Още по темата

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи обсъдиха на среща в София състоянието на икономическото партньорство между двете страни и възможностите за разширяването му.

Междувременно Турция представи на ЕС предложение, с което ще изпълни всички критерии европейски критерии за отпадане на визите, което ще бъде обсъдено на срещата на върха във Варна на 26 март.

Борисов: ЕС не трябва да обръща гръб на Турция

Обсъдиха нов тип отношения между Турция и ЕС

Днес Борисов посочи отличните контакти с в различни икономически сектори и че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство.

Пример за това са турските инвестиции у нас, които за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17,4 процента.

Българският премиер и турският министър отбелязаха, че потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции далеч не е изчерпан. На срещата беше посочено, че интересът на турските фирми у нас е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. По време на разговора беше констатирано, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи обсъдиха и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

В разговора беше посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка.

След разговора с Борисов турският министър се срещна и с българския си колега Емил Караниколов. Двамата се договориха за провеждането на два съвместни бизнес форума през тази година, които да засилят развитието на търговско-икономическото сътрудничество. Бизнес форумите ще бъдат организирани през пролетта в Турция и през есента в България, съобщиха от МИ.

Министър Караниколов посочи, че Турция е един от водещите търговски партньори на страната ни и заема 3-то място в българския износ с дял от 7,7%. Той представи пред министъра на икономиката на Турция мерките за насърчаване на инвеститорите, както и възможностите които предлага страната ни в Индустриалните зони.

Караниколов и министър Зейбекчи се договориха за изграждането на бизнес и търговски центрове в двете държави, за да бъде реализиран по-добре потенциала в икономиката. Двамата обсъдиха още възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

За периода януари-септември 2017 г. износът за Турция е в размер на 1,527 млрд.евро, с което се отчита 7.7% дял от общия износ и ръст от 12.5%. Вносът от Турция е в размер на 1,386 млрд.евро, с което се отчита 7.0% дял от общия внос и ръст от 23.4%. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 2,913 млрд.евро.

Турският министър на икономиката се срещна днес и с вицепремиера и първи дипломат на България Екатерина Захариева.

Българското председателство на Съвета на ЕС е голяма възможност както за България, така и за Турция”, отбеляза Зейбекчи пред министъра на външните работи.

Междувременно Турция представи на ЕС предложение за оставащите 7 мерки, които не е изпълнила, за да получат нейните граждани право на безвизово пътуване в Шенгенската зона.

„Някои мерки бяха направени по начин, който няма да прокара път за отслабване на борбата на Турция срещу тероризма и бяха изпратени на ЕС”, заяви Ибрахим Калън говорител на президента Реджеп Ердоган.

Турското правителство ще промени закона за борба с тероризма, като Анкара очаква процесът на либерализиране на визовия режим да завърши най-много за година и половина.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е изпълнила цялата необходима работа за изпълнение на оставащите седем критерия от общо 72 за безвизово пътуване до Шенгенската зона. „Сега топката се намира в полето на ЕС”, каза Чавушоглу.

Много пъти призовавахме Брюксел за среща на върха Турция – ЕС, сега най-после официално ни информираха. На 26 март във Варна, България, в рамките на българското европредседателство тази среща ще се състои. Тогава ще обсъдим как ще продължим напредъка”, коментира министърът по европейските въпроси на Турция Йомер Челик.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.