Още по темата

Успешно беше осъществен пробният полет на най-големия в света дирижабъл, създаден във Великобритания, съобщи в. "Телеграф".

Изданието информира, че "Еърлендър 10" (Airlander 10) успешно се е издигнал над земята в графство Бедфордшир.

Дължината на въздухоплавателното средство е 92 метра, което го прави с осем метра по-дълго от "Антонов Ан 225 Мрия",най-дългият самолет в света.

Предполага се, че "Еърлендър" ще може да се издига до 4,9 километра височина, а скоростта му ще е до 150 километра в час. Максималната му товароподемност е десет тона.

Дирижабълът може да видите във видеото.

Дирижабълът е конструиран от компанията Hybrid Air Vehicles през 2009 година за нуждите на американската армия, но договорните отношения били прекратени заради бюджетни съкращения. 

Източник: Vbox7.com

В разработката на "Еърлендър 10" британското правителство е вложило 3,7 милиона долара.

Изпълнителният директор на "Британските хибридни въздухоплавателни средства" (Britain’s Hybrid Air Vehicles), Стивън Гленън каза, че въздухоплавателното средство имало малък проблем, заради който няма да се извършват тестови полети през нощта, а само по светло. 

По време на първите тестове, стотици хора се събраха в графство Бедфордшир. Дирижабълът ще бъде отново тестван, но още не е ясно кога.