Фрагменти 15: Руанда и България
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Ние се смятаме за много умни, но дори в сърцето на Африка има по-умни от нас

Понеже предния път обещах да кажа за софизма като велико изкуство на (философската) манипулация: не бива да издавам как, но и не мога да се въздържа.

***

Самата същност на софизма е да бъде привидно „nihil“, т.е. нищо. В самото нещо се съдържа отрицанието, че то съществува – иначе нямаше ние, „сектата“ на софистите още от 5 в. пр. Хр., да го умеем.

***

Софизмът, най-общо, е възможно най-високоинтелигентната способност да защитиш великолепно която и да е теза – без да робуваш на етическа парадигма. Ако си софист, ти „служиш“ на себе си и своите си там цели отвъд моралния кантиански закон – и използваш интелекта си (моят в Менса беше измерен на 158, ми диспиаче) заради самия интелект.

***

Ще издам все пак малко: ти си част от най-горния възможен слой, международно. Не масонски, не наистина сектантски, нищо подобно: това е тайно движение, което почва от самия Талес, минава през Сократ в древна Елада и Секст Емпирик в Западната Римска империя. Но нашият вечен идол – ако не броим Горгий – е Протагор.

***

Платон, с основание, осъжда практиката софистите да получават пари срещу интелектуални наставления (дезоле, но го правим и до момента). Но Протагор предлага и друго: да се създадат софистически школи, донякъде произлезли и от орфизма, който тогава много е приличал на „ерес“ в по-късния християнски смисъл.

***

Най-умните сред вас ще ме разберат: не мога да издам нищо екзистенциално за софизма, защото софизмът е преди всичко вид техника на мислене. Тя не се „преподава“. You either have it or you don’t.

***

Онова, което софистите са преподавали изначално, според самите тях не е било свързано с религията и добродетелта. Да предположим, че Протагор и учениците му са преподавали изкуството да се спори, както и познанието, което би ги улеснило в тази насока. Най-общо, за да стане и донякъде разбираемо, те са били нещо като съвременните добри адвокати – да покажат своите аргументи „за“ и „против“, и са пазили познанието, без препоръки. И особено без политическа санкция.

***

Омразата – по Ръсел – която софистите си спечелили, особено сред платонистите, се дължала на техните интелектуални достойнства. В някакъв смисъл го виждаме и сега – търсенето на истината, когато е искрено, не бива да бъде спъвано от морални съображения; ние не можем да знаем предварително дали истината ще се окаже това, което се приема за поучително и „добро“, специално в нашето общество.

***

Но моите културологични предци, софистите, и особено Протагор, някак логично стигнали и до скептицизма, досущ като вашия покорен слуга. Аз съм някак наследник на Каликъл от платоновия диалог „Горгий“ – според него законът на природата е законът на по-силния, но Протагор е и първият просвещенец сякаш, който предупреждава, че трябва да има и човешки институции, които да ограничават този закон.

***

Преди да обясня защо сме в трагичен либерален контекст, да напомня и нещо друго важно – самият Еврипид е повлиян от софизма на Протагор. Неговата Медея е сякаш иманентна за софизма – тип „аз знам най-добре“. Колегата Язон просто се е „натресъл“ в една софистическа, неподражаема, богочовешка жена. Аз също, 2500 години по-късно, но това е друга тема.

***

Да обобщя: софизмът е протагоровото „рацио“, което ще видим по-късно (макар и по съвсем различен начин) при Декарт, Лайбниц и Хобс. Но то си остава нещо като обществен “nous”, заради нещо много просто – то е високото обществено мислене, възможността да използваш интелекта си, дори отвъд моралния кантиански закон.

***

На каквото ние не се радваме, защото още Ботйов е казал, „падайте на колене и поблагодарете, мои мили врабци и цанцугери, на бача си Добри Войникова, който се е постарал да ви напише Теория на словесността и който се е заел да ви направи хора“.

***

Ботйов каза и още нещо важно, сякаш присъда за трансцедендентно тъпия български народ – „освен тези, що нямат талант да търпят…, всеки раб божий с християнско смирение ще ни отговори: „Не, днес си добре живеем с турците, те се образоваха и нам олекна“.

***

Такъв е бил българският народ, и ето го и днес пак чист от всяко високо мислене, пак с тоя патриархален живот, пак с тази първобитност…

***

Но да разкажа и една съвременна „приказка“ – и вие да прецените дали сме зле. И дали сме достойни за Ботев.

***

Изключението на континента Африка в контекста на ваксинациите е Руанда. Там вече над 90% от пълнолетните граждани на столицата са ваксинирани. Когато на 3 март тази година пристигат първите ваксини в Кигали, държавата вече е готова за тях. Доставката вече е в дистрибуционния център на Министерството на здравеопазването, където ги чакат коли с хладилници от всяка една от 47-те регионални болници в страната. Превозването на ваксините вече е репетирано на сухо и колите са готови да стигнат по най-бързия и точен път, а за по труднодостъпните места в държавата има чакащи хеликоптери.

***

Както обяснява министърът на здравеопазването д-р Даниел Нгамидже, „всичко е въпрос на подготовка. Нашият опит в подготовката за епидемия от заразни болести (ебола – б.а.) в миналото ни помогна да създадем детайлен кризисен план, който въведохме веднага след като Ковид-19 дойде в Руанда. Планирането за ваксинацията също така беше бързо имплементирано, след като обявихме извънредно положение в държавата“.

***

На континент, на който по-малко от 5% от общото население е ваксинирано, опитът на Руанда е изключението - почти пълен успех, не само в Африка, но и в глобален контекст. В момента Руанда е на 7-мо място в индекса за постижения спрямо Ковид в света, според института „Лоуи“.

***

Както повечето държави в Африка, и Руанда получава големи доставки по схемата COVAX. Но когато тези доставки спряха през април – защото голяма част от тях заминаха за Индия, Руанда направи сделки директно с Pfizer и AstraZenecа за допълнителни 4 милиона дози.

***

След като кацнаха в Кигали, ваксините стигнаха директно до хората в рамките на часове. Администрацията на президента Пол Кагаме, която управлява вече 27 години – от геноцида през 1994 година, та и до днес – се гордее с ефикасността и технологичната си експертиза.

***

Там даже има нещо като пословица, че „ваксините не се складират в складове и хладилници, а в раменете на хората“. А още преди да дойдат първите ваксини, държавата подсигури хеликоптери и купи автомобили и камиони за всяка една от регионалните болници, за да може ваксините бързо да стигнат, където трябва.

***

Първи в редицата за ваксини бяха възрастните хора и въобще най-застрашените от вируса. След това бяха всички на първа линия, включително и шофьорите на таксита. А след това дойде и масова кампания в столицата. Именно защото столицата беше центърът на пандемията, правителството реши да се концентрира в Кигали и успя да ваксинира 90% от пълнолетните, защото според тях опазването на столицата ще доведе и до опазването на нацията.

***

Да, в цяла Африка – както и у нас - има изключително голям обем „фалшиви новини“ и неверие спрямо Ковид-19, но Руанда трябваше да излезе от това блато. Държавата им там избра да надгради доверието във ваксините, което вече беше изградила през годините - с кампаниите за детски ваксини и против ебола, - и мобилизира всички. От главите на семействата на местните „кланове“, през старейшините в селата, до регионални лидери, които да дават коректна информация и промотират ваксините (бяха наели западна рекламна агенция, която да изгради комуникационната кампания дори сред най-простите и суеверни слоеве от населението).

***

Радио и телевизионните канали излъчват интервюта и отговарят на най-важните въпроси за ваксините на местните езици, а държавата впряга и огромен ресурс, за да дава точна и вярна информация всеки ден и в социалните мрежи. Топ-лидерите на държавата – президентът, религиозни лидери, учители, учени и хора от шоубизнеса, се ваксинират публично, клиповете им се въртят по всички медийни канали. Затова в Руанда всички искат ваксина и проблемът не е как да убедят хората да се ваксинират, а как да осигурят достатъчно ваксини за всички.

***

Руанда, за Бога. Вие дори не можете да я намерите на картата.

***

Кажете ми нещо пак за умните и тъпите държави.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Принцът влиза в италиански ресторант и чете менюто: - Варени жаби, печени жаби, пържени жаби, панирани жаби... И с въздишка допълва: - Виж какво правят…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

талибани

Премиерът на талибаните наруши мълчанието си след три месеца на власт

Теми в развитие Преди 18 минути

Ахунд призова сънародниците си да бъдат благодарни за талибанския режим

<p>Растения вкъщи? Има и лесни за отглеждане</p>

Растения вкъщи? Има и лесни за отглеждане

Любопитно Преди 50 минути

Кои растения да си вземете, ако не сте майстор градинари

коронавирус

МВнР: Избягвайте пътувания до южноафриканския регион

Теми в развитие Преди 4 часа

Българските граждани, изпаднали в беда, могат да се свързват с посолството ни в Република Южна Африка денонощно на телефонен номер +27798937336

<p>Таен сейф пази завещанията на принц Филип и Елизабет II&nbsp;</p>

Таен сейф в Лондон пази завещанията на 33 членове на кралското семейство

Любопитно Преди 8 часа

Сред тях са завещанията на покойния принц Филип, както и на кралица Елизабет II

Съдебни медици от Северна Македония пристигат в България

Съдебни медици от Северна Македония пристигат в България

Теми в развитие Преди 9 часа

Властите на двете страни дадоха брифинг в Скопие за хода на разследването на тежкия инцидент

Разкриха група за сексуални услуги, има задържани

Разкриха група за сексуални услуги, има задържани

България Преди 9 часа

Престъпната група е действала под прикритието на студио за масажи

<p>Последен ден дискусии: Какво обсъдиха за тема &quot;Финанси&quot;&nbsp;&nbsp;</p>

Последен ден на дискусиите за кабинет с "Продължаваме промяната"

България Преди 9 часа

Днес се обсъждат темите "Финанси" и "Международни отношения". Вижте какво обсъдиха партиите за темата "Финанси"

Адел

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Любопитно Преди 10 часа

С албума си "30", певицата "счупи" рекорда на завърналата се на музикалната сцена шведска група АББА

Радостина Александрова

Проф. Радостина Александрова: Новият вариант съдържа над 50 мутации

Теми в развитие Преди 12 часа

Омикрон е доста променен сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, коментира вирусологът

Анджелина Джоли и Брад Пит

Каква е любовната история на Брад Пит и Анджелина Джоли

Любопитно Преди 12 часа

Всичко започва през лятото на 2004 г...

Магичните дни през декември, които ще ни донесат успех

Магичните дни през декември, които ще ни донесат успех

Любопитно Преди 13 часа

Вижте кои ще бъдат те, за да се възползвате максимално от тях

Нидерландия въвежда нощен локдаун

Нидерландия въвежда нощен локдаун

Теми в развитие Преди 14 часа

Новите мерки влизат в сила от 28 ноември

<p>Даваш 400 евро за фалшива ваксина. А ти слагат истинска&nbsp;</p>

Даваш 400 евро за фалшива ваксина. А ти слагат истинска

Теми в развитие Преди 14 часа

"Нойе Цюрхер Цайтунг" разказва как в Гърция десетки хиляди антиваксъри са плащали на лекари, за да им сложат фалшива ваксина. Те взимали подкупа, но им поставяли истинска ваксина

COVID-19: 2488 нови случаи за последното денонощие

COVID-19: 2488 нови случаи за последното денонощие

Теми в развитие Преди 14 часа

Вижте последни данни за разпространението на коронавируса у нас и по света

Apple iPhone 12

Apple откри проблем с говорителите на iPhone 12

Технологии Преди 15 часа

Засегнатите устройства ще бъдат поправени безплатно