от двете страни е започнало в края на 2001 г., когато европейските производители са поискали да се вземе подобна мярка заради продажби на занижени цени. Засега митата на българските рулони са 7,50% от стойността на продукцията. Ако предложението на комисията бъде одобрено, вносните такси ще достигнат 24%. Членовете на ЕС ще дискутират за въвеждането на по-високите мита в началото на февруари, става ясно от съобщението на "Юрофер".

Клиент на ЦКБ приватизира "Св. св. Константин и Елена", съобщава още "Дневник". "Централна кооперативна банка" победи в борсовото наддаване за приватизация на 72% от капитала на курорта "Св. св. Константин и Елена", след като плати за пакета общо 66,802 млн. лева. На второ място в аукциона остана "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), която бе склонна да даде 65,2 млн. лева. Ако се премине през стойността на компенсаторките на борсата, излиза, че реално платената от купувача сума е малко над 15 млн. лева в брой. Клиентът, за когото ЦКБ е участвала в наддаването не е от структурите на ТИМ, заяви прокуристът на "Химимпорт" Иво Каменов. Неговото име ще стане известно през следващата седмица.

Антимонополисти погват такситата, предупреждава "Сега". Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обмисля да разследва цените на такситата, казват източници от ведомството пред вестника. Преди да образуват проверка дали таксиметровите шофьори и фирми са съгласували новите тарифи помежду си, антимонополистите ще ги изчакат да вдигнат цените. Казусът обаче е обсъждан още на вчерашното заседание на комисията. Досега представители на фирмите, обединени в Националния съюз на превозвачите към "Промяна" заявиха няколко пъти публично, че искат да вдигнат цените на превоза. Минималната цена за километър пробег в столицата например трябвало да бъде 40 стотинки дневна и 45 стотинки нощна. Тъй като наредбата изисква първоначалната такса и цената за минута престой да не надвишава с повече от 50% цената на километър пробег, тези цени също би трябвало да се вдигнат.

$178 млн. ще бъдат инвестирани в модернизацията на "ЛУКойл Нефтохим"-Бургас през 2003 г., реши вчера ръководството на рафинерията. Целта е рафинерията да се утвърди като водещ производител на нефтопродукти в региона. На съвместното заседание на Управителния и Надзорния съвет бяха обсъдени и резултатите на компанията за 2002 г. 1,067 млрд. лв. са изплатените данъци през миналата година, 48 млн. лв. от които са стари задължения. 11,99% е намалението на разходите за преработка на тон гориво, пише още "Сега".

Пускат парно с въздух в София, информира още вестникът. Първата в България инсталация за отопление и подгряване на вода от въздуха работи от няколко дни в "Борово". Основният енергиен източник при нея на практика е въздухът, който се изсмуква от мощен компресор и се вкарва в капсула с течен фреон. От налягането фреонът става газообразен и влиза в топлообменник, подгрявайки по този начин влизащата в него студена вода, която след това тръгва по вътрешната отоплителна инсталация. Инсталацията харчи 7 кВт ток и произвежда 18,3 кВт отоплителна мощност. Парното и топлата вода на двуетажна къща с нея излизат максимум 500 евро на година, докато с нафта това би струвало около 8500 лв., обяснява "Сега".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 1 час

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев

<p>Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност</p>

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Свят Преди 2 часа

Информацията е от вицепремиера на Словакия Роберт Калинак

<p>Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език</p>

Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език

Любопитно Преди 2 часа

Любопитни факти около историческата личност, княз Влад Цепеш, от популярния ни археолог

<p>Тир помете дърво и трафопост в с. Баница, по чудо няма жертви</p>

Тир помете дърво и трафопост в село Баница, по чудо няма жертви

България Преди 3 часа

Водачът на катастрофиралото превозно средство е от турски произход

Европейска нощ на Музеите 2024 в София

Европейската нощ на музеите предизвика дълги опашки в София (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Столичани масово се впуснаха в изучаване на културата

<p>&quot;Визитата на Путин в Китай е съдбоносна&nbsp;за бъдещето&quot;&nbsp;</p>

"Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на целия свят"

Свят Преди 4 часа

Притеснително ли е изявлението на говорителката на външно министерство на Русия?

Гюлсим Али - българската звезда от турските сериали

Вижте коя е българката - звезда в турските сериали!

Любопитно Преди 5 часа

Тя е почти непозната у нас, но за сметка на това адски популярна в Турция, Франция и ОАЕ

<p>Задържаха над 6500 контрабандни кутии с цигари на &quot;Капитан Андреево&quot;</p>

Задържаха над 6500 контрабандни кутии с цигари на "Капитан Андреево"

България Преди 5 часа

Акцизните стоки са установени при съвместни действия от службите

Сливенска митрополия

В Сливен днес избират нов митрополит

България Преди 5 часа

Кандидатите за поста са шестима

<p>Земетресение на няколко километра от София</p>

Земетресение на няколко километра от София

България Преди 6 часа

Трусът е бил регистриран в 02:39 тази нощ

д

Русия отблъсна ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 6 часа

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Ужасни горещини в Индия, температурите са до 47,1 градуса</p>

Ужасни горещини в Индия, температурите достигнаха 47,1 градуса

Свят Преди 6 часа

Столицата Делхи е поставена под тревога за опасно време

<p>Това ли е тайната на безсмъртието?</p>

Това ли е тайната на безсмъртието?

Любопитно Преди 7 часа

Революционен пробив в криогенната технология може да позволи замразяване на човек за много години

Сашко от Перник

Ексклузивно: Говори мъжът, който спаси Сашко от Перник

България Преди 7 часа

"Огромен късмет, че не се разминахме за секунди, щеше да прехвърли Балкана"