Още по темата

Докато пие сутрешното си кафе, Дагни Карлсон винаги преглежда пресата - без този ритуал не започва нито един неин ден.

Тя е жена с принципи. И не от вчера. Все пак е на цели 105 години. Нейната интересна история разказват колегите от "Дойче веле" (DW).

До днес Дагни крачи през живота с любопитство и изпълнена с радост.

Тази безстрашна жена изумява света от Сибир

„Живея тук и сега, без да мисля за утрешния ден. Без да мисля, че утре може и да ме няма. Човек винаги умира прекалено рано“, споделя Дагни Карлсон.

Дагни се чувства прекрасно, но не иска да пропусне безбройните интересни неща, които се случват отвъд стените на малкото ѝ жилище в Стокхолм, 105-годишната жена прекарва много време в интернет.

Източник: DW

Компютърът е нейният приятел. Чрез него поддържа контакт с широкия свят. Роднини ѝ го подарили преди време и Дагни веднага започнала да го изучава - след като почти 100 години си живяла добре и без тази чудесия.

Удивителната Ясмина. Баба и модел на 60 години

„Получих компютъра, когато бях на 99 или на 100, не знам вече. Когато си над 90, не си купуваш подобно нещо, нали?“

Но кой ли в днешно време може без компютър?

„Много свикнах с него, общувам си с приятелките ми, без да ми струва пукната пара, чета мейли и новини - това много ми харесва“, разказва Карлсон.

Но само да четеш чужди писания е твърде скучно - поне за Дагни. Затова 105-годишната блогърка не пропуска и ден без да пише в своя блог, който е нещо като личен дигитален дневник.

Озаглавен е „Блогвай с мен!“.

Източник: DW

„Когато бях млада, мечтаех да стана писателка. Но си казвах: има толкова много добри книги, защо да добавям към тях нещо лошо, написано от мен? Когато блогвам, не съм длъжна да пиша по определена тема, пиша само това, което искам. Но съм наясно, че ако не бях на 105 години, едва ли някой щеше да се интересува от мен“.

93-годишната баба, която стана интернет звезда с историята си

Най-възрастната блогърка в света се радва междувременно на голям брой фенове.

„Пишат ми даже 9-годишни деца. И ми казват: „Ти си супер готина!“. Трябва да си призная, че това ме изпълва с гордост“, казва Дагни.

И тези фенове искат да поздравят неуморната столетница.

Дагни Карлсон получи наградата на Дружеството по геронтология.

„С Вашия блог сте пример за млади и стари“, пише в аргументацията. Дагни е развълнувана от оказаната ѝ чест. С удоволствие разказва за своята страст - писането.

„Ако някой ден пропусна да напиша нещо в моя блог, всички започват да ме мислят за умряла“.

С парите от наградата - около 2000 евро - Дагни иска да организира голямо тържество  по случай 106-ия си рожден ден.

Но най-много от всичко обича да си седи у дома пред компютъра. Коментарите под текстовете в нейния блог винаги са мили и учтиви, без ругатни. Макар и мнозина да имат предубеждения към възрастните хора, които са активни в интернет.

„Мнозина смятат, че сред по-възрастните няма умни хора“.

Компютрите поддържат човека млад, казва още Дагни. И наистина: най-възрастната блогърка в света се чувства млада. Нищо, че е на цели 105 години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.