Още по темата

Халима Аден разрушава всички модни бариери, като си проправя път в тази сфера, носейки със себе си отличителния белег на своята религия и култура.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ХАЛИМА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Във видеото горе си припомнете за първата мюсюлманка с хиджаб в "Плейбой".

Преди година ко-организаторът на конкурса "Мис Минесота" - Денис Уолъс, получава позвъняване. От другата страна на телефона стои 19-годишната Халима Аден, която има едно желание, да участва в конкурса с хиджаб и буркини.

"Спомням си, че в онзи момент видях нейна снимка и си помислих "Уоу, колко е красива", казва Уолъс.

Халима става първата участничка в конкурса, която дефилира с покрита глава. Тя не печели короната, но състезанието дава силен тласък на модната ѝ кариера.

Хиджабът - един от най-отличителните белези на ислямската култура, се превръща в печеливша монета за рекламодатели, модни агенции и списания.

 

❤️

A post shared by Halima Aden (@kinglimaa) on

Дори известната марка за спортни облекла "Найк" (Nike) обяви, че през 2018 г. ще пусне на пазара спортен хиджаб. Той е изработен в съответствие с най-новите тенденции от еластична и пропускаща въздуха материя. При разработката му са давали съвети редица мюсюлмански спортистки като фигуристката Захра Лари, боксьорката Арифа Бсеисо и др.

Лице на марката е именно Халима.

Коя е Халима Аден?

Халима Аден на Седмицата на модата в Ню Йорк
Халима Аден на Седмицата на модата в Ню Йорк Източник: Getty Images/Guliver

Родена в Какума - бежански лагер на Обединените нации в Кения, Аден имигрира в САЩ заедно с родителите си, когато е едва 7-годишна.

Първата ѝ поява на модния подиум е на шоу на Кание Уест в Ню Йорк. Тя е единственият модел с хиджаб, който подписва договор с голяма модна агенция. 

Първата мюсюлманка с хиджаб на сцената на "Мис САЩ"

Водеща счупи стереотипа, излезе с хиджаб в ефир в Канада

10 различни булки, които поставят религията пред модата

Целта на Халима е да бъде пример за подражание на мюсюлманската общност в Америка. Но съкровената ѝ мечта няма общо със светлините на прожекторите и бляскавия живот в Ню Йорк.

Аден мечтае някой ден да се върне в Какума, където да работи с деца бежанци и да им докаже, че могат да постигнат всичко, за което мечтаят в този живот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.