2

Л ятната почивка е още далеч, или е била в началото на топлите месеци и вече едва си спомняте за нея... Днес ви предлагаме да приготвите някоя или всичките ни морски рецепти, с които да се почувствате като на хвърлей разстояние от брега. 

Печена царевица 

  • 12 кочана царевица
  • 80 г сирене „Пармезан“
  • 40 г краве масло
  • 4 стръка мащерка
  • 1/4 ч. л. чили на люспи (без семки)
  • сол и черен пипер на вкус 

Кочаните царевица се обелват, а листата им се сплитат.  Кочаните се мажат с част от маслото и се поръсват със сол, черен пипер, накълцана мащерка и малко от настъргания пармезан. Пекат се на грил и когато са готови, се махат от грила, намазват се с масло и се поръсват с останалия настърган пармезан и с чилито. 

Източник: iStock/Getty Images

Миди с бира

  • 1 кг черени миди с черупки
  • 300 мл белгийска мътна бира с аромат на плод
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 2 стръка мащерка
  • 30 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в маслото.

Слагат се почистените и измити миди, налива се бирата, овкусява се с клонките мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер.

Слага се капак и се оставят на котлона за 5 минути. Сервират се горещи.

Шишчета с ананас и скариди

  • 500 г скариди (размер 26–30)
  • 1/4 ананас
  • за маринатата:
  • 2 люти чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 20 г пресен джинджифил
  • 2 стръка пресен лук
  • сол на вкус
  • 1 ч. л. смлян бахар
  • 1/4 ч. л. индийско орехче
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. олио
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 с. л. тъмен ром
  • 1 лайм
  • 1/2 портокал 

Лукът се наситнява и се слага в хаванче. Прибавят се нарязаните наситно чушки и обелените и наситнени чесън и джинджифил. Посолява се и се стрива на паста.

Добавят се червеният пипер, бахарът, индийското орехче, олиото, соевият сос, ромът, настърганата кора и сокът от цитрусите, и се разбърква. Ананасът се почиства и се реже на кубчета с размера на скаридите. 

Скаридите се почистват. Във видеото вижте как да почистите скаридите. След това се нанизват на шишчета, като се редуват с ананас. Пекат се на добре загрята скара и периодично се мажат с маринатата.

Източник: iStock/Getty Images

Запечен лаврак с коричка от трохи с чоризо

  • 1 голям лаврак (около 1–1,2 кг)
  • 200 г бял хляб (стар)
  • 150 г люто чоризо
  • 30 г сирене „Пармезан“
  • 60 мл зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 4 стръка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 1 с. л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус

Рибата се филетира. Филетата се почистват от кожата и малките костици и се режат надве. Овкусяват се със сол и черен пипер. 

В блендер се смилат хлябът, нарязаното чоризо, чесънът и настърганият пармезан. Прибавят се магданозът, лимоновият сок, листенцата мащерка и половината зехтин и отново се смила. 

Рибата се подрежда в плитка тава, намазана с останалия зехтин. Всяко парче се покрива с трохи, без да се притискат. Пече се 8–10 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.

Изважда се и се поднася.

Източник: iStock/Getty Images

Панирани тиквички

  • 4 малки тиквички
  • 2 яйца
  • 60 г царевично нишесте
  • 90 г галета „Панко“
  • 2 ч. л. сух риган
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • за соса:
  • 200 г сирене „Маскарпоне“
  • 1 скилидка чесън
  • сокът от 1 лимон
  • 1 с. л. медена горчица
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 щипка пушен лют пипер

Тиквичките се измиват и се нарязват на гредички. Галетата се смесва със сол, черен пипер и ригана. Тиквичките се овалват в нишестето, след това се потапят в разбитите яйца и след това се покриват с овкусената галета.

Подреждат се в тава с пергаментова хартия, намазана със зехтин. Пекат се за 20 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.

Магданозът се наситнява, чесънът се прави на паста с малко сол и се смесват със сока от лимона, маскарпонето, горчицата и пипера. Разбърква се, сипват се 2 с. л. вода и отново се разбърква.

Тиквичките се поднасят със соса.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@